Finančnú kompenzáciu organizátorom podujatí prednedávnom schválili napríklad aj v Česku, upozorňuje šéf Incheby Alexander Rozin mladší.Incheba
StoryEditor

Šéf Incheby Rozin pre HN: Obrat nám spadol o 97 percent

18.11.2020, 22:14
Verím, že k nejakej dohode s vládou dôjde, v opačnom prípade to bude mať možno aj likvidačné následky, hovorí Alexander Rozin mladší, výkonný riaditeľ spoločnosti Incheba.

Približne pred dvomi mesiacmi ste predstavili vzor nového kongresového centra. Posunuli ste sa nejako?
Odkedy sme koncom septembra predstavili projekt, neudialo sa veľa zásadných zmien. V rámci prieskumu trhu sme boli začiatkom novembra oslovení zo strany občianskeho združenia Národné kultúrne a kongresové centrum s tým, že pozemky vo vlastníctve Incheby identifikovali ako potenciálne vhodné na projekt NKKC. Na zástupcov združenia sme sa pritom od leta opakovane obracali s návrhom na stretnutie, na ktoré si však doteraz nenašli priestor. Aktuálne tiež čakáme na potvrdenie termínu stretnutia na ministerstve financií, o ktoré sa už dlhodobejšie snažíme. Viem, že pre pandémiu je situácia náročná. Pán minister našu požiadavku na stretnutie eviduje a očakávam, že v blízkom čase príde aj navrhnutie stretnutia.

Ako ste sa vlastne dostali k nápadu spolupracovať so štátom a žiadať o finančnú podporu? Odkiaľ prišla suma 60 miliónov eur?
Incheba sa zameriava na organizovanie veľtrhov, výstav, kongresov a ďalších podujatí takmer už 50 rokov. Považujem za úplne prirodzené, že sme sa v tejto otázke začali angažovať, len čo sme zachytili informáciu, že vláda má ambíciu podporiť vybudovanie kongresového a kultúrneho centra na rozvíjanie kongresovej turistiky. Ak by sme sa o túto možnosť nezaujímali, bola by to manažérska chyba.

Ak by sa vám podarilo získať túto dotáciu, bola by to konečná suma alebo by ste do prestavby investovali aj z vlastných zdrojov?
Určite by sme investovali aj vlastné prostriedky. Časť národného a kultúrneho a kongresového centra, ktorá by zahŕňala hlavnú sálu, vedľajšie sály a priestory na organizáciu medzinárodných kongresov alebo väčších kultúrnych podujatí, by sme realizovali zo štátnej dotácie. Projekt je však, samozrejme, širší. Celkový koncept, ktorý v roku 1984 predstavil architekt Dedeček, počítal aj so športovou halou a s osobným prístavom na Dunaji. Práve prostredníctvom maríny sa chceme vrátiť k jeho pôvodným plánom. Na marínu, ale aj Dunajský park a nový verejný priestor s možnosťami na prezentáciu umenia plánujeme v prípade úspechu v súťaži vynaložiť naše vlastné investície....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Archívny rozhovor s etnologičkou: Pravý Slovák alebo pravý Slovan, čo to je? Niečo také neexistuje 02 - Modified: 2024-04-22 13:51:27 - Feat.: - Title: Riaditeľka televízie v Litve pre HN: U nás je spoločnosť jednotná, nechce sledovať žiadne proruské správy 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Nutričná poradkyňa: Nie som prísny typ poradcu, aj malé zmeny totiž môžu mať veľký efekt (aj) na zdravie 04 - Modified: 2024-04-22 04:56:32 - Feat.: - Title: ROZHOVOR Emma Drobná: „Nikdy som nelietala v oblakoch, skôr som úzkostlivá.“ 05 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 12:54