StoryEditor

Japonsko sa obáva úspechov Číny a Kórey v informačných technológiách

06.07.2007, 09:17
Autor:
TASRTASR

Zaradenie sa Číny a Kórejskej republiky medzi národy s vyspelými informačnými technológiami vyvolalo bitie na poplach v Japonsku. Krajina musí zvýšiť svoje investície do informačných a komunikačných technológií, aby odstránila stratu v konkurencieschopnosti svojich informačno-technologických podnikov aj klesajúcu príťažlivosť japonského územia pre budovanie týchto produkčných kapacít.
Uvádza sa to v spoločnej správe, tzv. Bielej knihe, ktorú tento týždeň v utorok uverejnili ministerstvá vnútra a komunikácií.
V Japonsku sa zmenšuje rezervoár pracovných síl. Dôsledky nepriaznivého demografického vývoja sa budú musieť nahradiť rastom produktivity práce, aby si ostrovy zachovali dobrý hospodársky rast. Uviedol to riaditeľ výskumného ústavu ministerstva komunikácií Tomojoši Inue. Dodal, že iba vtedy, ak Japonsko dôsledne využije všestranne zosieťovanú spoločnosť, môže si dlhodobo zachovať 3-% rast hrubého domáceho produktu (HDP).
Japonsko ako krajina s druhou najsilnejšou ekonomikou na svete patrí medzi informačne technologicky najvyspelejšie spoločenstvá. Súkromné osoby majú prístup k širokopásmovým dátovým internetovým službám so schopnosťou prenášať až 100 megabitov za sekundu. Zo 127 miliónov Japoncov má 88 miliónov napojenie na internetovú sieť prostredníctvo mobilných telefónov s technológiou UMTS alebo cez počítače. Na druhej strane má ekonomika, ktorej dve tretiny produkcie sú určené na domácu spotrebu, nízku produktivitu.
Podiel Japonska na výrobe v sektore informačných technológií a komunikačnej techniky, hoci sú hlavnými odvetviami hospodárstva ostrovov, vo svete klesá od polovice 90. rokov minulého storočia.
Biela kniha vidí príčinu straty pozícií Japonska v tom, že v porovnaní so svetom je doma nízka ziskovosť tejto výroby a japonské podniky do odvetví menej investujú. Predvlani japonské technologické firmy dosahovali rentabilitu výroby len 4,6 %, kým v Kórejskej republike bola 8,7-%, v Európe 9,8-% a v USA 16,8-%.
Z ročného obratu uvedených odvetví investovali Japonci 5,7 %, Kórea 5,8 %, USA 7,9 % a Európa 9,5 %.
Informoval o tom nemecký denník Financial Times Deutschland.
jns gl

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 19:02