StoryEditor

Kauza Schengen. Otvorené hranice "zatvárajú" víza

12.12.2007, 23:00

Hotelieri v našich zimných rekreačných strediskách, najmä vo Vysokých Tatrách, sa obávajú, že cez vianočné a novoročné sviatky zostane asi tretina ubytovacích kapacít prázdna. Príčinu vidia najmä v nedostatku rekreantov z Ruska. Dôvodom podľa nich však nie je nezáujem hostí z Ruskej federácie, ale ťažkosti, ktoré majú pri získavaní víz. "Tento problém je akútny. Pracovníci našich konzulárnych úradov v Moskve a Sankt Peterburgu prestávajú 14. decembra vydávať víza na pobyt ruských občanov na Slovensku," upozorňuje viceprezident Zväzu hotelov a reštaurácií SR a riaditeľ hotela Patria na Štrbskom Plese Jozef Bendžala. Poukazujú na to najmä niektoré cestovné kancelárie, keďže nedokážu obsadiť všetky miesta v leteckých spojoch na Slovensko. "Tretina potenciálnych hostí sa nedostane k vízam," dodáva Bendžala.
Vydávanie víz je zložité
"Víza naši pracovníci vybavujú. Treba si však uvedomiť, že ide už o schengenské," vysvetľuje situáciu hovorca ministerstva zahraničných vecí Ján Škoda. Ich vydávanie je totiž administratívne a časovo oveľa náročnejšie ako pôvodných, národných víz. Rezort zahraničných vecí o týchto ťažkostiach vie a snaží sa ich riešiť. Ale len so súčasným počtom pracovníkov a bez navýšenia finančných prostriedkov na túto prácu. "Nárast vízovej agendy je obrovský. Víza sa vydávajú v rámci tých ľudských zdrojov a finančných možností, aké ministerstvo má," dodal Škoda.
Chýbajú kuchári, barmani
Podmienky na lyžovanie budú cez sviatky vo Vysokých Tatrách dobré -- predpokladá riaditeľka Grand hotela Bellevue v Starom Smokovci Jana Gantnerová. Rovnako tak aj na Donovaloch a v niektorých ďalších vyššie položených strediskách.
Hotelom na Slovensku však podľa nej na zlepšenie služieb chýbajú kvalifikovaní pracovníci. Najmä recepční, kuchári, čašníci, barmani a umývačky riadu. Vo Vysokých Tatrách nie sú pre personál hotelov dostatočné ubytovacie kapacity. Aj doprava do podhoria po skončení zmeny je zložitá. Posledné spoje totiž chodia už o 22. hodine. "Problém je tak napríklad s prevádzkou barov, lebo po druhej a tretej hodine rannej sa barmani nemajú ako dostať domov," opisuje situáciu Gantnerová. Manažérov s lepšími platmi ako má ostatný personál majú hotely dostatok, ale tiež nie sú príliš kvalitní. "Sú vychovaní dnešnou dobou, ale ešte nedosahujú takú kvalitu, akú by sme potrebovali," dodáva. Problém s nedostatkom a kvalitou pracovníkov v hoteloch priznáva aj Marián Bujna zo sekcie cestovného ruchu ministerstva hospodárstva. V zahraničí pracuje podľa neho okolo 170-tisíc Slovákov. "Z nich sa tam asi desatina zamestnala v oblasti cestovného ruchu a gastronómie. Keby sa časť týchto ľudí vrátila, bolo by po problémoch," dodal Bujna.
Štát otvára dvere
Problémy cestovného ruchu sú však podľa Gantnerovej oveľa širšie. Tvrdí, že "poriadne nefunguje" Slovenská agentúra pre cestovný ruch a zlyháva jej koordinácia s ministerstvom hospodárstva. "Prezentácia Slovenska v zahraničí je preto katastrofálna. Pri sústavných personálnych zmenách vo vedení agentúry (podlieha rezortu hospodárstva -- pozn. HN) sa nedá robiť systémová propagácia Slovenska v zahraničí," dodala. Bujna však rezort obhajuje a pripomína, že "štátna propagácia len otvára podnikateľom dvere. Ak do nich nevstúpia firmy s konkrétnymi produktmi, tak sa bez efektu zatvoria." Ministerstvo sa k práci agentúry nechce oficiálne vyjadrovať. "Stále pozorujeme výkonnosť ľudí, ktorí sú menovaní do jej vedúcich postov," povedal hovorca rezortu Branislav Zvara.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 02:42