StoryEditor

Cena barelu WTI po exkurzii nad 90 USD, znovu smeruje dolu

08.12.2007, 08:47
Autor:
TASRTASR
Barel (159 litrov) ľahkej americkej ropy West Texas Intermediate (WTI) sa predával v piatok na záver obchodného dňa na newyorskej komoditnej burze po 88,28 USD, v prepočte 2 012 SKK.

V, a v porovnaní so záverečnou štvrtkovou úrovňou zlacnel o 1,95 USD. Barel WTI sa v piatok krátko predával najlacnejšie po 87,07 USD.

Vo štvrtok podnietil rast komodity plán prezidenta Georgea W. Busha na zmrazenie úrokov pre časť dlžníkov hypotekárnych ústavov. Podľa prezidenta mal plán pomôcť asi 1,2 milióna rodinám s príjmami, ktoré im nestačia na splácanie zvýšených úrokov. V piatok však kritici plánu uviedli, že päťročné zmrazenie úrokov reálne pomôže len asi 150 000 dlžníkom. Podľa nich sú kritériá prezidentovho projektu veľmi prísne. Takže nádej na rýchle rozuzlenie krízy hypotekárnych ústavov a hlavne prekonanie krízy bytovej výstavby v Spojených štátoch sa rozplynula za necelých 24 hodín.

Barel WTI, ktorého cena je určujúca pre stanovenie cien ostatných druhov tejto komodity na svetovom trhu, zlacnel od 21. novembra, keď stál 99,29 USD, o 12 %.

Podľa analytikov na budúci týždeň v utorok bude dôležité rozhodnutie monetárneho výboru americkej centrálnej banky, Fedu, o úrokových sadzbách. Ak výbor zníži základnú úrokovú sadzbu výraznejšie, povedie to k oslabeniu výmennej hodnoty dolára voči ostatným silným svetovým menám a k zdraženiu komodít účtovaných na globálnom trhu v dolároch. Ak ju zníži len mierne, alebo nezníži vôbec, barel WTI bude kolísať okolo hranice 90 USD. Ak nedôjde k závažným udalostiam, ktoré by ovplyvnili zásobovanie svetového trhu ropou, každé posilnenie americkej meny povedie k znižovaniu ceny ropy a cien komodít účtovaných v USD.

Informovali o tom agentúry AP, Reuters a DPA.
(1 USD = 22,792 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 21:55