StoryEditor

Američania uisťujú Čínu o bezpečnosti dolára

01.06.2009, 10:20
Autor:
SITASITA
Americký minister financií Timothy Geithner uisťoval v pondelok čínskych vládnych predstaviteľov, že objemné dolárové investície v rukách najľudnatejšej krajiny sveta sú bezpečné, pričom potvrdil aj svoju dôveru v silnú americkú menu.

Američania upokojujú Číňanov

Hlavným zámerom cesty do Číny bola snaha Geithnera zmierniť obavy z narastajúceho amerického dlhu a príliš uvoľnenej monetárnej politiky, ktoré podkopávajú postavenie dolára a záujem o vládne dlhopisy. Podľa oficiálnych údajov z USA v marci spravovala Čína ako najväčší zahraničný vlastník amerických štátnych cenných papierov až 768 mld. USD, no podľa analytikov predstavuje skutočná hodnota dolárových investícií krajiny až dvojnásobok.

Pomôžu im v mocenskom raste

Geithner v snahe potvrdiť bezpečnosť štátnych dlhopisov zopakoval prísľuby Obamovej vlády, ktorá sa zaviazala znížiť rozpočtový deficit a prisľúbila "veľmi disciplinované" budúce výdavky namiesto neprestajného požičiavania. Americký minister financií ponúkol Číne aj pomoc pri podpore na pozíciu významnejšieho člena vo svetových inštitúciách ako je Medzinárodný menový fond, čo je však kontroverzné voči záujmom Európy, ktorej hlasovacie právo by tak utrpelo.

(1 EUR = 1,4098 USD)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 10:38