StoryEditor

Musím vám oznámiť, že sa vám v blízkej budúcnosti zvýšia dane, reaguje Viskupič na navýšenie rozpočtu

28.05.2021, 15:28
Autor:
TASRTASR
Poslanec SaS Marián Viskupič tvrdí, že zadlženie Slovenska sa stalo enormným.

Dôsledkom prijatej novely zákona o štátnom rozpočte na tento rok bude to, že sa v blízkej budúcnosti na Slovensku zvýšia dane.Vyhlásil to v piatok po schválení úpravy zákona roka šéf finančného výboru Marián Viskupič (SaS).

O enormnom zvýšení zadlženia Slovenska hovorí aj opozícia.

"Je mi úprimne ľúto, že vám musím oznámiť, že sa vám v blízkej budúcnosti zvýšia dane," skonštatoval Viskupič s tým, že to je dôsledkom schválenej úpravy rozpočtu.

Zadlženie Slovenska sa tak podľa jeho slov stalo enormným. "Splácať to budeme my všetci a nielen my, ale aj naše deti a aj naše vnúčatá," upozornil. Konsolidácia je podľa jeho slov naplánovaná na rok 2023, pričom upozornil, že to je volebný rok.

Podotkol, že SaS ponúkala kompromisný návrh so zníženými výdavkami. Zdôraznil, že vníma potrebu úpravy rozpočtu, aj preto SaS súhlasila s položkami, ktoré priamo súvisia s covidom.

Predsedníčka zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková dodala, že navrhli napríklad podeliť náklady na očkovanie medzi štát a poisťovne.

Na prudké zvyšovanie dlhu poukázal aj predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico, podľa ktorého už dosahuje takmer 65 percent.

"Deficit sa pohybuje na úrovni viac ako 10 percent. To sú čísla, ktoré sú nezvládnuteľné. Ako to chcú všetko do budúcnosti zaplatiť? Jedinú cestu, ktorú majú, je, že to budú vyťahovať ľuďom z peňaženiek," upozornil Fico.

Na pomoci s boji s covidom by sa podľa neho mali zúčastniť aj banky, v nich vidí možný zdroj financovania potrebných výdavkov.

"Brutálne" zvyšovanie výdavkov podľa Fica svedčí o tom, že vláda nie je schopná čerpať peniaze z eurofondov a ďalších nástrojov EÚ. Zároveň kritizoval, že nebol prijatý ich pozmeňujúci návrh na dofinancovanie Matice slovenskej. "Toto je totálna deštrukcia národnej ustanovizne," tvrdí.

Erik Tomáš (nezaradený) poznamenal, že schválením zvýšenia štátneho rozpočtu koalícia Slovensko definitívne postavila na "grécku cestu". Kritizoval najmä spôsob a proces prijatia zmien v rozpočte. "Dialo sa to v nedôstojnej atmosfére, ktorá znamená, že vládna koalícia prakticky neexistuje," dodal.

V súvislosti s dianím v pléne počas diskusie hovorí o nedôstojnom divadle, ktoré si zákon roka nezaslúži.

01 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 02 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 03 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 04 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ 05 - Modified: 2024-04-16 10:42:29 - Feat.: - Title: Ako zlacniť benzín o 20 centov? SaS apeluje na Fica, predstavila návrh
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:07