StoryEditor

Kašický odvolával kvôli spornému obstarávaniu

22.01.2008, 15:48
Autor:
SITASITA
Minister obrany František Kašický (Smer - SD) dnes vyvodil zodpovednosť za pochybné verejné obstarávania na ministerstve. O svoje miesto prišiel riaditeľ Úradu správy nehnuteľného majetku ministerstva Vladimír Vasko.
Podľa ministra Vasko „ako manažér nezvládol funkciu.“ Riaditeľ však do ukončenia vyšetrovania ostáva na ministerstve. Príčinou odvolania Vaska sú medializované informácie o pochybných verejných obstarávaniach na odhrabávanie snehu, či upratovanie.  Za jednotlivé zákazky by podľa nich malo ministerstvo zaplatiť od 900 miliónov do 1,5 miliardy korún. Kašický však odmietol, že by o obstarávaniach vedel. Šéf inšpekcie ministerstva Ľubomír Ábel povedal, že v tomto prípade došlo k porušeniu zákona.

Zákazky mali byť uzavreté na štyri roky dopredu a niektoré mala dostať vopred vybraná firma. Po medializácii zákaziek ministerstvo začalo s opatreniami na ich zastavenie. Napriek kritike opozície sa minister Kašický necíti zodpovedný. Podľa neho ako minister splnil všetko čo mal. Kašický tvrdí, že na zimnú údržbu na tento rok vyčlenili 142  miliónov korún.

Na otázku, či v prípade obstarávaní nešlo o korupciu, minister reagoval slovami. „Pre mňa budú dôležité pohnútky a dôvody, ktoré ku konaniu viedli.“ Vasko podľa neho naplánoval verejné obstarávania, na ktoré nemal dostatok peňazí. „Ministerstvu obrany bola spôsobená hanba," zdôraznil Kašický. Inšpekcia ministra sporné verejné obstarávania prešetruje.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 23:14