StoryEditor

Pavol Varga: Pracovať tvrdo sa na Slovensku oplatí

23.10.2007, 00:00
Dnes 32-ročný šéf pre vyhľadávanie talentov firmy Dell Pavol Varga.

Pochádza z východného Slovenska, z dedinky neďaleko Trebišova. Do Bratislavy prišiel ako osemnásťročný so slaninou v ruksaku. Dostal sa sem, ako hovorí, "ako všetci normálni východniari", začal tu študovať. Dnes tridsaťdvaročný Talent acquisition manager spoločnosti Dell, Pavol Varga. Je ženatý a má dvojročného syna.

Pavol ako dieťa
V mladosti túžil byť buldozeristom či kozmonautom. No najviac ho priťahovalo povolanie pilota. Dokonca aj dnes o ňom niekedy sníva. Je to taký jeho nesplnený sen a zároveň aj koníček. Od malička skladal modely lietadiel. Najbližšie, ako sa Pavol Varga dostal k lietaniu, okrem sedenia niekde vzadu ako jeden zo stopäťdesiatich, bol zoskok padákom z vrtuľníka počas vojenčiny. Na strednej škole pochopil, že pilotom stíhačiek nebude. Objavil v sebe nadanie na matematiku a jazyky. "Raz mi jeden kamarát povedal, že základ v učení rečí je čo najviac rozprávať. Je jedno, že to neviete perfektne. Treba rozprávať," vysvetľuje. Dnes hovorí plynule troma jazykmi.
"Ako dieťa som bol, samozrejme, skvelý," opisuje sa Pavol. Patril k vzorným študentom s výborným vysvedčením. Svoje bezproblémové detstvo a pubertu pripisuje dobrému kolektívu. "Je to veľmi dôležité, keď je človek obklopený ľuďmi, ktorí ho ťahajú," objasňuje. Jeho kamaráti boli športovci, nefajčiari, dobre sa učili. Keď chcel byť jedným z nich, musel robiť to isté. Teda športovať, nefajčiť a dobre sa učiť. To mu zostalo dodnes.

Veľkomesto volá
Pavol Varga prišiel do veľkomesta študovať na Ekonomickú univerzitu, kde sa vtedy vyžadovali na prijímacích skúškach dva jazyky. "Bol som jeden z mnohých zmätených, takže adaptovanie sa bolo ľahšie, ako keď ste niekde jediný," spomína. V Bratislave stretol priateľov, s ktorými je v kontakte dodnes. "Stále sa máme o čom baviť a prečo sa stretávať," hovorí.
Už počas štúdia začal pracovať v médiách. Bol ekonomickým redaktorom v agentúre SITA. Nastúpil do nej, keď bola ešte v plienkach. Týždeň pred jej rozbehnutím im z priestorov zmizli všetky počítače. Aj napriek ťažkým začiatkom je Pavol veľmi rád, že sa na projekte prvej súkromnej tlačovej agentúry v bývalej sovietskej Európe zúčastnil. Dostal sa k nemu cez svojho profesora, ktorý agitoval mladých ľudí na fakulte. "Dovoľujem si tvrdiť, že som bol zakladajúci člen. Ešte stále mám pracovný preukaz s poradovým číslom zamestnanca šestnásť."

Zmenil prácu aj podnebie
Po skončení vysokej školy musel nastúpiť na vojenčinu. "Nemal som modrú knižku ani nábeh na ňu. Tak som si povedal - čím skôr, tým lepšie." Agentúre SITA zostal verný ešte rok. Zistil však, že médiá nie sú to, čo by chcel robiť dlhodobo. Rozhodol sa pre zmenu.
Odišiel do Írska do spoločnosti IBM. V zahraničí žil dva a pol roka. "Tie roky boli dobrou školou. Nič nenahradí mladému človeku skúsenosť žiť v zahraničí." Stretol tam ľudí z celej Európy, ale aj z iných kontinentov. Pracoval v štvorčlennom tíme a každý z nich pochádzal z inej krajiny. Vedľa neho sedela Japonka, oproti sa rozkrikoval svojou talianskou angličtinou Talian. Odvtedy pracuje v medzinárodnom prostredí stále.

Dell - chlieb náš každodenný
Od návratu na Slovensko pracuje v spoločnosti Dell. Je jej verný už štyri a pol roka. Začínal ako tím líder v predaji koncovým používateľom v Nemecku, Rakúsku a nemecky hovoriacej časti Švajčiarska. Odtiaľ postúpil na miesto tím lídra sekcie predaja malým firmám. Bol prvým Slovákom na takejto pozícii. "To boli dobré časy, lebo sme sa stále s mojím nemeckým kolegom pretekali vo výsledkoch," spomína. Neskôr sa opäť vrátil na svoju pôvodnú pozíciu, kým opäť neodcestoval. Vďaka firme Dell, ktorá podporuje vzdelávanie zamestnancov, odišiel na rok študovať program MBA do Francúzska. "Dlho som nad touto ponukou rozmýšľal. Je to dosť veľká investícia nielen finančne, ale aj časovo. Predsa je to len rok preč z kariéry," hovorí o svojom rozhodnutí Pavol Varga. Nakoniec mu pri rozhodnutí pomohli kamaráti a finančne firma. Práve vo Francúzsku sa stal odborníkom na francúzštinu a jeho manželka na francúzske syry. Už počas pobytu sa stále rozprával so svojím manažérom o tom, čo ho baví a ako si svoju budúcnosť v Dell predstavuje. Najväčšou výzvou sa stala súčasná pozícia vedúceho manažéra oddelenia vyhľadávania talentov. "V novej pozícii sa cítim skvelo," hovorí s úsmevom na tvári.
Všetci ľudia v jeho tíme sú zodpovední za to, že nájdu tých správnych kandidátov, aj interných, aj externých. Najprv sa voľná pozícia ponúka ľuďom, ktorí už v Dell pracujú, a potom sa s ňou ide na trh. "Chceme, aby naši ľudia mali možnosť rozvíjať sa v kariére," vysvetľuje systém. Takisto bude mať na starosti koordináciu aktivít pri hľadaní ľudí pre marketingové pozície so zodpovednosťou pre celú Európu.

