StoryEditor

Brusel toleruje zákon proti reťazcom

28.11.2007, 23:00
Obavy obchodníkov, že ich vláda obmedzí v podnikaní a slobodnom uzatváraní zmlúv so svojimi dodávateľmi, sa začínajú napĺňať. Včera totiž schválila kontroverzný zákon o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch.

Obchodné reťazce ho kritizujú a výhrady voči nemu má aj Protimonopolný úrad SR, ktorý nevylučuje, že môže spôsobiť zvýšenie cien potravín.
Pôvodne mal zákon platiť od prvého februára. Vláda však zmenila svoj pôvodný postoj a neodporučí parlamentu aby ho schválil v skrátenom legislatívnom konaní, teda rýchlejšie. Preto nebude platiť od februára, ale až mája či od júla 2008.
Zmení zákon zmluvy?
Ešte pred niekoľkými dňami však vláda chcela, aby sa zákon prijal v skrátenom legislatívnom konaní. "Premiér sa ma spýtal, či na tom ešte trvám. Povedal som, že už nie, lebo kontrakty na budúci rok majú obchodníci s dodávateľmi podpísané. Takže môžeme dať priestor na jeho riadne prijatie," povedal po rokovaní vlády minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek.
"V súčasnosti obchodníci naozaj rokujú o zmluvách," potvrdzuje právny expert COOP Jednoty Slovensko Martin Katriak. Upozornil však, že ak parlament prijme zákon v znení, ako ho schválil vládny kabinet, obchodníci budú musieť dodávateľsko-odberateľské zmluvy "od základov prepracovať".
Predpokladajú tiež, že povedie k rastu cien potravín. To by však bolo v rozpore s tým, o čo sa vláda v súčasnosti snaží. Ministerstvo hospodárstva tvrdí, že zákonom chce len sprehľadniť finančné toky medzi dodávateľmi a odberateľmi tovaru. Zriadilo na to aj komisiu, ktorá sa zaoberá výškou predajnej marže štrnástich až pätnástich druhov tovaru. Robí tiež prieskum zvyšovania cien. Prvé výsledky majú byť v decembri.
Únia zákon toleruje
Zákon definuje takzvané neprimerané obchodné podmienky, stanovuje výšku "peňažných plnení", ako aj rozdiel medzi nákupnou cenou a cenou určenou v ponukovom cenníku tovarov dodávateľa. To znamená, že napríklad poplatky dodávateľov obchodníkom za tovar, zalistovacie platby za zapísanie dodávateľa do registra obchodu, či vyloženie tovaru na pult a výhodné miesto na ňom, nesmú byť z ročných tržieb dodávateľa vyššie ako tri percentá. V opačnom prípade hrozí obchodníkom pokuta do 10 miliónov korún.
Ministertvo hospodárstva, ktoré tento predpis pripravilo, ho v uplynulých dňoch konzultovalo s Bruselom. Chce sa tak vyhnúť nedorozumeniam s Európskou komisiou, ktorá by mohla požadovať jeho úpravu. Takáto situácia už pri podobnom zákone nastala pred tromi rokmi. "V pondelok sme dostali list generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre hospodársku súťaž. Stanovisko riaditeľstva nie je proti prijatiu tohto zákona," zdôraznil hovorca ministerstva hospodárstva Branislav Zvara.
Zdroj blízky rezortu, ktorý si však neželal byť menovaný, pre HN povedal, že Brusel tento predpis rešpektuje. List, ktorý ministerstvo médiám neposkytlo, údajne posudzuje zákon z hľadiska ochrany hospodárskej súťaže. "Stanovisko, ktoré obsahuje, nie je negatívne. Z hľadiska legislatívy nevidí v zákone žiadny problém," povedal náš zdroj. Európska komisia si však vyhradila, že ak obchodné reťazce zákon v Bruseli napadnú, bude sa podnetom zaoberať.
Majú právo sťažovať sa
Komisia mala podľa Jahnátka k zákonu päť pripomienok, ale len technických. "V žiadnom prípade nezasiahla do jeho podstaty," tvrdí. Stanovisko riaditeľstva pre hospodársku súťaž označil za "podporné". Keďže obchodné reťazce u nás sú zväčša zahraničné, a "môžu mať pocit, že zákon im zmení podnikateľské podmienky oproti obdobiu, kedy začali so svojím biznisom na Slovensku, majú právo sťažovať sa Európskej komisii," dodal minister. Predpokladá, že to aj urobia.
Obchodníci zákon odmietajú a upozorňujú, že budú musieť skončiť s cenovými akciami. "Netýka sa len obchodníkov a ich dodávateľov, ale negatívne ovplyvní všetky obchodné vzťahy na Slovensku," upozorňuje Republiková únia zamestnávateľov. Spolu s obchodníkmi odporúča, že ak treba niektoré vzťahy medzi obchodníkmi a dodávateľmi upraviť, tak by sa to malo urobiť novelou zákona o hospodárskej súťaži, a nie samostatným zákonom. Ministertvo hospodárstva zasa tvrdí, že zákon cenové akcie a výpredaje vôbec neobmedzí.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 22:05