StoryEditor

Strany súperia o priazeň dôchodcov

28.09.2007, 00:00
Po vianočných dôchodkoch, ktoré rozdávala súčasná vláda, chcú situáciu dôchodcov zlepšiť aj opoziční Kresťanskí demokrati. Navrhujú zaviesť "trinásty dôchodok".

Každý by podľa tohto návrhu mohol poukázať daňovú asignáciu vo výške 1 750 korún svojmu rodičovi, poberajúcemu starobný alebo invalidný dôchodok.
"Naďalej zastávame názor, že čiastočné zlepšenie situácie dôchodcov sa má realizovať prostredníctvom vianočného príspevku v súlade s Programovým vyhlásením vlády," povedala hovorkyňa rezortu práce Oľga Škorecová.
Vláda však zatiaľ nevie, či ich aj tento rok vyplatí. Vlani ju to stálo 1,7 miliardy korún. "Závisieť to bude najmä od vývoja verejných financií," informoval hovorca rezortu financií Miroslav Šmál. Výšku deficitu ovplyvní aj vyjadrenie Eurostatu, či budeme musieť doň započítať výdavky verejnoprávnych médií a Národnej diaľničnej spoločnosti. "Stanovisko by sme mali mať budúci týždeň v pondelok," povedal po stredajšom rokovaní vlády premiér Robert Fico.
Nebudú mať na to
Podľa exministerky práce Ivety Radičovej by novela "bola riešením len pre vyššie príjmové skupiny". V opačnom prípade by príliš zaťažila štátny rozpočet, keďže daňová povinnosť významnej skupiny osôb je nižšia než samotná asignácia. "Vyčísliť dosah je ťažké. Zatiaľ sa nevie, koľko ľudí by túto možnosť využilo," pripúšťa podpredseda KDH Július Brocka. Autor daňovej reformy Richard Sulík tiež nepovažuje asignáciu za vhodný nástroj. Upozorňuje aj na fakt, že ten, kto rodičov na dôchodku nemá, by o benefit prišiel. Niektorí by ho možno chceli, naopak, poukázať iným osobám, ktoré ich vychovávali, hoci vlastných rodičov majú. "Návrh nie je zrelý," konštatuje.
Všetkým deťom rovnako
KDH predložilo parlamentu aj návrh zvýšiť príspevok pri narodení dieťaťa zo súčasných 4 460 na 10-tisíc korún. Dosah novely na štátny rozpočet predstavuje približne 280 miliónov korún. "Je to suma, ktorú vláda navrhla v budúcom roku rozdeliť prvonarodeným deťom. My ju chceme rozdeliť všetkým," vysvetlil Brocka. "Nemám výhrady. Tento návrh je rozumný a spravodlivý," myslí si Radičová.
"Našou prioritou je vyššia motivácia na zakladanie rodín. Návrhy sa mi zdajú nereálne," hovorí poslankyňa SNS Marta Damborská. "Je to zaujímavé alternatívne riešenie. Keď však uvážime, že pomer detí na Slovensku na jednu rodinu je menší ako dve, tak to, čo ponúka vláda, je vlastne viac," dopĺňa Jozef Halecký (ĽS-HZDS). "Podobné návrhy vždy ľahšie podáva opozičná strana, ktorá nenesie vládnu zodpovednosť," KDH musí rátať s tým, že v súčasnosti sú nepriechodné," myslí si politológ Peter Horváth.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 14:51