StoryEditor

Január bol najhorší v histórii

04.02.2008, 23:00
Január nepotešil akciových investorov na celom svete. Burzy zaznamenali najhorší začiatok roka v histórii. Straty neobišli ani slovenských podielnikov, ktorí majú uložené v akciových podielových fondoch okolo 16 miliárd korún.

Okrem toho sa zvýšil odlev peňazí z akciových fondov. Iné typy fondov zaznamenali menší záujem investorov.

Zlé a dobré správy
Problémy spôsobila hypotekárna kríza, ktorá sa markantne začala prejavovať na zlých koncoročných hospodárskych výsledkoch finančných inštitúcií. K tomu sa pripojila panika na európskych burzách a všeobecná nechuť riskovať v situácii, keď akcie strácali týždenne aj desať percent. "Investori reagujú prehnane negatívne na každú zlú správu a dobré správy prehliadajú," upozorňuje hlavný ekonóm Slovenskej sporiteľne Juraj Barta. Príkladom bolo zníženie sadzieb o pol percentuálneho bodu, ktoré vlialo na pár hodín nádej investorom. Dobrú správu však vymazala zlá o tom, že niektorí poisťovatelia dlhopisov v USA sa dostali do straty a môže im byť znížený rating. "Nešlo však o žiadnu novinku, keďže o týchto problémoch sa vedelo," podčiarkuje Barta.

Panika v Európe
Paniku na starom kontinente spustil obchodník s cennými papiermi Société Générale, ktorý na trhu predával obrovské množstvá akcií za nízke ceny a pripravil tak svoju banku o päť miliárd eur. Nemecký index DAX si za jeden deň odpísal takmer sedem percent. Európa padla v pondelok, keď boli americké burzy pre štátny sviatok zatvorené. Zaujímavé bolo to, že americká centrálna banka Fed, aby zabránila preneseniu paniky do USA, reagovala v utorok, keď nečakane znížila úroky o 0,75 percentuálneho bodu. Vtedy sa ešte nevedelo, kto bol za hysterickým výpredajom. "Fed sa rozhodol na základe neúplných informácií," pripomína analytik Volksbank Slovensko Vladimír Vaňo. V poklese sa nedali zahanbiť ani ďalšie regióny. Rekordné pády zaznamenali stredoeurópske, čínske aj japonské indexy.

 

Na prepade akcií sa dá aj zarobiť



Prepad akciových trhov nie je len o obrovských stratách, ale aj o veľkých príležitostiach. Januárová panika, ktorá zachvátila celý svet, sa v konečnom dôsledku môže pre rozumného investora ukázať ako správna príležitosť na zhodnotenie voľných finančných prostriedkov.

Na polceste?
Odborníci sa v súčasnosti rozchádzajú v názore, či je pád akciových trhov zažehnaný alebo bude pokračovať. Zatiaľ sa zdá, že panika sa utíšila. Výkyvy už nie sú výrazné. Niektorí si myslia, že pokles ešte môže pokračovať. Riaditeľ investícií Erste bank Harald Egger predpokladá, že pokles môže pokračovať a upokojenie by mohlo prísť v apríli alebo máji.

Znehodnocovanie by už nemalo byť také silné ako v januári. Na porovnanie, pád akciových trhoch po roku 2000 bol spôsobený prasknutím bubliny internetových spoločností, keď boli tieto firmy výrazne nadhodnotené. "V takejto situácii sa dnes nenachádzame," upozorňuje. Netreba tiež zabúdať, že investičný horizont pre akcie je päť a viac rokov. Za tento čas je väčšina akciových indexov výrazne zisková.

Čo so sadzbami
Keďže americká centrálna banka Fed sleduje primárne rast, musí podporovať spotrebu znižovaním úrokov. "Optimizmus týkajúci sa očakávaného zmiernenia inflácie v nasledujúcich mesiacoch, ale i vyslovenie neistoty spojenej s pretrvávajúcimi rizikami spomalenia rastu, plus zdôraznenie pripravenosti na včasné opatrenia proti týmto rizikám pripomína, že uvoľňovanie americkej menovej politiky v tomto roku sa neskončilo," podčiarkuje Vaňo.

Ceny úrokových derivátov naznačujú výrazný pokles pravdepodobnosti ďalšieho zníženia dolárových úrokov už v marci, s viac než 50-percentnou pravdepodobnosťou očakávajú obchodníci s úrokovými derivátmi ďalšie zníženie kľúčovej sadzby Fedu na konci apríla. V uvoľňovaní menovej politiky by podľa úrokových derivátov mohol Fed pokračovať aj v júni.

Kedy bude recesia?
Správy o recesii v USA sa začali množiť koncom minulého roka. Niektoré investičné banky o nej hovorili ako o hotovej veci. Poučka hovorí, že recesia nastane, ak je rast ekonomiky záporný dva za sebou nasledujúce štvrťroky. Medziročný anualizovaný rast americkej ekonomiky bol vo štvrtom štvrťroku 0,6 percenta. Stále však ide o rast, i keď veľmi pomalý. "Podľa metodiky, ktorú používa aj náš štatistický úrad, bol medziročný rast 2,5 percenta medziročne, to je len mierne pod potenciálom, ktorý odhadujeme okolo úrovne troch percent, a preto zatiaľ sa o recesii v americkej ekonomike hovoriť nedá," myslí si analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová. Nemecká ekonomika niekoľko rokov rástla okolo dvoch percent a nikto o recesii nehovoril.

Ak by sa aj americká ekonomika dostala do záporných čísel, dosah recesie na svetovú ekonomiku je podľa Eggera otázny.

Kliknutím na obrázok dole ho zväčšíte.

Prečítajte si aj:
Na výkyvy doplatila Európa

Scenár definitívneho rozpadu vládnej koalície je čoraz reálnejší. Smer-SD včera oznámil, že je pripravený aj na predčasné parlamentné voľby. Pre HN to potvrdil podpredseda vlády a Smeru Dušan Čaplovič. „Sme pripravení na všetko. Sú rôzne alternatívy, je na rozhodnutí ĽS-HZDS, či chce v koalícii takto fungovať.“ Kameňom úrazu sa stala osoba ministra pôdohospodárstva Miroslava Jureňu (ĽS-HZDS). Premiér Robert Fico totiž podľa neoficiálnych informácií trvá na tom, aby Jureňa pre kauzu predaja sporných pozemkov vo Vysokých Tatrách – údajne pod cenu – odstúpil.

Celý článok >>
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 17:17