StoryEditor

Gazprom opäť vyľakal celú Európu

03.03.2008, 19:13
Deň po ruských voľbách sa energetický monopol Gazprom postaral o rozruch v Európe, keď privrel Ukrajine kohútiky s ropou.
Ruský energetický monopol Gazprom sa dnes postaral o rozruch v Európe. Kremľom kontrolovaný ruský koncern znova privrel kohútiky na plynovode smerujúcom na Západ. Dodávky pre Ukrajinu znížil o štvrtinu ešte ráno, tesne popoludní ubral ďalších desať percent.

Slovensko bez problémov
Cez Ukrajinu prúdi ruský plyn aj k nám. Slovenské ministerstvo hospodárstva však dnes vyhlásilo, že dodávky ohrozené nie sú. Gazprom aj ostatných európskych zákazníkov ubezpečil, že svoje záväzky dodrží. „Dodávky plynu na Slovensko sú na štandardnej úrovni, prevádzkovateľ prepravnej siete nateraz nezaznamenal žiadne zníženie,“ povedala Dagmar Hlavatá z ministerstva hospodárstva. Slovensko sa pritom podieľa na objeme, ktorý Gazprom do Európy dodáva, len 4,3 percenta. Najväčším odberateľom je Nemecko.

Ruský gigant chce tentoraz rozptýliť podozrenia, že by si ukrajinská strana nelegálne odoberala plyn prúdiaci na Západ. Práve z toho ju Rusi obvinili ešte začiatkom roku 2006, keď po podobnom obmedzení klesli dodávky do strednej Európy. Gazprom tvrdí, že kontrolný systém tomu má zabrániť.

Tymošenkovej vzdor
Európska únia vyzvala ruskú plynárenskú spoločnosť aj Kyjev, aby svoj spor urýchlene vyriešili. „Ukrajina pokračuje v používaní plynu, za ktorý nezaplatila. Nepodpísali sa doteraz ani nevyhnutné dohody o harmonograme platby pre budúce dodávky,“ tlmočil stanovisko Gazpromu jeho hovorca Sergej Kuprijanov.

Ukrajinská premiérka Julija Tymošenková ešte pred mesiacom jednostranne odstúpila od dohody, ktorá bola východiskom z krízy v roku 2006. Vtedy sa Moskva a Kyjev dohodli, že plyn bude na Ukrajinu dovážať spoločný podnik Ukrgaz-Energo. To sa Tymošenkovej nepáčilo najmä preto, že nepriamy vplyv v tomto podniku majú ukrajinskí oligarchovia Dmitrij Firtaš a Ivan Fursin prostredníctvom spoločnosti RosUkrEnergo sídliacej vo Švajčiarsku. Táto spoločnosť bola zároveň sprostredkovateľom objednávok plynu medzi Ukrajinou a Ruskom.

Možnou nádejou Európy by mohol byť ruský prezident Dmitrij Medvedev. Súčasťou jeho ekonomického programu je aj oslabenie moci Kremľa v štátnych energetických podnikoch.


Viac o téme nájdete v utorňajších
Hospodárskych novinách.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:23