Čas je taký limitovaný zdroj, že s ním treba zaobchádzať opatrne, hovorí Pavol Varga. Snímka: Štefan Laktiš

Hľadanie talentov po novom
"Dell je vyzývateľom," hovorí o svojom zamestnávateľovi. Pavol a jeho trinásťčlenný tím vytvárajú akcie typu Join Dell today. Konajú sa každých šesť až osem týždňov a pozývajú na ne všetkých adeptov, ktorí priebežne posielali do spoločnosti životopisy. Urobí sa im prezentácia firmy, podstúpia rozhovory a do dvadsiatich štyroch hodín vedia, či sú prijatí. Dôležité sú cudzie jazyky. "Keď s takýmto typom priameho výberu uchádzačov Dell prišiel, konkurencia si myslela, že to nemôže fungovať. My sme dokázali, že sa to dá," dodáva. Na Slovensku je firma päť rokov. Začínala s počtom zamestnancov nula, dnes je to 1 600. "Imidž firmy je veľmi dobrý. Musíme si však dávať pozor, aby sme nezľavovali z našich nárokov. Je to atraktívna firma, ale práca v nej je dosť náročná," hovorí Varga.
"Som dosť netypický človek na túto pozíciu, pretože prichádzam z biznisu," hodnotí svoje plusy Pavol. Na svoje miesto sa pozerá viac z obchodnej ako z kariérnej stránky. Chcel by dosiahnuť, aby jeho oddelenie vedelo, čo biznis plánuje. Nech vedia nastaviť svoje aktivity dopredu. Tu robí Pavlov tím veľké pokroky. Takisto sa obzerá po školách, pretože vysoké školy sú pre Dell veľkým zdrojom talentu. 60 percent ich zamestnancov v Bratislave sú vysokoškolsky vzdelaní ľudia.

Mnoho malých hrdostí
Ak by si mal Pavol Varga spomenúť, na čo je hrdý, určite by to boli ľudia, ktorým pomohol rozprestrieť krídla. Ide o ľudí, ktorí v Dell začínali. "Videl som ich, ako rastú profesionálne a ja som im mohol pomôcť. Teraz ich vidím v pozíciách s veľkou zodpovednosťou a darí sa im. To je skvelé," hrdí sa. Na spoločnosti sa mu páči to, že každý, kto chce, má možnosť vyrásť, kam chce. Videl mnoho ľudí, ktorí prišli s dvoma batohmi, bývali v podnájme so šiestimi ľuďmi. Dnes sa vozia do práce autom a spia vo vlastnom. "Šikovní ľudia majú u nás úspech," dodáva.

Ciele a túžby
Pavol je zaneprázdnený ako každý. Túži po voľnom čase ako každý. Nezdá sa mu však, že by mu práca ukrajovala z voľného času. Jeho manželka pracovala v tej istej spoločnosti a chápe, že niekedy musí byť v práci dlhšie. Vie, ako to v Dell funguje. Na druhej strane množstvo vecí sa dá robiť aj z domu. Firma je v tomto otvorená a technicky vybavená. Mladý manažér počká, kým syn zaspí, a potom sa pustí do práce. "Myslím si, že pružnosť tu je. Čas je však taký limitovaný zdroj, že s ním treba gazdovať opatrne," dodáva. Domácnosť mladej rodinke funguje. "Prácu sme si s manželkou rozdelili. Ja som odborník na kúpanie malého," vysvetľuje deľbu práce v domácnosti. Rodina mu vypĺňa všetok voľný čas.
V práci by však chcel vyskúšať ešte aspoň jedno oddelenie. Byť viac generalistom, chápať, ako sa riadi biznis z viacerých aspektov. To je to, na čom momentálne pracuje. "Myslím si, že byť v tejto firme je pre môj rozvoj optimálne v tom zmysle, že Dell aktívne podporuje rotáciu zamestnancov medzi oddeleniami," hovorí.

Čo mám rád...
halušky s bryndzou
Chardonnay
keď ma syn ohúri novým slovom, ktoré sa práve naučil

...a čo nie
bezohľadných vodičov
aroganciu všetkého druhu
držkovú polievku

Kto je Pavol Varga
Pavol Varga pochádza z východodného Slovenska. Vyštudoval Obchodnú fakultu Ekonomickej univerzity v Bratislave, je držiteľom MBA. Kariéru začínal v agentúre SITA ako šestnásty zamestnanec. Neskôr pôsobil v Írsku pre spoločnosť IBM. Od roku 2003 pracuje v spoločnosti Dell, momentálne na pozícii šéfa pre vyhľadávanie talentov. Ovláda tri cudzie jazyky. Doma ho čaká manželka s dvojročným synom.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 01:58