StoryEditor

Prvý, čo vybavil poľnohospodárom maximálne dotácie

22.11.2007, 23:00
Ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu chvália a tiež kritizujú takmer za všetko, čo ako šéf rezortu urobil. Predovšetkým však za dotácie farmárom. "Úspešne sa o ne pričinil. Farmári práve počas jeho vedenia rezortu dostali po prvýkrát maximálne možné priame platby," povedal včera pre HN predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Ivan Oravec.

Ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu chvália a tiež kritizujú takmer za všetko, čo ako šéf rezortu urobil. Predovšetkým však za dotácie farmárom. "Úspešne sa o ne pričinil. Farmári práve počas jeho vedenia rezortu dostali po prvýkrát maximálne možné priame platby," povedal včera pre HN predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Ivan Oravec. S vyplácaním týchto peňazí sa má začať už na budúci týždeň. Oravec tiež oceňuje, že Jureňa podporuje "revitalizáciu chovu hovädzieho dobytka, ktorého stavy dlhodobo klesali, ale aj celej živočíšnej a rastlinnej výroby".
Nie všetci však majú rovnako pozitívny názor. Podľa exministra pôdohospodárstva Zsolta Simona sa Jureňovi síce podarilo získať maximálne možné priame platby, ale "nevnímam to ako jeho úspech. Je to úspech koaličnej ĽS-HZDS."
Ešte kritickejšie sa na Jureňovu prácu pozerá poslanec za SDKÚ-DS a člen výboru NR SR pre pôdohospodárstvo Pavol Frešo. "Minister dlhodobo zlyhával. Lebo v čase, keď pracuje na mechanizmoch zvyšovania priamych platieb poľnohospodárom, na Slovensku sú ceny potravín historicky najvyššie," zdôraznil Frešo.
Považujú ho za úspešného
Svojho najvyššieho "šéfa" včera obhajoval aj Zväz chovateľov oviec a kôz na Slovensku. Jeho predstaviteľov mrzia výzvy premiéra Roberta Fica na odstúpenie Jureňu. Predsedovi vlády pripomínajú, že po "dlhých, neúrodných rokoch" začal rezort riadiť človek, ktorý za krátky čas dosiahol niekoľko výrazných úspechov a "pozdvihol živočíšnu výrobu na nevídanú úroveň".
V podobnom, takmer autentickom duchu prijal "verejnú výzvu" aj Zväz poľnohospodárskych družstiev a obchodných spoločností. Tvrdí v nej, že Jureňa po niekoľkých rokoch, keď bolo poľnohospodárstvo zanedbávané a podhodnotené, dosiahol výrazné úspechy a "pozdvihol poľnohospodárstvo na úroveň porovnateľnú s Európou". Jureňa sa včera za túto podporu poďakoval prostredníctvom mailu, ktorý poslal médiám.
Ani Robert Fico nemá výhrady voči odbornosti a schopnostiam Jureňu. Ako dôvod na jeho odvolanie označil politickú zodpovednosť za škandál týkajúci sa Slovenského pozemkového fondu.
Peniaze až v roku 2008
Oravec oceňuje, že Brusel nedávno schválil rezortu pôdohospodárstva program rozvoja vidieka, ktorý umožní farmárom viac investovať do prvovýroby a spracovateľského priemyslu. Hoci bol schválený o niečo neskôr, ako mohol byť, podľa Oravca je podstatné to, že rezort a Európska komisia akceptovali všetky požiadavky slovenskej agrárno-potravinárskej samosprávy, takže financovanie rozvoja vidieka a farmárov nie je ohrozené. "Na čerpanie týchto peňazí sú tri roky, takže farmári nič nestratia," pripomenul Oravec. Slovenský vidiek tak dostane v nasledujúcich rokoch 2,5 miliardy eur (asi 82 miliárd korún).
