StoryEditor

Nový Zákonník práce je podľa ľudí "dobrý". Pri známkovaní uspel na trojku

26.09.2007, 00:00

Novela Zákonníka práce, ktorá platí od septembra, je "dobrá". Trojka bola totiž najčastejšou známkou, ktorú dostala od ľudí v prieskume agentúry Focus pre Hospodárske noviny.
Touto známkou hodnotia novelu najmä voliči opozičných strán. Majú pocit, že plánované zmeny nedopadli nakoniec až tak zle. V tomto svetle im prezentovali výsledok aj ich politickí lídri. "Politická sila nedokázala presadiť svoj socialistický zámer a zvrátiť chod vecí. Okrem súbehu výpovednej lehoty s odstupným a neopodstatneného zaťahovania odborov do riadenia podniku nestoja ostatné zmeny ani za reč," povedal napríklad exminister práce Ľudovít Kaník.
Negatívne hodnotia zákonník najmä podnikatelia a živnostníci. Pomerne veľký počet ľudí, jedna tretina, však dosah úpravy Zákonníka práce na reálnu prax nevie posúdiť. Ide najmä o mladých a starších ľudí, ktorí buď ešte nepracujú, alebo sú už v dôchodku a novela sa ich priamo netýka. Ministerstvo práce na hodnotenie novely do uzávierky čísla nereagovalo.
Nespokojní zamestnávatelia
Podľa Republikovej únie zamestnávateľov sa už negatívne dosahy novely prejavujú v celom rade odvetví, najmä v zdravotníctve. "Nemocnice nie sú schopné zabezpečiť nepretržité poskytovanie zdravotnej starostlivosti bez jeho porušovania. "Hrozí zhoršenie kvality poskytovania zdravotnej starostlivosti," povedal viceprezident únie zamestnávateľov Jozef Špirko.
Pripomína, že problémy vznikli v dôsledku neochoty vlády akceptovať odborné a vecné pripomienky. "Ministerka práce Viera Tomanová by si mala priznať chybu a urýchlene pripraviť novelu, ktorá odstráni zrejmé nedostatky," dodal Špirko.
Európsky trend
Podľa Ivana Štefanca z SDKÚ-DS je novela Zákonníka práce "v rozpore s európskym a svetovým trendom". Tvrdí, že zmeny prinesú zvýšenie nákladov, pokles výroby, investícií, spomalenie rastu miezd a pracovných príležitostí. "Ak by pred štyrmi rokmi nenastalo uvoľnenie pracovného práva, dodnes by sme bojovali s vyššou nezamestnanosťou," doplnil jeho stranícky kolega Jozef Mikuš.
Podľa generálneho riaditeľa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Sihelského však Európa kráča inou cestou než predstavoval pôvodne platný zákonník. "Táto otázka je aj o tom, aká politická moc ovplyvňuje hospodárstvo a sociálnu politiku. My sme reprezentanti sociálnej demokracie. Náš pohľad na to, do akej polohy sa dostali v súčasnosti zamestnanci, bol taký, že zákonník treba jednoducho upraviť," povedal. Flexibilitu trhu práce podľa neho zásadne neovplyvní.
Práca šľachtí
Práca by mala ľudí šľachtiť a nie ponižovať, myslí si prezident Konfederácie odborových zväzov Miroslav Gazdík. Schválený Zákonník práce podľa neho opäť vytvoril právne podmienky na dôstojnú prácu. "Do značnej miery obmedzí pracovný, ale aj sociálny damping, s ktorým sme mali v posledných rokoch na Slovensku skúsenosti. Samozrejme, bude záležať na tom, ako sa budú správať zástupcovia odborov a zamestnancov v podnikoch, či budú tolerovať prešľapy zamestnávateľov. Sú tu však na to inštitúcie, ktoré môžu postihovať prípadné porušenia. V každom prípade tento zákonník vyvážil právne postavenie medzi účastníkmi pracovnoprávneho vzťahu," dodáva Gazdík.
Zmeny nie sú radikálne
To, že predchádzajúci zákonník priniesol určité pozitíva, však potvrdil aj predseda parlamentného výboru pre sociálne veci a bývanie Jozef Halecký (ĽS-HZDS). Pripustil, že "ekonomický rast aj pokles nezamestnanosti boli do istej miery spôsobené jeho základnou konštrukciou". Dodal však, že boli zanedbané sociálne aspekty tejto normy.
Výsledná novela nezodpovedá tomu, čo strana sľubovala vo svojom volebnom programe a neskôr aj v programovom vyhlásení vlády. Ide o kompromis. Podľa politológa Petra Horváta sa zásadne nelíši od toho, čo platilo aj pred ňou. "Pre stranu je to určite nepríjemné. To, k čomu sa premiér Robert Fico zaviazal pri rokovaní s odborármi, nesplnil," povedal.
Opozícia však spokojná stále nie je. "V novele je stále ešte veľa úprav, ktoré nemôžeme hodnotiť pozitívne. Nie sú ústretové k zamestnancovi, ani nepodporujú vznik nových pracovných miest," povedala Radičová.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 11:52