StoryEditor

Reštaurácie a bary by mali byť bez cigariet

18.11.2007, 23:00
Z reštaurácií, barov, ale aj solárií, kozmetických salónov či kaderníctiev zmizne cigaretový dym. Odstrániť by ho mala pripravovaná novela zákona o ochrane nefajčiarov, ktorá má úplne zakázať fajčenie v zariadeniach spoločného stravovania a v zariadeniach starostlivosti o ľudské telo.
"Cieľom nášho snaženia je ochrana nefajčiarov, nie diskriminácia fajčiarov," povedal jeden z autorov novely a vedúci Centra kontroly tabaku Úradu verejného zdravotníctva Róbert Ochaba.

Reštaurácie a hotely by privítali miernejšie znenie. "Podporujeme úplný zákaz fajčenia v reštauráciách poskytujúcich celodenné stravovanie i v ubytovacích priestoroch. Zároveň zastávame názor, že v prevádzkach do 200 m2, tematických reštauráciách, kaviarňach a baroch by mal o možnosti fajčenia rozhodovať prevádzkovateľ," reaguje prezidentka Zväzu hotelov a reštaurácií Zuzana Šedivá. Návrh novely by mal ísť začiatkom decembra tohto roka do pripomienkového konania, pričom jeho predkladatelia predpokladajú, že zákon vstúpi do platnosti 1. januára 2009.
Koniec desiatok
Pripravovaná novela obsahuje viacero noviniek. Podľa návrhu sa totiž nebudú môcť predávať škatuľky cigariet s menej ako 19 kusmi a tiež bude zakázaný predaj cigariet prostredníctvom automatov. "Chceme zabrániť nekontrolovanému predaju cigariet maloletým," ozrejmuje Ochaba.
Druhej strane to však môže narobiť nemalé problémy. "Podnikanie v tejto oblasti bolo problémové už na začiatku, práve pre rôzne obmedzujúce poplatky. Keď to bude platné, tak prevádzkovatelia automatov vyhodili zbytočné peniaze," povedal šéf spoločnosti zaoberajúcej sa predajom cigaretových automatov Venda Ivan Mader.
V prípade, že podnikateľ nedodrží nariadené predpisy, vyjde ho to draho. Za porušenie zákazu fajčenia na verejných miestach hrozí pokuta vo výške 10- až 100-tisíc korún. Ak predá tabakové výrobky osobe mladšej ako 18 rokov, môže dostať pokutu od 5- do 50-tisíc korún.
Podnikatelia sú proti
Podnikatelia by privítali radšej oddelené priestory pre fajčiarov, keďže v dôsledku nového zákona môžu prísť o výraznú väčšinu zákazníkov. V súčasnosti sú fajčiarske a nefajčiarske priestory len označené. "Naši zákazníci sú väčšinou fajčiari, a práve preto to bude mať na nás veľmi negatívne dosahy. My len dúfame, že nie extrémne," povedala prevádzkarka bratislavskej reštaurácie Trafená Hus Lucia Kopecká. Ani Zväz hotelov a reštaurácií nie je nadšený a obáva sa ekonomických následkov. "Úplný zákaz fajčenia v týchto zariadeniach považujeme za neprimeraný. Nesporne to bude mať negatívne ekonomické dôsledky pre prevádzkovateľov zariadení," tvrdí Zuzana Šedivá.
Samotné tabakové spoločnosti majú v tejto otázke jasno, pričom sa odvolávajú na iné krajiny Európy. "Sme za separované priestranstvá pre fajčiarov, tak ako vo väčšine európskych krajín," tvrdí hovorkyňa Imperial Tobacco Slovakia Klára Priecelová.
Zdravie na prvom mieste
Výsledky z posledných prieskumov hovoria, že za úplný zákaz fajčenia v reštauráciách a baroch je viac než polovica Slovákov. Cigaretový dym ľuďom prekáža tiež v nákupných centrách, doma, ale aj v práci. Na následky pasívneho fajčenia zasa ročne na Slovensku zomiera 519 ľudí.
Slovenská legislatíva v oblasti ochrany nefajčiarov je v porovnaní s mnohými krajinami Európskej únie už dnes oveľa prísnejšia. Ak zákon prejde v zamýšľanej podobe, zaradíme sa k Írsku a Veľkej Británii, ktoré takisto v minulosti zaviedli úplný zákaz fajčenia v reštauráciách a baroch. Podobné nariadenia majú aj iné krajiny, ako je Slovinsko, Švédsko či Taliansko. Tam sú však povolené vyhradené priestory a fajčiarne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 16:25