StoryEditor

Úspech v ekonómii nehľadí na hranice

13.06.2008, 00:00

Recept na úspech neexistuje, dôležitá je chuť a náhoda - zhodujú sa slovenskí ekonómovia pôsobiaci na prestížnych miestach v zahraničí. Priznávajú, že slovenskému ekonomickému školstvu chýbajú vysoké nároky, no zároveň to, že im dalo základ a odvahu vycestovať za svojimi ambíciami aj za oceán. Na revanš chcú na Slovensko priniesť nové trendy v ekonómii. Úspešné ekonomické "mozgy" sa preto včera stretli na vôbec prvej vedeckej konferencii Slovákov - ekonómov pôsobiacich v zahraničí. Plánujú aj vytvoriť spoločnú organizáciu - Slovenskú ekonomickú spoločnosť.

Motivácia zvonku
Jeden z autorov myšlienky založiť Slovenskú ekonomickú spoločnosť Maroš Servátka odišiel študovať do zahraničia už po gymnáziu. Poľská Varšavská ekonomická univerzita bola v tom čase veľmi vychytenou školou, na ktorej študovalo množstvo ministrov alebo bankárov. "Bola to náhoda, prehovoril ma otec, ktorý bol vtedy diplomatom v Poľsku," hovorí tridsaťjedenročný vedec, ktorému už v prvom ročníku učarila experimentálna ekonómia a staré práce ekonóma Vernona Smitha. Preto za ním vycestoval na arizonskú univerzitu Tuscon, kde Smith prednášal. Na Tuscone spoznal okrem tajov ekonomických experimentov aj svoju súčasnú manželku - americkú Indiánku z kmeňa Chippewa, ktorá má z otcovej strany korene na slovenskom Šariši. Po ukončení doktorandského štúdia rozoslal Servátka svoje práce na niekoľko škôl. Odpoveďou boli pracovné ponuky z univerzít a inštitútov po celom svete. "Vybral som si Cantenburskú univerzitu na Novom Zélande, ktorá je kvalitným centrom experimentálnej ekonómie. Ponúka výborné podmienky na výskum," pochvaľuje si Servátka. Jeho aktuálny výskum potvrdil, že ak sa dva subjekty rozhodujú v následnosti, ten druhý sa prikloní k rozhodnutiu prvého častejšie, než keby sa rozhodovali simultánne.

Škola "nakopla"
V susednom Česku pracuje mladý František Brázdik ako analytik Českej národnej banky na oddelení makroekonomických prognóz. Tento rok by mal ukončiť postgraduálne štúdium na CERGE-EI (akademická inštitúcia, ktorá poskytuje ekonomické postgraduálne vzdelanie podľa vzoru amerických univerzít a zároveň robí výskum v oblasti teoretickej ekonómie a hospodárskej politiky - pozn. red.) na Karlovej univerzite. "Uspieť v zahraničí dnes už nie je problém," tvrdí Brázdik. Mrzí ho skôr to, že možnosti na Slovensku sú obmedzené a že školy na študentov nekladú väčšie nároky. "Ak sa chcete venovať ekonómii, musíte vycestovať. Slovenskému ekonomickému vzdelávaniu by pomohlo už len to, ak by sa vyučovalo v angličtine. Kým sa totiž preložia nové práce do slovenčiny alebo češtiny, prejdú roky a už to môže byť aj neaktuálne," myslí si. Súhlasí s ním aj Jana Výrašteková, ktorá doštudovala na viedenskom Inštitúte pre vyššie štúdiá a dnes pracuje na Radboud University Nijmegen v Holandsku. Tá však slovenskému vzdelávaniu pripisuje väčšie zásluhy. "Na Academii Istropolitane nám prednášali zahraniční profesori, ktorí ma doslova šokovali tým, že v ekonómii sa využívajú experimentálne metódy, že aj v ekonómii sa dajú skúmať interakcie," hovorí Výrašteková o tom, ako našla motiváciu študovať v zahraničí.

Ekonomické špičky sa podelia
Slovenskí etablovaní ekonómovia chcú trochu zahraničnej motivácie priniesť aj do slovenských ekonomických kruhov. "Nápad organizovať stretnutia slovenských ekonómov pôsobiacich v zahraničí a založiť Slovenskú ekonomickú spoločnosť sme dostali spolu s mojimi troma kolegami zo združenia Virtual Scientific Laboratories, keď sme uvažovali, ako pomôcť súčasnému stavu ekonomického vzdelávania a výskumu u nás," vysvetľuje Servátka. Stretnutia a spoločnosť budú platformou na vymieňanie vedeckých a pedagogických skúseností medzi Slovenskom a zahraničím. Úlohou spoločnosti bude aj sprostredkovanie profesionálnych kontaktov a štúdií v zahraničí pre slovenských študentov. Členmi ekonomickej spoločnosti by mali byť okrem zahraničných aj slovenskí akademici. Keďže neexistuje žiadna databáza slovenských ekonómov v zahraničí, nie je to ľahká úloha, priznáva Servátka. Len na včerajšie stretnutie ich však prišlo z celého sveta viac ako tridsať, Servátka preto predpokladá, že členská základňa sa bude postupne rozširovať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 21:51