StoryEditor

V zamestnanosti mladých sú priepastné rozdiely

11.09.2007, 10:48
V priemere dosahuje zamestnanosť mladých ľudí v EÚ 36%, ale je veľmi rozdielna pri pohľade na jednotlivé členské štáty. Okrem toho sa ukazuje, že stale väčší je rozdiel medzi pohlaviami, ktorý sa navyše zväčšuje so stúpajúcim vekom.

Poukazuje na to najnovší pracovný document Európskej komisie o zamestnanosti mladých ľudí.

Rozdiely v zamestnanosti mladých ľudí sú medzi jednotlivými členskými krajinami priam priepastné. Napríklad v krajinách ako Bulharsko Bulharsko muselo tesne pred koncom predvstupového procesu čeliť hrozbe odloženia vstupu do EÚ o rok v prípade, že nestihne implementovať požadované reformy.viac na www.EuropskaUnia.sk » Grécko Grécko vstúpilo do EÚ po zložitom vývoji - po druhej svetovej vojne nasledovala občianska vojna (1944-49), reštaurácia monarchie, vojenská diktatúra (1967-74) a až potom vytvorenie parlamentnej demokracie.viac na www.EuropskaUnia.sk » Litva Litva je postkomunistickou pobaltskou krajinou, ktorej sa podarilo vstúpiť do EÚ spolu s ďalšími deviatimi krajinami v zatiaľ najväčšej vlne rozširovania v histórii Únie.viac na www.EuropskaUnia.sk » Luxembursko Luxembursko patrí medzi zakladajúcich členov EÚ, už počas druhej svetovej vojny (1944) vytvorila exilová vláda s Belgickom a Holandskom združenie Benelux.viac na www.EuropskaUnia.sk » Poľsko, Maďarsko Maďarsko je jednou z nových členských krajín, do Európskej únie vstúpilo rovnako ako Slovensko v máji 2004.viac na www.EuropskaUnia.sk » či Rumunsko Rumunsko musí po vstupe do EÚ 1. januára 2007 splniť podmienky v oblasti reformy súdnictva, boja proti korupcii a organizovanému zločinu, v opačnom prípade mu hrozia sankcie, vrátanie zadržania finančnej pomoci EÚ.viac na www.EuropskaUnia.sk »je do pracovného procesu zaradených len asi 25% mladých ľudí, zatiaľ čo v Holandsku a Dánsku dosahuje tento ukazovateľ až 60%. Slovensko Slovensko vstupovalo do predvstupového procesu, v porovnaní s inými krajinami regiónu, ako outsider. Po parlamentných voľbách v roku 1998, ktoré prakticky ukončili obdobie problematických slovensko-európskych vzťahov, sa výrazne zrýchlilo tempo realizácie reforiem vyžadovaných Európskou úniou a Slovensko tak mohlo vstúpiť už v máji 2004.viac na www.EuropskaUnia.sk »je na neslávnom treťom mieste v rebríčku členských krajín podľa miery nezamestnanosti mladých ľudí.

Pracovný document Európskej komisie zdôrazňuje, že ďalšou vážnou hrozbou je zväčšujúci sa rozdiel v zamestnanosti mužov a žien. Podľa minuloročných údajov bola zamestnanosť mladých žien v priemere o 6% nižšia, než zamestnanosť mladých mužov. Dokonca v Estónsku, Grécku, Španielsku, Taliansku a v Lotyšsku prevyšuje tento rozdiel až 10%. Jedinou krajinou EÚ, kde je tento pomer rovnaký je Švédsko Švédsko sa zapojilo do európskej integrácie až v 90. rokoch a po intenzívnych vnútropolitických diskusiách.viac na www.EuropskaUnia.sk »(v roku 2006 tam pracovalo 40,6% mladých žien a 40,8% mladých mužov), nasledované Fínskom, Dánskom a Veľkou Britániou, kde je tento rozdiel menší než 2%.

Porovnanie výsledkov vo vekových kategóriách 15 - 24 rokov a 25 - 29 rokov navyše ukazuje, že rozdiely v zamestnanosti žien a mužov sa v neprospech nežného pohlavia zväčšujú so zvyšujúcim sa vekom. Vo všeobecnosti v EÚ badať v posledných rokoch pokles rozdielov medzi pohlaviami, ale analýza v tomto smere osobitne spomína Slovensko ako jedinú členskú krajinu EÚ, v ktorej sa v rokoch 2000 - 2006 tento rozdiel nezmenšil. Mladých žien je u nás stale bez práce o vyše 20% viac, než mladých mužov.

Odkaz na pôvodný článok

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 02:27