StoryEditor

EÚ zvažuje recipročné opatrenia pre cestujúcich z USA

08.08.2007, 17:15
Po novom bezpečnostnom opatrení Washingtonu týkajúcom sa aj cestujúcich z 22 európskych krajín, zvažuje Európska únia zavedenie podobného režimu pre občanov USA cestujúcich do Únie.

Zákon, ktorý vyžaduje od cestujúcich z krajín mimo vízového režimu, zaregistrovať sa a vyplniť elektronický dotazník 48 hodín pred vycestovaním do Spojených štátov, podpísal americký prezident George Bush v piatok minulý týždeň. Stalo sa tak napriek výzvam z Európskej komisie a obchodných kruhov na ďalšie prehodnotenie jeho ustanovení.

Predstavitelia popredných európskych obchodných združení vyslovili svoje znepokojenie nad sprísňujúcimi sa opatreniami pre vstup ľudí aj tovaru do Spojených štátov. Obavy vyvoláva aj prípadná nedostatočná ochrana osobných údajov cestujúcich, ktoré sú predmetom výmeny informácií medzi EÚ a ÚSA na základe novej dohody.

Komisia vo svojej prvej reakcii na novú americkú legislatívu informovala, že opätovne zvažuje zavedenie tzv. elektronickej autorizačnej schémy pre cestujúcich (electronic travel authorisation - ETA), podobnú tej americkej. Prvé úvahy o nej sa objavili po minuloročnom zmarenom útoku na 10 transatlantických letov teroristami usídlenými vo Veľkej Británii. Podľa tejto schémy by museli aj americkí cestujúci smerujúci do EÚ oznámiť svoj zámer ešte pred odletom. Aj keď žiadne rozhodnutie ešte nepadlo, úvahy o podobnej schéme rozhodne dostali s opatereniami USA Všeobecné informácie o krajine a vzťahoch s EÚ.viac na www.EuropskaUnia.sk »nový impulz.

Generálny riaditeľ pre spravodlivosť a vnútorné veci Jonathan Faul, ktorý spadá pod pôsobnosť komisára Frattiniho, sa v pondelok (6. august 2007) stretol so zástupcom amerického Ministerstva pre národnú bezpečnosť Paulom Rosenzweigom v Bruseli a diskutoval s ním aj o prípadných recipročných opatreniach zo strany Únie. Prvotné plány by mal eurokomisár Franco Frattini prezentovať pred ministrami vnútra EÚ budúci mesiac. Komisára pre spravodlivosť, slobodu a bezpečnosť viac znepokojujú ostatné aspekty nového amerického zákona, týkajúce sa skenovania obchodného nákladu v dopravných lietadlách v horizonte troch rokov.

Washington informoval, že nemá žiadne námietky voči zavedeniu podobnej schémy zo strany EÚ. Naopak, víta vytvorenie bezpečnejšej leteckej dopravy medzi Západom.

Pôvodný článok

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 02:24