Minister financií Eduard HegerTASR/P. Zachar
StoryEditor

Prestížna agentúra potvrdila Slovensku rating A+. Posiela nám však výstrahu

24.07.2020, 22:00
Autor:
redred
Ministerstva financií tvrdí, že hodnotenie agentúry realisticky odráža ekonomickú situáciu, v akej sa Slovensko ocitlo v súvislosti s pandémiou koronavírusu.

Ratingová agentúra Standard & Poor's (S&P) potvrdila Slovensku rating na rovnakej úrovni „A+“, ale súčasne zmenila stabilný výhľad na negatívny.

Ministerstva financií tvrdí, že hodnotenie agentúry realisticky odráža ekonomickú situáciu, v akej sa Slovensko ocitlo v súvislosti s pandémiou koronavírusu.

Jeden z najväčších prepadov v Únii

Pokles ekonomickej výkonnosti je nesporný, s čím súvisí aj zhoršenie fiškálnych parametrov. Problémy nám podľa agentúry spôsobilo aj relatívne úzke hospodárske zameranie na automobilový priemysel.

Slovenská ekonomika totiž zaznamenala v prvom štvrťroku jeden z najväčších prepadov v rámci Európskej únie.

K zhoršeniu výhľadu zo stabilného na negatívny viedla S&P najmä súčasná kríza, spôsobená pandémiou Covid-19. Agentúra očakáva, že dlh verejnej správy prekročí v roku 2020 60 percent HDP a deficit verejných financií sa v roku 2020 zvýši na 8,5 percenta HDP.

Zhoršenie výhľadu vnímam ako veľkú výzvu dať verejné financie na základe dôveryhodného plánu do poriadku do konca volebného obdobia. Nie je to úloha len pre vládu, ale aj pre obce a mestá a všetky ostatné subjekty verejnej správy. Rating agentúry S&P nás v konečnom dôsledku nabáda vytvoriť žičlivú spoločenskú atmosféru pre reformy a ozdravenie verejných financií, v čom potrebujeme pomoc občanov. Preto nie nadarmo vravím, že zdravé verejné financie sú vecou národnej cti,“ povedal podpredseda vlády a minister financií Eduard Heger.

Pokles HDP o 9,5 percenta

Agentúra očakáva, že v roku 2020 sa HDP Slovenska zníži o 9,5 %, pričom pôvodne odhadovala rast 2,3 %. V roku 2021 by sa mal hospodársky rast obnoviť na úroveň 5 %, čo je pod prognózou ministerstva financií, podľa ktorej by mal rast dosiahnuť 7,6 %. Tempo oživenia však bude závisieť predovšetkým od dopytu kľúčových obchodných partnerov a od kondície automobilového priemyslu.

Agentúra vo svojej správe pozitívne hodnotí nízky zahraničný dlh Slovenska, čo významne prispelo k tomu, že nám ponechala rating na úrovni A+. Tiež oceňuje snahu vlády bojovať proti korupcii, plán zavedenia výdavkových stropov, ako aj zrušenie bankového odvodu.

Oceňujem, že agentúra Standard & Poor's si všimla náš boj proti korupcii a považuje ho za dôležitú súčasť našej hospodárskej politiky. Korupcia okráda občanov a má na svedomí aj neefektívne rozdeľovanie zdrojov, čo znamená, že ekonomika nevyužíva možnosti, aké má,“ doplnil Heger.

01 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 02 - Modified: 2024-04-24 12:17:40 - Feat.: - Title: Výsledky Boeingu v prvom kvartáli prekonali očakávania trhu 03 - Modified: 2024-04-24 09:21:16 - Feat.: - Title: Nálada v nemeckej ekonomike sa v apríli zlepšila 04 - Modified: 2024-04-24 06:38:31 - Feat.: - Title: Ceny ropy dnes ráno vzrástli 05 - Modified: 2024-04-23 14:57:47 - Feat.: - Title: SaS predložila ústavný návrh zákona na ochranu druhého piliera. Koalícia z ľudí urobí žobrákov, vraví Gröhling
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:46