StoryEditor

Aj závodu Kia chýbajú kvalifikovaní pracovníci, hľadá však riešenie

18.09.2007, 16:17
Autor:
TASRTASR

Na Slovensku chýba automobilke Kia 1 700 kvalifikovaných zamestnancov do tretej zmeny výrobného procesu. Dopyt po kvalifikovanej pracovnej sile hlásia miestnym úradom práce aj zamestnávateľské zväzy v segmente strojárstva, elektrotechniky a v sezónnych odvetviach, ako sú stavebníctvo a poľnohospodárstvo. "S vedením strategických podnikov, ktoré signalizujú nedostatok kvalifikovaných pracovníkov, zostavujú úrady práce v regiónoch programy na riešenie tohto akútneho stavu," uviedol šéf Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) Ján Sihelský. To je však iba jedna z ciest nápravy, dodal.
Fenomén výpadku kvalifikovaných zamestnancov sa objavuje v situácii, keď v lete bolo v evidencii úradov práce asi 246 000 uchádzačov o zamestnanie (UoZ) a miera evidovanej nezamestnanosti bola okolo 8,3 % a má klesajúci trend. Zamestnávatelia na úrady práce nahlásili 29 000 až 30 000 voľných pracovných miest, čo je v priemere 8 UoZ na 1 voľné miesto.
Situáciu v zamestnanosti podnikov v spomínaných segmentoch komplikuje podľa Sihelského aj ponuka školstva - vyučujú sa profesie neodpovedajúce potrebám zamestnávateľov v strategických podnikoch.
Aj deklarované skoršie otvorenie rakúskeho trhu práce pre Slovákov asi vyvolá zvýšený odlev kvalifikovaných pracovníkov zo Slovenska. Lákadlom v cudzine pre nich je lepšie profesijné uplatnenie a vyššie mzdy. Sihelský varoval, že neschopnosť domáceho trhu práce pokryť požiadavky zamestnávateľov sa môže dostať do štádia, keď sa táto otázka prejaví ako brzda tempa ekonomického rastu, čo zníži konkurencieschopnosť ekonomiky SR.
Zmeniť nepriaznivú situáciu v oblasti kvalifikovanej pracovnej sily by mohli minimálne tri opatrenia. Zmení sa napr. terajšia stratégia úradov práce, uviedol. Tie spolupracujú s 540 súkromnými sprostredkovateľskými agentúrami, ktoré pre zamestnávateľov vyhľadávajú vhodné pracovné sily. "Pozornosť úradov práce sa sústredí na terajších nezamestnaných, ale vzhľadom na to, že nemajú pracovné návyky, uplatníme pri nich rekvalifikáciu a získanie praktických zručností a systematicky ich pripravíme podľa signálov potrieb zamestnávateľov," spresnil Sihelský.
Ďalším opatrením bude zatraktívnenie trhu práce SR pre prílev pracovnej sily zo zahraničia, najmä z krajín EÚ, napr. z Rumunska, čo nie je v kompetencii ÚPSVR. Dôležití budú aj záujemcovia o prácu na Slovensku z Ukrajiny.
Výzvou na podporu kvalifikovanej pracovnej sily bude aj otvorenie trhu práce SR tretím krajinám. Tomu je naklonená aj migračná a imigračná politika EÚ, pričom je záujem do krajín EÚ priviesť 20 miliónov kvalifikovaných pracovníkov. "A keď my chceme, aby naši zamestnávatelia tu zostali a aby mali dostatok voľnej pracovnej sily, musíme tento faktor brať do úvahy a rešpektovať," povedal Sihelský.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. jún 2024 14:29