StoryEditor

Branislav Orolín: Vyberáme si, kto bude pre nás pracovať

03.12.2007, 23:00
Dnes 33-ročný konateľ spoločnosti BIEN-HAUS Slovakia Branislav Orolín.

Privítal nás vo vzorovom dome spoločnosti a usadil do obývačky. Branislav Orolín plní ľuďom sny, stavia pre nich domy na kľúč. Jeho klienti nepatria k štandardným. Sú zaneprázdnení, časovo veľmi vyťažení, prísni na seba aj svoje okolie, s vysokými nárokmi a túžbami na bývanie s jediným cieľom vytvoriť pre svoje rodiny najkrajší domov na svete. Stojí pri ich rozhodovaní od prvých plánov až po odovzdanie kľúča od domu. Mnohí z nich sa stali jeho priateľmi. "Je úžasné, keď vás zákazník aj po rokoch pozve do domu, ktorý ste postavili a hovorí s nadšením o tom, ako sa mu dobre býva, cítite vôkol seba tú úžasnú harmonickú rodinnú atmosféru. Vtedy som naozaj šťastný a hrdý na našu spoločnosť. Viem, že to, čo robíme, má zmysel."

Tvrdohlavý plavec
Vzorovým dieťaťom rozhodne nebol. Vždy si vraj tvrdohlavo išiel za svojím. Dnes by to personalisti označili ako zdravú ctižiadostivosť a odhodlanie. Nepatril ani medzi najlepších študentov, napriek prekážkam sa však nikdy nevzdal. Nedostatky sa snažil vyrovnať svojou vytrvalosťou a húževnatosťou. "Keď ma hodia do hlbokej vody, tak už plávam," vysvetľuje zanietene. "Mama pracovala v stavbárčine, tu bol zrejme dôvod môjho budúceho smerovania. Fascinovala ma však aj politika."
Po strednej škole nastala teda dilema stavebníctvo alebo politológia. "Ako tak vnímam vývoj nielen našej, ale aj zahraničnej politickej scény, neľutujem svoje rozhodnutie zostať v stavebníctve."
Vysokú školu dodnes vníma ako dôležitú povinnosť. "Je dobré, že dnes už majú mladí viac príležitostí overiť si teoretické vedomosti priamo ešte počas štúdia v praxi. Určité výhody, našťastie, krátko po prevrate neobišli ani môj ročník. Dostali sme šancu študovať všetky odborné predmety v nemeckom jazyku a niekoľko mesiacov aj priamo v Nemecku."

Prvé plné úväzky
Tie prišli, ako inak, v stavebnej spoločnosti, i keď činnosťou absolútne vzdialenou od výstavby montovaných domov. Branislav prvý raz zacítil vôňu drevených domov vo Zvolene, v tom čase u jediného veľkého výrobcu montovaných stavieb. Väčšina produkcie končila v zahraničí, najmä v nemecky hovoriacich krajinách. Neskôr dostal ponuku skúsiť si Nemecko aj na vlastnej koži. Náplň práce zostala rovnaká, predávať domy s kompletným servisom od špecifikácie po odovzdanie stavby.
"Mám rád zahraničie, ale nie natoľko, aby som tam ostal natrvalo. Ťahalo ma to späť domov. Získal som potrebné skúsenosti, kontakty, nové znalosti o technologických postupoch v danej oblasti. Videl som ten obrovský priestor, kam by sa individuálna bytová výstavba mohla uberať aj v rámci nízkoenergetického bývania na Slovensku. Hľadal som zabehnutý koncern. Tak som sa dostal do nemeckej spoločnosti Bien Zenker, ktorá má viac ako 100-ročnú históriu. Po pár rokoch som dostal ponuku viesť pobočku na Slovensku ako konateľ a som za ňu doteraz vďačný."

Čo robí konateľ
Branislav vstupuje do kontaktu s klientmi v momente, keď sú rozhodnutí, že chcú dom práve od ich spoločnosti. "Staráme sa o zákazníka od vybavenia stavebného povolenia až po kolaudáciu. So mnou si klient vyberá, ako by mal dom vyzerať. Keď treba, prizveme aj bytového architekta. Prejdeme spolu kompletne celý dom. Stanovíme presnú cenu a na záver sa porozprávame o zmluve. Upravujeme podmienky s bankou. 99 percent klientov rieši financovanie domu cez úver," opisuje svoju prácu.
Takisto vyberá subdodávateľov. Niektorí sú stáli. Boli už aj takí, čo museli odísť kvôli svojej práci, alebo postupu. "Dobrú firmu spoznáte nielen vtedy, keď všetko funguje, ale hlavne keď sa objavia problémy. Moja snaha je mať uzavretý okruh overených dodávateľov," vysvetľuje. Pribúdajú nové technológie a s nimi aj niekedy noví dodávatelia. Dôležité je, aby mali slušné referencie. Jedine tak dostanú u Branislava šancu. Záujemcov o spoluprácu je vždy dosť, aj vďaka prísnej platobnej disciplíne či férovej zálohe. "Máme už také meno, že nemáme absolútne problém osloviť firmu, aby k nám prišla robiť. Skôr si vyberáme, kto bude pracovať pre nás."

