StoryEditor

Vláda podporuje opozičnú petíciu

03.10.2007, 00:00
Vláda chce to isté ako opozícia. Vyplýva to aspoň z jej vyjadrení. "Petičná akcia opozície na ochranu druhého dôchodkového piliera je plne v súlade s Programovým vyhlásením vlády," povedala hovorkyňa premiéra Silvia Glendová.

Petícia, ktorú iniciovalo SDKÚ-DS, pritom okrem iného požaduje, aby sa matky na materskej dovolenke, invalidní dôchodcovia a opatrovatelia zdravotne postihnutých mohli slobodne rozhodnúť pre sporenie v druhom pilieri. Takisto napríklad žiada, aby predčasným dôchodcom bolo umožnené poberať dôchodok a súčasne aj pracovať. Predložená novela zákona o sociálnom poistení, ktorú nedávno schválila vláda a ktorá prešla v parlamente už do druhého čítania, však ani jeden z týchto bodov neobsahuje. "Zákon ešte bude upravený formou poslaneckých pozmeňovacích návrhov vo výboroch", spresňuje Glendová.
Tak ako Mečiar
Podobnými argumentmi ako opozícia podmienila posunutie návrhu zákona do druhého čítania aj ĽS-HZDS. Súčasne požadovala aj prerozdelenie percentuálneho pomeru odvodov do oboch dôchodkových pilierov zo súčasných 9 : 9 na 12 : 6 percenta počas troch rokov, s postupným každoročným jednopercentuálnym vzostupom v prospech druhého piliera v ďalšom období. Konečným pomerom malo byť 8,5 : 9,5 percenta. Ministerka práce Viera Tomanová tento návrh odmieta a chce o ňom ešte diskutovať, pretože jeho realizácia by znamenala v štátnom rozpočte výpadok 70 miliárd korún. Ľudovci podporujú aj dočasné otvorenie kapitalizačného piliera pre dobrovoľný vstup a výstup, ak dôjde k zriadeniu štvrtého fondu, v ktorom bude štát svojimi aktívami garantovať vklady a výnosy sporiteľov.
"Návrhy v petícii reagujú na to, čo je predložené v Národnej rade a čo prešlo do druhého čítania. Nie na to, čo navrhuje Vladimír Mečiar. Obsah petície bude aj predmetom pozmeňovacích návrhov, ktoré predložíme vo výboroch pred druhým čítaním," povedala exministerka práce Iveta Radičová.
Stiahnuť zákon
SDKÚ-DS upozornila, že ak je stanovisko vlády pravdivé, tak potom "je jediným logickým riešením stiahnutie novely zákona o sociálnom poistení z Národnej rady a podpora návrhu ústavného zákona o ochrane starobných dôchodkov". Podanie tohto návrhu, ktorý by mal sporiteľom garantovať súčasný systém sporenia v druhom dôchodkovom pilieri, však bol podľa premiéra Roberta Fica ešte nedávno "zločin, porovnateľný s privatizáciou Slovenského plynárenského priemyslu". ĽS-HZDS však petíciu opozície rozhodne podporovať neplánuje. "Vyjadrenia vlády považujem buď za ironizujúce, alebo skôr za vyhlásenia Smeru," povedal predseda parlamentného výboru pre sociálne veci a bývanie Jozef Halecký (ĽS-HZDS).
"Nestáva sa často, aby opozícia organizovala petičnú akciu na prijatie vládneho návrhu zákona. Predstavitelia vládnej koalície sa preto do nej radi zapoja," uvádza sa napriek tomu v stanovisku vlády. "Zdá sa, že problematika druhého dôchodkového piliera by mohla priniesť opozícii prvé dôležité body. Preto sa jej vláda a Smer snažia týmito vyjadreniami zobrať vietor z plachiet", myslí si politológ Peter Horvát.

Čo žiada petícia SDKÚ-DS
- zabezpečiť ústavným zákonom, aby nemohli byť prijaté zmeny, ktoré poškodzujú dôchodcov
- nepresadzovať v podmienkach dôchodkového sporenia zmeny, ktoré by boli v neprospech sporiteľov
- zachovať v súčasnosti platnú výšku odvodov na dôchodkové sporenie
- nepresadzovať zvyšovanie odvodov na dôchodkové poistenie
- zachovať právo osôb, za ktoré platí odvody štát, zostať v druhom pilieri
- zachovať právo na prácu občanom poberajúcim dôchodok vrátane predčasného
- nepredlžovať v súčasnosti platnú, minimálne 10-ročnú dobu dôchodkového sporenia
- zachovať interným doktorandom status zamestnanca

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 06:29