StoryEditor

Na Slovensko pustíme viac Ukrajincov

Liekom na akútny nedostatok kvalifikovaných ľudí majú byť rumunskí, bulharskí a najnovšie ukrajinskí pracovníci.

Po minulotýždňovej návšteve ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka ministerstvo práce navrhuje zrušenie dohody, ktorá stanovuje limit legálne zamestnaných Ukrajincov na päťsto ročne. Kým Rumuni a Bulhari sa u nás ako občania nových členských krajín únie môžu zamestnať bez obmedzenia, Ukrajincom by mal tento krok hľadanie zamestnania výrazne zjednodušiť.

"Dobrí kresťania"
Ekonómovia sa nadmerného prílivu Ukrajincov neobávajú, tvrdiac, že náš pracovný trh by nimi zaplátal diery v menej náročných profesiách. Exminister práce Ľudovít Kaník však vidí možné riziko v tom, že by mohli zastaviť pokles nezamestnanosti najmä v regiónoch, kde je menej rozvinutý priemysel. Jej znižovanie tu podľa neho narazilo na dno už dnes.
Poslanec KDH Vladimír Palko, známy napríklad kritikou sťahovania moslimov na Slovensko v tom zasa problém nevidí: "Nesúvisí to s príchodom iných kultúr na náš kontinent, Ukrajina má tú istú kultúru založenú na kresťanskom základe," povedal HN.

Lacní zamestnanci
Zamestnávanie Ukrajincov má pre slovenské firmy mnoho výhod. Jednou z nich sú aj ich nižšie mzdové nároky. "Priemerná mzda je tu v prepočte šesťtisíc korún, minimálna mzda 2 200 korún," hovorí Peter Zengl zo slovenského veľvyslanectva v Kyjeve. Dodal, že o tamojších ľudí sa už naše firmy aktívne zaujímajú.
Hoci sa väčšina našich spoločností ešte stále spolieha na domácich pracovníkov, odborníci chýbajú najmä v strojárskom, automobilovom a elektrotechnickom priemysle, ale aj v stavebníctve a poľnohospodárstve. Každé z týchto odvetví má deficit zhruba päťtisíc kvalifikovaných pracovníkov. Dôvodom je pritom opäť migrácia - mnoho Slovákov odchádza za lepším platom do zahraničia. Firmy však vinia aj na nízku kvalitu slovenského školstva vo výuke technických smerov. "Naše plány na trhu sú silno rozvojové a bez disponibilnej pracovnej sily ich nemôžeme realizovať. Preto riešením môžu byť práve zahraničné pracovné sily," potvrdil vzmáhajúci sa trend Anton Ondrej z galantského Samsungu.

 

 


 

Anketa HN: Pociťujete nedostatok kvalifikovaných pracovných síl a zamestnávate cudzincov?


Odpovedali: Tomáš Kráľ (Siemens), Ján Bača (U.S. Steel), Anton Molnár (Slovnaft), Juraj Kopřiva (Slovenské elektrárne), Anton Ondrej (Samsung).


Pokračovanie článku >> 

 

 


 

Cesta za prácou je jednosmerná

Vzájomné zrušenie kvót pre zamestnávanie Ukrajincov na Slovensku a Slovákov na Ukrajine bude z pohľadu zamestnania sa atraktívne najmä pre našich východných susedov. Keďže mzdy na Ukrajine sú výrazne nižšie ako platová hladina u nás, dá sa očakávať skôr nápor z východu ako naopak. Z lacnej pracovnej sily sa tak budú tešiť naše firmy.

 

Pokračovanie článku >> 

 


 

Ukrajinci na východe nezostanú

Ukrajinci, ktorí prichádzajú na Slovensko pracovať, sa nezamestnajú na východe, ale idú ďalej do nášho vnútrozemia. „Niektorí ostanú robiť v oblasti Košíc, no väčšina z nich cestuje ďalej, do iných regiónov Slovenska. Tu na východe Ukrajinci takmer nie sú,“ povedal pre HN starosta obce Habura (okres Medzilaborce) Mikuláš Juščík.

Pokračovanie článku >>

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 19:24