StoryEditor

Elektrina v novom byte? Ste v poradí

16.08.2007, 00:00
Kúpili ste si nový byt a chystáte sa sťahovať? Aby ste v ňom nebývali ako v stredoveku pri sviečkach, nezabudnite sa presvedčiť, či máte zapojenú elektrinu. Problém s tým majú ľudia najmä v Bratislave. Dodávatelia elektrickej energie tam totiž nestíhajú montovať novým zákazníkom elektromery a púšťať im do bytov prúd.

Kúpili ste si nový byt a chystáte sa sťahovať? Aby ste v ňom nebývali ako v stredoveku pri sviečkach, nezabudnite sa presvedčiť, či máte zapojenú elektrinu. Problém s tým majú ľudia najmä v Bratislave. Dodávatelia elektrickej energie tam totiž nestíhajú montovať novým zákazníkom elektromery a púšťať im do bytov prúd.
Juraj Dúbrava býva vo svojom novom byte už tretí týždeň. Podľa informácií z call centra distribučnej spoločnosti však nie je isté, či bude mať elektrinu ešte tento mesiac alebo až v septembri. "Musel som kúpiť chladničku s možnosťou vrátenia tovaru za mesiac. Za týždeň by som ju totiž bez elektriny nemohol vyskúšať," hovorí.
Málo montérov
Problémom je, že počas dovolenkového obdobia sú montážne tímy personálne oslabené a v letnom období sa odovzdáva množstvo bytových domov, často obsahujúcich niekoľko stoviek bytov. "Tento rok však aj tak možno považovať za výnimočný," povedal hovorca Západoslovenskej energetiky Peter Kimijan s tým, že počet nových záujemcov výrazne vzrástol, a tak aj dodacie lehoty sú dlhšie. "Bežne stíhame celý proces do desiatich dní pri 99 percentách odberných miest. V mnohých prípadoch však dlho čakáme na zákazníka, kým predloží všetky doklady, aby sa mohlo prejsť k ďalšiemu kroku," hovorí Kimijan.
V Bratislave technik zapojí ročne asi 450 nových miest, kým jeho mimobratislavský kolega má asi o dvesto výjazdov menej. Že ide o problém hlavného mesta a horúčkovitého stavebného ruchu v ňom, nepriamo potvrdzuje aj Boris Peško z Východoslovenskej energetiky. "Žiadne sklzy v letných mesiacoch nemáme," povedal pre HN.
V Západoslovenskej energetike si problém uvedomujú. Preto by od októbra mala v hlavnom meste pribudnúť nová pracovná partia. "Od tohto dátumu by malo aj reálne prísť k zlepšeniu a ku skráteniu lehôt," dodáva Kimijan.
Záleží od developera
Ako podotýka Peter Kimijan, problém nemusí byť len vo vyťaženosti montážnych tímov, ale aj od prístupu developerov.
Ľubomír Szalay čaká na pripojenie elektromeru podľa vlastných slov už vyše dvoch mesiacov. Na rozdiel od Dúbravu však elektrinu má. "Zatiaľ ide na účet developera. Neviem, či mi ju potom vyúčtujú. Sú s tým starosti, ale aspoň nemusím svietiť sviečkami."
Problémy tak majú hlavne tí obyvatelia, ktorým staviteľ odovzdal byty bez pripojenia a nechal celú záležitosť na nich. "Môže sa tak stať, že nezodpovedný developer vystaví klienta, ale aj nás nepríjemnej situácii," dodal Kimijan.
Odborníci teda radia dohodnúť sa v prvom rade s developerom. Ak sa to nepodarí, nezostáva nič iné len precvičiť si trpezlivosť.

Ako sa vybavuje elektrická prípojka?
Bežný postup je taký, že sa zákazník obráti na podateľňu alebo call centrum, do 30 dní dostane zmluvu o pripojení a strany si vymenia doklady. Len čo sú papiere v poriadku, požiada klient o zmluvu o dodávke a distribúcii. Od tohto momentu je zvyčajne vybavený do piatich dní, uvádzajú zástupcovia distribučných spoločností.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 06:15