StoryEditor

Pred pohľadom na obrazovku

09.12.2007, 23:00

Do sveta digitalizácie sa každý technicky vyspelejší divák môže dostať cez niekoľko základných pojmov. Testovacie vysielanie DVB-T digitálne vysielanie šírené vzduchom, terestriálne alebo DVB-S satelitné, beží vo formáte MPEG-2. Podľa Juraja Redekyho šéfredaktora PC_Space to prináša rovnaké možnosti ako má napríklad DVD, čiže viac zvukových stôp k filmom, titulkové stopy, špeciálne doplnkové digitálne dáta v signále, priestorový viackanálový zvuk a podobne.
V budúcnosti sa však dá počítať aj s ďalšími špecifickými funkciami, ktoré sa už vo svete testujú. Napríklad On-Line hlasovanie.
Najfrekventovanejším pojmom bude zrejme set-top-box. "Je to rovnaké ako satelitný dekóder. Set-top-box je zariadenie, ktoré premieňa digitálny signál späť na analógový, ktorý dokážu spracúvať bežné televízory." Je to akýsi "dekóder" streamovaného MPEG vysielania na obrazový a zvukový signál. Potrebný je na každom televízore, kde sa dá pozerať digitálne vysielanie.
Pokiaľ ide o Multiplex zjednodušene je to signál, ktorý obsahuje niekoľko televíznych alebo rozhlasových staníc, čiže akýsi "zväzok" signálov, ktoré sa v dekóderi menia na TV a rádio programy.
Napríklad v Bratislave je na jedinom kanáli číslo 66 digitálne vysielané programov TV staníc STV-1, STV-2, TV Joj, Matkíza, TA3 a zároveň niekoľko rozhlasových staníc. Pri analógovom vysielaní by na tomto kanáli mohli prijímať iba jeden jediný TV alebo rozhlasový program. Teoreticky je dnes do takéhoto kanálu možné nakódovať digitálne vyše 20 programov. To je šanca napríklad pre malé lokálne televízne stanice, ktoré môžu ľahko pokryť širšie územie a nemusia čakať na pridelenie špeciálnych frekvencií.
Medzinárodné dohody nás zaväzujú ukončiť analógové TV vysielanie najneskôr v roku 2012. Žiaľ u nás to v porovnaní s okolitými štátmi vyzerá dosť zle. Slovensko bolo pritom jedným z prvých štátov na svete, kde sa skúšalo digitálne vysielanie (prvý pokus už v osemdesiatych rokoch síce trval iba asi pol hodinu a mal zistiť možný dosah signálu, ale počíta sa). Neskoro sme však začali vyjednávať kanály pre DVB-T a väčšinu si rozobrali okolité štáty. "Teraz to funguje ako domino. Potrebujeme voľné kanály, ktoré však nie sú a ak by sme ich získali, rozsypalo by sa to u susedov, takže stojíme pred veľmi ťažkou úlohou a všetko je v rukách vyjednávačov, "dodáva Redeky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 17:12