Exminister Simon to však nevidí tak optimisticky. Upozornil, že Brusel schválil plán s niekoľkomesačným sklzom, ktorý podľa neho zapríčinil Jureňov rezort. Keby sa to nestalo, poľnohospodári by mohli čerpať peniaze už v tomto roku, teraz sa to odsúva až do budúceho.
Jureňa si "osedlal" Izáka
Jureňa bol "rýdzim politickým nástrojom tejto vlády", tvrdí Juraj Smatana zo združenia Ekofórum. "Škoda však, že by mal odstúpiť kvôli kauze s pozemkami, ktorá je v porovnaní s jeho ostatnými činmi odrobinkou," tvrdí.
Oveľa väčším prehreškom ministra bolo podľa Smatanu rozhodnutie vlády (na podnet Jureňu -- pozn. red) poskytnúť lesníkom v nasledujúcich troch rokoch 1,5 miliardy korún na obnovu smrekových lesov. Ekofórum podľa Smatanu totiž predpokladá, že tieto peniaze sa môžu zneužiť aj na ťažbu dreva a iné zásahy lesníkov v prírodných rezerváciách.
"Vláda rozhodla na parkovisku, kam lesníci ministrom priniesli popílený strom s lykožrútom. Takto dosiahol minister svoj veľký úspech. Lobistické skupiny sú teraz asi veľmi spokojné, lebo im pripravil ,projekt` za jeden a pol miliardy korún," hovorí Smatana. Ten kritizuje Jureňu aj za novelu zákona o lesoch, ktorá umožňuje v lesoch zvyšovať nekontrolovanú ťažbu dreva, ako aj za zákon o ochrane prírody. Tvrdí, že Jureňovmu rezortu sa podarilo ovládnuť aj ministerstvo životného prostredia (šéfuje mu nominant SNS Jaroslav Izák -- pozn. red). "V minulosti sa tieto dva úrady navzájom kontrolovali, teraz už nie. Ministerstvu životného prostredia začali dominovať lesníci pôsobiaci v štátnej ochrane prírody," upozornil Smatana.
Jureňovu kariéru považuje síce za krátku, ale "veľmi úspešnú". Lebo keby aj nemal už možnosť niečo urobiť, "lesnícka loby môže byť spokojná. Z tohto pohľadu, ako o sebe aj povedal, bol naozaj najlepším ministrom".
Prvý proti obchodníkom
Zákon o lesoch, ktorý tiež obmedzil voľný pohyb cyklistov po lese, považuje za "zlyhanie Jureňu" aj Frešo. Toto ustanovenie uvítali najmä majitelia a správcovia lesných pozemkov. "Jureňa sa veľmi venoval presadzovaniu záujmov poľnohospodárov a neobhajoval záujmy väčšiny občanov," myslí si Frešo. To sa podľa neho potom prejavilo aj v kauze pozemkového fondu, ku ktorej "pristupoval úradnícky. Pracoval síce s nasadením, ale jalovo."
Aj obchodníci majú voči Jureňovi výhrady, hoci jeho celkovú činnosť neposudzujú negatívne. Okrem presadzovania vysokých dotácií farmárom sa im však "nepozdávajú jeho aktivity týkajúce sa zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch", povedal generálny sekretár Zväzu obchodu a cestovného ruchu Jozef Orgonáš. Prvý materiál o tom predložil do vlády Jureňa, a nie minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek. "Myslíme si, že Jureňa sa nechal motivovať lobistickými skupinami v agrárnej prvovýrobe a potravinárskom priemysle."


Za čo si Jureňa vyslúžil pochvalu a kritiku

chvália:
- poľnohospodári za vyššie dotácie
- lesníci za novelu zákona o lesoch
- výrobcovia potravín za obhajobu zákona o potlačení ekonomickej sily veľkých obchodov

kritizujú:
- ekológovia za 1,5 miliardy Sk na obnovu poškodených lesov (obávajú sa zneužitia peňazí na ťažbu dreva v rezerváciách),
- ekológovia a časť verejnosti za obmedzenie bicyklovania v lesoch a zvyšovanie ťažby dreva
- obchodníci kvôli podpore zákona o potlačení ekonomickej sily veľkých obchodov
- opozícia a časť koalície za škandál v pozemkovom fonde

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 20:38