StoryEditor

Zverejnili národný reformný plán. Môže nás katapultovať do vyššej kvality života, tvrdí Heger

05.10.2020, 09:45
Autor:
mahomaho
Z dokumentu bude podľa ministra financií vybraných päť-šesť hlavných reforiem, ktoré budú financované z fondu obnovy. 

Zdravotníctvo, ktorého sa nebudeme musieť báť či podnikateľské prostredie, ktoré rozvíja talenty. Aj to je podľa ministra financií Eudarda Hegera súčasťou "reformného menu," ktoré dnes predstavil. 

Rezort financií zverejnil národný reformný plán s názvom Moderné a úspešné Slovensko. Z dokumentu bude vybratá časť reforiem, ktoré budú financované z fondu obnovy Európskej únie.

Hlavným cieľom vízie je podľa ministerstva vymaniť krajinu z pasce stredného príjmu na úroveň 92 percent priemeru Európskej únie v HDP na hlavu do roku 2030.

Dokument obsahuje osem reformných oblastí. V nich hrajú podľa ministerstva kľúčovú úlohu indikátory kvality života a záväzok Slovenska k zásadnému posunu krajiny k vyspelým ekonomikám podľa metodiky OECD.

"Zverejnením vízie sa otvára široká verejná diskusia, ktorá je nevyhnutná na podporu spoločenského dopytu po reformách a správne nasmerovaných investíciách. Zámerom zverejnenia je zrozumiteľne komunikovať verejnosti ciele, nástroje a opatrenia, ktoré posunú Slovensko zásadne vpred," uvádza ministerstvo.

Osem reformných oblastí:

  • Fiškálne reformy
  • Zelená ekonomika
  • Trh práce a sociálna udržateľnosť
  • Vzdelávanie 
  • Veda, výskum a inovácie 
  • Zdravie
  • Verejné inštitúcie a regulácie
  • Digitalizácia

Problémy a ich riešenia

Minister financií Eduard Heger hovorí, že dokument je zosumarizovaním hlavných problémov a ponukou ich riešenia.

"Mapuje problémy Slovenska, ale vieme, že presahuje plán obnovy. Máme tu však dva zdroje plán obnovy a štrukturálne fondy. Pracujeme na tom, aby boli reformy financované z viacerých zdrojov," tvrdí Heger.

Z dokumentu bude podľa šéfa rezortu vybraných päť-šesť hlavných reforiem, ktoré budú financované z fondu obnovy. 

Z "reformného menu" preferuje Heger vzdelávanie prepojené s inováciami.

Vyššia kvalita života

Minister financií tvrdí, že celý predstavený reformný plán je práca na desiatky rokov za desiatky miliárd. "Tieto reformy nás môžu katapultovať do vyššej kvality života," hovorí. 

Podľa šéfa Inštitútu finančnej politiky Eduarda Hagaru by všetky reformy v dokumente stáli okolo 30 miliárd eur. Únia nám chce dať približne šesť miliárd. 

"Plán stojí na dvoch pilieroch. Dobehanie ekonomickej úrovne západnej Európy a kvalita života. Nie je prioritou opravovať existujúci systém. Chceme, aby tu zostal automobilový priemysel, ale nechceme zostať len ekonomikou zameranou na výrobu. Na to potrebujeme zlepšenie vzdelávacieho systému," hovorí Hagara.

Na viacerých reformách sa podľa Hegera už pracuje. Konečný plán obnovy musia krajiny EÚ predložiť do 30. apríla budúceho roka.  

Dokument Moderné a úspešné Slovensko 

01 - Modified: 2024-04-18 14:43:35 - Feat.: - Title: Poukážky z programu Zelená domácnostiam vydá Slovenská inovačná a energetická agentúra v najbližších týždňoch 02 - Modified: 2024-04-15 18:12:06 - Feat.: - Title: Hľadá sa záujemca o 600 miliónov eur. V hre nie je dôležité kto ich chce, ale kto ich stihne minúť 03 - Modified: 2024-04-15 11:08:29 - Feat.: - Title: Rozpočtová rada hodnotí novú prognózu rezortu financií ako realistickú 04 - Modified: 2024-04-12 19:23:35 - Feat.: - Title: Rast príjmov tento rok spomalí, oproti rozpočtu budú nižšie o 200 miliónov. Časť pohltia nové opatrenia 05 - Modified: 2024-04-12 13:25:29 - Feat.: - Title: Čerpanie eurofondov zo starého programového obdobia je na úrovni vyše 100 percent, hlási ministerstvo financií
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:50