StoryEditor

Živnostníci budú na doklady čakať

04.09.2007, 00:00
Vybavovanie živností, ktoré bude od októbra možné prostredníctvom jednotných kontaktných centier, nebude "na počkanie". Na potrebné doklady si budúci podnikateľ počká sedem až desať dní. Výhodou však je, že na jednom mieste si vybaví výpis z registra trestov a tiež registráciu pre zdravotnú poisťovnu a daňový úrad. Centrá vzniknú na dnešných živnostenských úradoch.

Vybavovanie živností, ktoré bude od októbra možné prostredníctvom jednotných kontaktných centier, nebude "na počkanie". Na potrebné doklady si budúci podnikateľ počká sedem až desať dní. Výhodou však je, že na jednom mieste si vybaví výpis z registra trestov a tiež registráciu pre zdravotnú poisťovňu a daňový úrad. Centrá vzniknú na dnešných živnostenských úradoch.
Zatiaľ bez Sociálnej poisťovne
"Podnikateľ, živnostník bude môcť už v októbri na jednom mieste ohlásiť živnosť, podať žiadosť o koncesiu, zároveň aj poskytnúť údaje pre registráciu na daň z príjmu a registráciu do systému povinného zdravotného poistenia," potvrdzuje Silvia Miháliková z komunikačného odboru ministerstva vnútra. Práve toto ministerstvo nariadilo zriaďovanie centier novelizáciou živnostenského zákona.
Z pôvodného zoznamu služieb, ktoré sa mali v centrách poskytovať, však nateraz vypadáva vybavovanie sociálneho poistenia. "Toto je prekážka, ktorú musíme odstrániť. Všetko závisí od financií a po schválení rozpočtu budeme vedieť viac," povedal prezident Slovenského živnostenského zväzu Peter Masár.
Komunikácia elektronicky
Novozriadené pracoviská budú elektronicky prepojené s ostatnými inštitúciami. "Jednotné kontaktné miesto údaje prijme a v zákonnej lehote postúpi vecne príslušným úradom," hovorí Miháliková. Čas, za ktorý dokáže vybaviť všetky doklady, by sa mal pohybovať od siedmich do desiatich dní.
"Daňovník dostane v centre spolu so živnostenským listom aj tlačivo na všeobecnú registráciu na daňovom úrade. Kontaktné stredisko vyplnené tlačivo postúpi daňovému úradu, ktorý vystaví osvedčenie s vygenerovaným daňovým číslom a zašle ho daňovníkovi," vysvetľuje hovorkyňa Daňového riaditeľstva Adriana Plešková.
Sídla ostávajú
Zriaďovanie centier by si nemalo vyžiadať žiadne peniaze navyše. "Pracoviská budú kopírovať už existujúcu sieť úradov živnostenského podnikania na obvodných úradoch. Miestna príslušnosť pre zahraničné právnické alebo fyzické osoby bude na obvodných úradoch v sídle kraja," hovorí Miháliková. Ani posilnenie pracovných síl sa neočakáva. "Nové centrá nezaťažia rozpočet, pretože sa nepočíta s prijímaním nových ľudí. Mali by to bez problémov zvládať," dodáva Masár.

Čo sa bude dať vybaviť pod jednou strechou
-- živnostenský list
-- daňové identifikačné číslo
-- zdravotné poistenie

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 16:44