StoryEditor

Rekordné inflačné čísla môžu byť aj hrozbou

05.12.2001, 23:00

Jadrová inflácia zaznamenala v novembri zápornú úroveň -- 0,1 %, pričom v medziročnom porovnaní bola na najnižšej tohtoročnej hodnote 3,3 %. Čistá inflácia dosiahla 0,2 % a opäť, v medziročnom porovnaní mala v novembri najnižšiu tohtoročnú hodnotu 3,1 %. Spotrebiteľské ceny klesli v novembri medzimesačne o 0,1 %. Aj spotrebiteľské ceny, teda celková inflácia, zaznamenali v medziročnom porovnaní v novembri najnižšiu úroveň roka 6,5 %. Vyplýva to z údajov, ktoré včera zverejnil Štatistický úrad SR.
Znížili sa ceny potravín a nealkoholických nápojov o 0,7 % a dopravy o 0,6 %. Zníženie cien potravín ovplyvnili najmä nižšie ceny ovocia o 11,3 %, mäsa o 0,6 % a chleba a obilnín o 0,1 %. Zvýšili sa ceny zeleniny o 2,8 %, olejov a tukov o 1,2 %, mlieka, syrov a vajec o 1,1 %. Ceny alkoholických nápojov vzrástli o 0,3 % a tabaku o 0,6 %. Najvýraznejšie vzrástli ceny odevov a obuvi o 0,6 %. Ceny odevov sa zvýšili o 0,4 % a obuvi o 1,4 %. Nezmenili sa ceny skutočného nájomného plateného nájomníkmi, dodávky vody, iných služieb vzťahujúcich sa na byty, elektriny, plynu a teplej vody, pary a ľadu.
Pavol Ondriska, analytik Slavie Capital, tvrdí, že miera inflácie na Slovensku podstrelí koncoročný inflačný cieľ NBS a navyše v prvom štvrťroku budúceho roka, kvôli neochote pokračovať v deregulácií cien, dosiahnu medziročné hodnoty celkovej inflácie najnižšie úrovne v histórií Slovenska. "Ak by v tejto chvíli bola vláda ochotná sprísniť fiškálnu politiku, mala by NBS jednoznačne priestor na zníženie úrokových sadzieb," vysvetlil Ondriska. Aj Mário Blaščák, analytik Ľudovej banky, si myslí, že centrálna banka by vzhľadom na pokles dynamiky rastu jadrovej inflácie mala redukovať svoje kľúčové úrokové sadzby o 0,25 %. Dokonca predpokladá, že na druhom zasadnutí banková rada úrokové sadzby zníži. P. Ondriska však upozorňuje na hrozbu vysokého rastu nominálnych miezd v súvislosti s inflačným vývojom. "Zatiaľ čo odborári budú požadovať plošný rast nominálnych miezd zohľadňujúci dosiahnutú infláciu (relatívne vysoká) bez ohľadu na rozdielny rast produktivity práce, reálne mzdy sa vypočítavajú na základe očakávanej inflácie (rekordne nízka). Takže výsledkom bude príliš vysoký rast reálnych miezd, prekračujúci rast národohospodárskej produktivity, ktorý môže ohroziť rentabilitu firiem na mikro úrovni a konkurencieschopnosť krajiny na makro úrovni," uzavrel Ondriska.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 03:19