Marián Matušovič hovorí, že u nás do zelených fondov investujú ľudia starí 20 až 40 rokov, vysokoškolsky vzdelaní a bývajúci v mestách.HN - Peter Mayer
StoryEditor

Firmy so zeleným ratingom zaberú polovicu investícií

27.05.2021, 00:00
Trhový podiel ESG fondov je v súčasnosti 11 percent. Už o päť rokov by to mohlo byť podľa viacerých štúdií až 50 percent, hovorí v rozhovore riaditeľ Eurizon Asset Managment Slovakia Marián Matušovič.



Ako ľuďom vysvetľujete, že „zelené investície“ nie sú iba „módnym výstrelkom“, ale že ide o investície so skutočnou návratnosťou?

Som veľmi rád, že finančný sektor, a je jedno, či ide o banky, ktoré pripravujú emisie dlhopisov a distribuujú podielové fondy, alebo o Asset Managementy reálne spravujúce portfóliá, túto tému uchopil ako filozofiu. Pre mňa je dôležité, že sa v rámci našich investičných stratégií snažíme presadzovať na základe určitých kritérií nákup dlhopisov a akcií spoločností, ktoré sa správajú zodpovedne a snažia sa o dlhodobo udržateľný prístup.

A je to skutočne tak? Aká je reálna návratnosť investícií do spoločností s ESG ratingom?

Najmä mladí ľudia dnes majú veľkú snahu investovať svoje voľné zdroje takým spôsobom, aby to pomohlo prírode a spoločnosti. Je to trend, ktorý je skrátka moderný. Keď sa pozrieme na čísla, v súčasnosti máme v Európe asi 2 800 ESG fondov, pričom celkový počet je asi 26-tisíc. Už dnes je majetok v týchto fondoch na úrovni 1,2 bilióna eur, čo predstavuje 11 percent z celkového objemu. Je zaujímavé, že v rokoch 2016, 2017 a 2018 to bolo šesť až sedem percent, ale v 2019 a 2020 to vyskočilo na spomínaných 11 percent. Tento rast podporuje retail aj inštitucionálni investori. Ročné výkonnosti za posledných päť rokov pri akciových „zelených“ fondoch sa pohybujú na úrovni 10,4 percenta. Pri non ESG fondoch to bolo 9,2 percenta. Treba však povedať, že výkonnosť ESG bola ťahaná aj technologickými akciami spoločností ako Facebook, Apple či Tesla.

Počúvajú Slováci vaše rady? Ako je to u nás s investíciami do týchto fondov?

Pandémia vyvolala veľa vecí. Svet sa už nevráti tam, kde bol. Mnohí tomu síce neveria, ale bude to tak. Kríza okrem iného tiež spôsobila, že je veľa voľných peňazí. Veľká časť dlhopisov ponúka záporný výnos a treba hľadať rôzne alternatívy. Jednou z tém sa preto stali aj ESG investície. Len za minulý rok sa do nich investovalo 235 miliárd eur. Toto rezonuje aj na Slovensku, čo je sčasti spôsobené aj tým, že sme silno previazaní s európskym biznisom. Dobrým príkladom je aj naša spoločnosť, ktorá ponúka 14 lokálnych fondov a potom predávame desiatky našich skupinových fondov, ktoré sa spravujú z veľkej časti v Luxembursku.

Ako sme na tom v porovnaní s krajinami V4?

Tu máme milé prekvapenie. Na Slovensku, a vidieť to najmä v posledných rokoch, sa zvyšuje finančná edukácia, na ktorej sa všetci podieľajú. Ak si ľudia kupujú telefón, sú ochotní byť na internete aj hodiny a porovnávať všetky ponuky. No ak sa majú rozhodnúť pre investovanie celoživotných úspor a založiť si investičné sporenie, z ktorého budú profitovať počas dôchodku, venujú sa tomu iba chvíľu. Poradia sa s niekým v banke a urobia rozhodnutie. Je však vidieť dobrý trend, že u nás rastie počet klientov, ktorí chcú investovať dlhodobo, a tiež počet investícií do akciových a zmiešaných fondov. To je veľký rozdiel napríklad v porovnaní s Maďarskom, kde je stále väčšina prostriedkov v peňažných fondoch. Je však pravda, že naši južní susedia majú stále vlastnú ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 03 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 04 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 06:00