StoryEditor

Poplatky môžu zvýšiť ceny za elektrinu

19.12.2007, 23:00
Desaťeurový poplatok za každú vyvezenú megawatthodinu, ktorý začne platiť o jedenásť dní na Nový rok, môže ohroziť energetickú bezpečnosť Slovenska. Tvrdí to Európska federácia obchodníkov s energiou, ktorá v posledných týždňoch vedie čulú korešpondenciu s ministerstvom hospodárstva.

Slovenská strana však nechce ustúpiť a považuje poplatok za ochranu nášho trhu odkázaného na dovozy.
Možno rozhodne Brusel
"Veríme, že Slovensko vypustí relevantné paragrafy z vyhlášky, aby sa zabránilo permanentnému poškodeniu európskeho trhu s elektrinou a zabráni sa tak formálnemu sporu s inštitúciami Európskej únie," odkázala ministrovi Ľubomírovi Jahnátkovi Sandra Milardovič z federácie obchodníkov s elektrinou EFET.
Štát však z Bruselu strach nemá a zo svojho zámeru spoplatňovať vývozy ustúpiť nechce. Ako uvádzajú zdroje z ministerstva hospodárstva, poplatky budú smerovať na podporné služby pre zabezpečenie sústavy. "Ide vlastne o zrovnoprávnenie všetkých účastníkov trhu. Vývozcovia dosiaľ za podporné služby neplatili, pričom výrobcovia aj spotrebitelia áno," povedal hovorca rezortu Branislav Zvara.
Ako pripustil, poplatky majú nepriamo zabrániť vývozom či potenciálnym black-outom (výpadkom siete) spôsobeným nedostatkom elektriny v domácej sieti. "Máme nedostatok elektrickej energie. Poplatky zavádzame v situácii, keď Slovensko bude musieť veľmi dbať o udržiavanie bezpečnosti sústavy," vysvetlil.
Elektrárne mlčia
Slovensko je dnes krajinou prakticky s vyrovnanou bilanciou. Na dennej báze sa však musí vyvážať a dovážať elektrina na udržanie sústavy. Elektrická energia sa totiž nedá skladovať. Vypínanie a zapínanie kapacít ako napríklad tepelných či jadrových blokov pre kolísajúcu spotrebu by pre výrobcov bolo pridrahé a v konečnom dôsledku by mohlo zvýšiť aj ceny elektriny pre slovenských odberateľov. Podľa informácií z federácie sa proti zavedeniu poplatkov kvôli tomu postavil aj slovenský regulačný úrad.
Najväčším výrobcom u nás sú Slovenské elektrárne, ktoré elektrinu na dennej báze vyvážajú a dovážajú na vyregulovanie sústavy. Tie musia podľa zmlúv so štátom pre stabilitu sústavy a podporu baníctva udržiavať v chode napríklad elektráreň Nováky, ktorá spaľuje naše hnedé uhlie, a musia udržiavať aj maximálny výkon v Gabčíkove. Podľa odhadov by ich zavedenie poplatkov mohlo stáť aj stovky miliónov ročne, ktoré sa môžu premietnuť do cien odberateľov a ďalej do cien spotrebiteľov, ktorých odberatelia zásobujú. Spoločnosť sa však k téme bez udania dôvodu odmietla vyjadriť.
Precedens
Júlový nápad štátu spoplatniť vývozy sa môže stať nebezpečným precedensom, upozorňujú obchodníci. Podobný krok sa totiž chystajú zaviesť aj Maďari. Tí sa tak chcú chrániť pred vývozmi na Balkán, kde je elektrina ešte drahšia.
Po odstavení druhého jadrového bloku v Jaslovských Bohuniciach koncom budúceho roka sa však naša krajina stane závislá od dovozov a je možné, že časť elektriny bude prúdiť aj z Maďarska. Ešte horšie by bolo, keby exportné poplatky recipročne zaviedla aj Česká republika, tradičný dovozca elektriny na Slovensko. Desaťeurové zdraženie za komoditu by mohlo pre slovenských spotrebiteľov znamenať zhruba desaťpercentné zvýšenie konečných cien na účtoch za elektrinu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 18:55