StoryEditor

Veľký brat prižmúri jedno oko

13.12.2007, 23:00
Polícia, tajná služba i vojenská rozviedka nebudú mať k osobným údajom občanov taký prístup, ako si predstavovali. Návrh zákona o elektronických komunikáciách z dielne ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií totiž v parlamente prešiel s výraznými zmenami.

Tá najvýraznejšia je, že štátne orgány nebudú mať plošný neobmedzený online prístup do databáz telekomunikačných operátorov. "My sme boli za vylepšenie návrhu zákona, najmä niektorých citlivých vecí. Chceli sme, aby sa ochrana osobných údajov občanov zvýšila," ozrejmil poslanec za SNS Rafael Rafaj. Podľa národniarov by išlo o neprimeraný zásah do súkromia a absolútne by sa vylúčila možnosť nezávislej kontroly. Samotný rezort dopravy však problém v zmenách nevidí. "Pre ministerstvo dopravy je kľúčové, že novelou zákona o elektronických komunikáciách bola do nášho právneho poriadku transponovaná smernica Európskeho parlamentu a Rady o uchovávaní údajov," vyjadril sa hovorca rezortu Marián Jánošík.
Zmeny v zákone
Novela v zlepšenom šate neprináša avizovanú povinnosť pre operátorov poskytnúť raz do mesiaca polícii databázu údajov svojich klientov. Prístup tajnej služby, polície či rozviedky k dátam zostáva, no nebude nepretržitý a bude sa uskutočňovať na základe súdneho príkazu. Telekomunikačné podniky tiež nebudú môcť poskytnúť čísla, adresy a iné údaje z elektronickej komunikácie zahraničným štátnym orgánom. Slovenskej národnej strane sa podarilo pozmeniť aj lehoty uchovávania dát, pričom údaje z internetovej komunikácie sa budú uchovávať šesť mesiacov a dáta z ostatných druhov komunikácie maximálne dvanásť mesiacov. Pôvodný vládny návrh však žiadal až dvojročnú lehotu.
S výslednou podobou je spokojná aj tretia strana. "Pre nás je to, samozrejme, prijateľnejšia verzia," povedal šéf Úradu na ochranu osobných údajov Gyula Veszelei. Z návrhu zákona, ktorý pôvodne obsahoval viaceré kontroverzné požiadavky, tak napokon ostala veľmi mierna novela.
Vnútro sa nevzdáva
Samotné zmeny v novele rešpektuje aj rezort vnútra, ktorého kontroverzné návrhy v zákone neprešli už na rokovaní vlády. "Niektoré zmeny, ktoré prináša novela zákona o elektronických komunikáciách, ministerstvo vnútra vníma ako pozitívne. Napríklad pokiaľ ide o archiváciu údajov, kde sa stanovuje presná doba archivácie a údaje, ktoré je operátor povinný archivovať," povedal hovorca rezortu Erik Tomáš. Vnútro sa však svojich návrhov ešte nevzdáva. Pripomienky sa okrem uchovávania dát týkali aj odpočúvania či prerušenia prevádzky operátorov. "Čo sa týka našich návrhov, chceme k nim najskôr širokú odbornú diskusiu a potom sa rozhodneme, ako ďalej," dodal.
O2 má výhrady
Prijatie novely zákona o elektronických komunikáciách znepokojuje nášho najmladšieho operátora a tvrdí, že je to "prehra pre slovenského zákazníka". Nová legislatíva si totiž vyžaduje overovanie osobných údajov, čo pre Telefóniku môže byť problém. Ak ste sa rozhodli využívať služby O2, občiansky preukaz alebo pas vám bol zbytočný, pretože to nevyžadovali. "Otázka bezpečnosti je aj pre nás na prvom mieste. Prijatá novela však zatvára oči pred realitou, keď namiesto moderných metód identifikácie a verifikácie zákazníka vyžaduje tradičné overovanie osobných údajov, ktoré je neefektívne. Bezpečnosť sa nahrádza byrokraciou, pričom účet nakoniec zaplatí zákazník," povedal hovorca spoločnosti Telefónica O2 Slovakia René Parák.
Dvaja ďalší mobilní operátori, T-Mobile a Orange, podobnú výhradu nemajú. Bez preukazu totožnosti by ste u nich totiž žiadny obchod neuskutočnili.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 06:18