StoryEditor

Kvôli rope zdražie teplo

06.11.2007, 23:00
Súčasné rekordné ceny ropy na svetových trhoch nemusia znamenať len drahšie tankovanie na čerpačkách. Od cien čierneho zlata na burzách sa totiž priamo odvíja aj cena zemného plynu. Ten na kúrenie používa väčšina veľkých teplární na Slovensku.

Ceny plynu aj tepla teraz schvaľuje regulačný úrad, známe by mali byť do konca mesiaca. Návrhy teplárov nateraz hovoria o priemernom päťpercentnom zdražení. Ešte viac však môže teplo zdražieť kvôli rope na jar.
Rozhodnú koncom mesiaca
Aké budú ceny energií pre domácnosti na budúci rok, zatiaľ nie je známe. "Čakáme na schválenie regulátorom. Potom budeme informovať verejnosť," hovorí Dana Kršáková zo Slovenského plynárenského priemyslu.
Regulačný úrad by mal o cenách za elektrinu, teplo i plyn rozhodnúť do konca novembra. "Kým nebudú schválené definitívne ceny, nebudeme sa k návrhom vyjadrovať, aby nevznikali zbytočné informačné šumy," povedal Miroslav Lupták z regulačného úradu.
Teplári však už avizovali, že kvôli nižšej spotrebe sa fixné náklady na jednom gigajoule prejavia výraznejšie a cena tepla môže vzrásť v priemere o štyri až päť percent. Pre domácnosti to môže znamenať o 50 až sto korún mesačne viac.
Začiatkom budúceho roka môže o niekoľko percent zdražieť elektrina i teplo. O koľko, zatiaľ nie je známe. Podľa informácií HN totiž predstavitelia štátu robia všetko pre to, aby svetové zvyšovanie cien energií slovenskí spotrebitelia nepocítili, podobne ako minulý rok.
Ani januárové zdraženie však nemusí byť konečné. Väčšina z vyše 450 teplární na Slovensku totiž kúri plynom a jeho ceny závisia od kurzu dolára a ropy na svetových burzách. Aj keď koruna je dnes oproti americkej mene výnimočne silná, ceny ropy atakujú historické maximá.
Ropa zdvihne ceny
"Ak ropa zostane na súčasných úrovniach dlhodobo, ďalšie zdraženie sa nedá vylúčiť," hovorí predseda Slovenského zväzu výrobcov tepla Miroslav Obšivaný. K zdraženiu by mohlo prísť niekedy v apríli či máji, SPP totiž ceny pre zákazníkov počíta podľa priemeru cien ropy za posledných deväť mesiacov.
O koľko by mohla ísť hore, Obšivaný zatiaľ odhadnúť nechcel. Bude to závisieť od cien, ktoré by mali plynári zverejniť v najbližších dňoch či týždňoch. Distribučné poplatky pre plynárov už schválil regulačný úrad, podľa informácií HN sa oproti súčasnosti veľmi líšiť nemajú. Zmeny teda môžu nastať hlavne v obchodnej zložke ceny. Gazprom sa totiž už od začiatku roka usiluje zvýšiť ceny pre celý stredoeurópsky región o desať percent. "Návrh cien pre budúci rok pripravujeme, rokujeme individuálne s jednotlivými zákazníkmi," povedala Kršáková.
Jediným riešením pre domácnosti, ako ušetriť na plyne či teple, sú úsporné opatrenia ako zateplenie a neprekurovanie. Na Slovensku totiž žiadny vážny konkurent, ktorý by znížil ceny SPP, neexistuje. "Je veľa obchodníkov, ktorí na Slovensku ponúkajú plyn. SPP je však jediný dlhodobo stabilný partner," hovorí Obšivaný.

Ako môžu zdražieť energie:
Elektrina 5 - 8 percent (kvôli cenám výroby)
Plyn 3 - 5 percent (kvôli drahej rope)
Teplo 4 - 5 percent (kvôli nižšej spotrebe)
Zdroj: odhady HN

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 14:00