StoryEditor

Elektrina zdražie, plyn nemusí

Hoci má vláda dnes schváliť výnosy regulačného úradu, podľa ktorých sa majú po novom počítať ceny elektriny a plynu, už je jasné, že minimálne za elektrinu si budúci rok priplatíme. Naopak, ak sa nič mimoriadne nestane, ceny plynu by sa ani po Silvestri nemali radikálne zmeniť.

Benzín by mohol byť ku koncu roku zlacnieť na 35 korún za liter, zdražovanie zasa čaká vodné a stočné.
Rast cien elektriny je realitou v celej Európe a treba za ním hľadať nedostatok zdrojov. Ceny u nás vyháňa hore najmä Balkán. Bulharsko, ktoré bolo tradičným exportérom pre celý región, po vstupe do únie muselo zavrieť dva bloky v jadrovej elektrárni Kozloduj. Dopyt je teda vyšší ako ponuka. "Distribučným spoločnostiam sme už predali celé modulačné pásmo pre domácnosti," povedal hovorca Slovenských elektrární Juraj Kopřiva s tým, že predajná cena je obchodné tajomstvo. Podľa informácií HN je zvýšenie budúcoročnej ceny oproti minulému roku zhruba 25 percent. Keďže samotná komodita sa na konečných účtoch prejavuje asi 40 percentami, dá sa predbežne hovoriť o osem- až desaťpercentnom zdražení.
Distribučky sa zatiaľ k cenám elektriny na budúci rok vyjadrovať nechcú. "Spôsob výpočtu maximálnych cenových hodnôt určí práve výnos regulačného úradu. V súčasnosti preto ešte nie je možné uviesť žiadne konkrétne údaje o očakávanej výške cien elektriny pre domácnosti v roku 2008," povedala Andrea Danihelová z Východoslovenskej energetiky.
Výnosy Úradu pre reguláciu sieťových odvetví by vláda mala schvaľovať dnes. Ďalšou možnosťou na stlačenie cien je tlak vlády - vlani sa po rokovaniach podarilo dosiahnuť, že na rozdiel od okolitých krajín sa u nás ceny pre domácnosti nezvyšovali. "V tejto chvíli sa nedá povedať, či budú podobné rokovania. Situácia je iná, regulačný úrad dostal nové právomoci," hovorí Branislav Zvara z ministerstva hospodárstva. Pripustil, že sú ochotní akceptovať aj zdraženie, ale musí byť "reálne a podložené argumentmi".
Práve regulačný úrad by sa mal postarať o to, aby v hospodárení distribučných spoločností neboli skryté rezervy. K cenotvorbe na budúci rok sa vyjadria až po schválení pripravených výnosov.
Dobré ceny plynu
Naopak, je šanca, že ceny plynu by od budúceho roka vzrásť nemuseli. Odvíjajú sa od svetových cien ropy a kurzu koruny k doláru. Plynári zatiaľ nechcú nič predvídať, cenníky predložia regulačnému úradu až koncom októbra. Hovorkyňa SPP Dana Kršáková však pripustila, že ak sa nič mimoriadne nestane, nemuselo by sa výraznejšie zdražovať. "Faktory ovplyvňujúce cenu sa vyvíjajú relatívne pozitívne, aj keď sú dosť nestabilné," povedala. Dôležitý však bude vývoj v najbližších mesiacoch. Svoje slovo bude mať koruna, ktorá zatiaľ "drží" napriek drahšej rope ceny na uzde. Úlohu zohrá aj hurikánová sezóna v Mexickom zálive, ktorá zvykne zamávať ropou na burzách.
Burzoví analytici sa však skôr prikláňajú k zlacneniu tejto komodity. Hurikány zatiaľ veľkými škodami nehrozia a koniec letnej motoristickej sezóny tradične prináša pokles cien. "V prípade, že cena ropy klesne, stiahne so sebou naftu aj benzín," predpokladá Tomáš Novotný z portálu natankuj.sk. Priemerná cena benzínu by podľa neho v prípade, že sa nič mimoriadne nestane, mohla klesnúť do konca roka na 35 korún za liter.
Kritériá sa majú zmeniť
Zmeny sa dotknú aj určovania cien vodného a stočného. Pripravujú sa totiž nové výnosy na ich určovanie a pravdepodobne sa zmenia aj niektoré kritériá na ich výpočet. Úrad pre reguláciu sieťových odvetví sa k nim však nevyjadruje. Podľa Trenčianskej vodohospodárskej spoločnosti by však cena vodného a stočného mala vzrásť aspoň o tri percentá. A to najmä v dôsledku rastu cien za elektrinu a infláciu. Tento nárast by však nezohľadňoval reálne potreby, ktoré vyžaduje stav vodárenskej infraštruktúry.

Ako sa určuje cena vodného a stočného
Ceny vodného a stočného majú vodárenské spoločnosti rozdielne. Vodné bez DPH je v súčasnosti od 18,90 koruny po 29,90 a stočné sa pohybuje od 18,20 po 25,50 koruny. Čím to je? Pri stanovení cien si vlani regulačný úrad vytýčil stabilizovanie cien. Lebo kvôli odstráneniu krížových dotácií rástli príliš skokovo. Ďalším faktorom na výpočet ceny sú takzvané korekcie nákladov. Pri stanovení cien sa vychádza aj z plánovaných údajov vodárov. Ale ak skutočné náklady v danom roku nedosiahnu plánované, rozdiel sa premietne do cien s dvojročným posunom. Výšku cien tiež ovplyvnilo množstvo dodanej a odvedenej pitnej a splaškovej vody.

CENY ENERGIÍ NA NOVÝ ROK
Plyn
- ceny sa odvíjajú od ropy a kurzu dolára
- situácia na svetových trhoch nie je zlá
- ak sa nič nestane, ceny sa zmeniť nemusia
- v prípade výrazného poklesu cien ropy môže byť priestor aj na zlacnenie
Elektrina
- u nás aj v celom regióne je nedostatok elektrární
- ceny komodity medziročne stúpli asi o štvrtinu
- nárast môže byť desať percent. Stovka pre sídliskový byt
- čaká sa na regulačný úrad a vládu, ktorá môže rast stlačiť
Benzín
- analytici očakávajú pokles cien ropy po letnej sezóne
- zlacneniu nahráva aj slabšia hurikánová sezóna
- ak sa nič mimoriadne nestane, ropa by mohla do konca roka zlacnieť
- benzín by sme tak v januári mohli tankovať za 35 korún
Vodné a stočné
- pripravujú sa nové výnosy na určovanie cien a meniť sa majú aj kritériá na ich výpočet
- cena vodného a stočného by mala vzrásť aspoň o tri percentá
- vodné a stočné ovplyvní rast cien za elektrinu a inflácia

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 08:40