Nepriateľom nie je len stavebné povolenie
Nepriateľom stavebníka je okrem papierovačiek aj ľahostajnosť a nedôslednosť. Do tejto skupiny patrí aj vládny alibizmus. "Politici už niekoľko rokov tvrdia, že budú podporovať alternatívne zdroje. V súčasnosti však nie je zatiaľ žiadna konkrétna podpora. Napríklad na solárne kolektory. Poznáme sumu, akou by sa podporovali, ale peniaze v rozpočte na takúto podporu vyčlenené nie sú. O možnostiach fotovoltaiky sa na Slovensku zatiaľ ani neuvažuje. Pritom u našich susedov vám štát preplatí 40 percent z nákladov," vysvetľuje slovenskú realitu.
Takisto je to aj neznalosť. "Napríklad o takých pasívnych domoch, ktoré sa stavajú všade v zahraničí, naša laická verejnosť nie je vôbec informovaná. Obstarávacie náklady pri takýchto rodinných domoch sú o 10 až 15 percent vyššie, ale vďaka technike vykúrite 20 m2, obrazne povedané, dvoma sviečkami. Pri veľkých administratívnych budovách sú náklady dokonca od začiatku menšie než pri štandardnej výstavbe. U nás je asi pre niektoré skupiny zaujímavejšie odklepnúť investície pre nové elektrárne, než orientovať časť peňazí pre alternatívne zdroje či kompletnú obnovu starších stavieb," dodáva.

Branislav Orolín. Snímka: Štefan Laktiš

Kvalita spočíva v detailoch
Koncern oslávil minulý rok sté výročie a má svoju filozofiu. Chce stavať, chce využívať nové technológie a chce byť v tom čo robí najlepší. Táto myšlienka je razená do všetkých jeho medzinárodných pobočiek.
"Moje kvality spočívajú v tom, že som detailista. Žiaľ, stretávam sa aj so subdodávateľmi, ktorí takí nie sú. Niektorých musíte donútiť, či už tlakom, alebo presviedčaním, aby svoju prácu urobili naozaj tak, aby bol klient spokojný. Kto to napriek tomu nepochopí, má smolu. Niekedy je to málo, keď niečo urobíte len v zmysle noriem, niekedy musíte urobiť viac," hovorí o sebe. Ďalším jeho veľkým plusom je to, že robí to, čo ho baví. Tak stavanie domov, ako aj práca s ľuďmi. Môže vidieť, čo po ňom ostáva. "Na začiatku máte klienta a lúku. O pár mesiacov tam stojí dom. Je perfektné, keď sa po rokoch stretnete s klientmi a porozprávame sa," hovorí s úsmevom na perách.
Sám seba nepokladá až za takého úspešného. Je ešte ďaleko, aby si povedal: "Koniec, dosiahol som, čo som chcel." Má svoje vzory, s ktorými sa v živote stretol a vie kriticky posúdiť, čo mu ešte chýba. Inšpirovali ho postupmi, životnými postojmi a povedal si, že by tak chcel žiť aj on.
Knižkám o úspechoch až tak neverí. "Musíte byť vnútorne naladený, aby vám tá kniha aj pomohla. Ona možno poradí, ale aj tak je to len na vás."

Kariérne ciele
Na otázku o kariére odpovedá rýchlo a jasne: "Mať vlastnú úspešnú spoločnosť." Uvedomuje si, že to nie je také jednoduché. Zatiaľ mu vyhovuje momentálny stav, keď má firma úžitok z neho a on môže čerpať skúsenosti a realizovať sa v takom koncerne, akým Bien Zenker je.

Čo mám rád:
- knihy
- šport
- rodinu
...a čo nie:
- ľahostajnosť
- nedôslednosť
- závisť

Kto je Branislav Orolín
Branislav Orolín je 33-ročný konateľ spoločnosti Bien-Haus Slovakia. Pochádza zo Žiaru nad Hronom. Vyštudoval Stavebnú fakultu Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Hovorí plynulo po nemecky. Je čerstvo ženatý. Má rád psy, basketbal a vytrvalostný beh.

+++citát+++
Dobrú firmu spoznáte nielen vtedy, keď všetko funguje, ale hlavne, keď sa objavia problémy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 17:15