StoryEditor

Komunisti: Z prijatia eura sa stal fetiš

03.10.2007, 00:00
Komunistická strana považuje euro za fetiš. "Jednou z aktuálnych tém dňa je zavedenie eura na Slovensku v roku 2009.

I keď vláda a veľa iných odborníkov rozprávajú o eure veľmi optimisticky, občan to pomaly chápe, že je to jediné a posledné, čo nás dovedie do Európy.Podsúva sa nám to priamo ako fetiš," tvrdí vo svojom stanovisku členka ÚV KSS Dagmar Debnárová.
Podľa nej je síce do roku 2009 je ešte ďaleko, avšak v dodávateľsko-odberateľských vzťahoch sa už dnes na prijatie eura pripravujú.
"Aby vláda v roku 2009 nemusela obhajovať výrazné zvýšenie cien, hlavne potravín, nastal jav, že počnúc výrobcami týchto komodít už dnes dochádza k plynulému, nenápadnému rastu cien vstupných surovín a v konečnej fáze finálnych produktov. Filozofia je taká, že je nevyhnutné tieto ceny zvyšovať, aby sa aspoň porovnateľne dostali na úroveň cien potravín v západných krajinách Európskej únie. Stále sú u nás potraviny lacnejšie a čo sa týka kvality, v mnohých prípadoch aj kvalitnejšie ako tam," hovorí Debnárová.
Podľa nej nie je isté, kde sa ceny zastavia a či si rodiny a dôchodcovia budú môcť "kúpiť napríklad ozaj kvalitný slovenský jogurt, 'neprepchatý' E-čkami a stabilizátormi."
I jed, keď sa podáva po kvapkách, je podľa Debnárovej niekedy liek a takto skryto sme i my pripravovaní na euro. "Ak sa to vláde v roku 2009 podarí, s úsmevom na tvári nás bude presviedčať, ako bezbolestne to občan zvládol. Tak milí občania, eura sa skutočne od januára 2009 nemusíme báť, veď k závratnému zvýšeniu cien z 31. 12. 2008 na 1. 1. 2009 isto nedôjde," dodáva členka ÚV KSS.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 01:13