StoryEditor

Práca v banke bola pare mňa prirodzená

04.02.2008, 23:00

Je najcitovanejším bankovým analytikom Slovenska. Meno Viliam Pätoprstý znie nielen doma, ale aj v zahraničí. Má dobrú intuíciu, ktorá mu pomáha prinášať nápady. A tie sú zvyčajne dobré. Do bankovej sféry prišiel z tretieho sektora. Je tiež členom Rady Protimonopolného úradu, publikuje doma i v zahraničí.
Hltač informácií
Narodil sa v Prešove, celý život strávil v Bratislave. Vzťah k východniarstvu nepopiera, dodáva však: "Klamal by som, keby som tvrdil, že nie som Bratislavčan." Spomína si, že ako dieťa bol zodpovedný. "Vravia tiež, že som bol taký potmehúd. Jednoducho som štuchol sem, potom tam a pozeral sa, čo to spraví," smeje sa.
Podľa vlastných slov bol asi skôr "suchým tínedžerom". Pomerne skoro začal čítať ekonomické periodiká. "Hltal som informácie," opisuje. Spočiatku túžil po kariére právnika, zhodou okolností však skončil na ekonómii, keďže na právo ho neprijali. "Dnes tento náhodný sled udalostí hodnotím pozitívne. S ohľadom na moju povahu aj na moje vlastnosti. Mám skôr koncepčný prístup, pozerám sa na vec zoširoka. Ťažšie by sa mi robila nejaká partikulárna práca. Ekonómia je univerzálna, použiteľná na každodenné rozhodovanie človeka, jeho pohnútky, motivácie, správanie krajín aj celých svetadielov. To ma na nej priťahuje," konštatuje.
Oáza intelektu
Ešte počas vysokej školy pracoval v Centre ekonomických a sociálnych analýz M.E.S.A. 10. Najskôr ako asistent, neskôr bol analytik. Viac-menej bol už aj tam zameraním makroekonóm. Začínal s bežnou pomocnou prácou a odchádzal ako skúsenejší makroekonóm analytik. Pracoval v tíme, ktorý predtým vznikal okolo Ivana Mikloša.
O tejto skúsenosti hovorí: "Koncom deväťdesiatych rokov bol tretí sektor akousi oázou intelektu na Slovensku. Neboli tu kvalitne fungujúce inštitúcie ani zahraniční investori, ,zúril` tu ešte mečiarizmus. V tom čase tam pracoval tím ľudí, z ktorých mnohí sú dnes verejne známi. Táto práca mi veľmi pomohla," hovorí.
Nič však netrvá večne. Rozhodol sa ísť ďalej. Svoj odchod vysvetľuje: "Tretí sektor bol dobrý základ. Po roku 2000 sa však Slovensko začalo rozvíjať, prichádzali sem investície, zlepšovala sa kvalita inštitúcií. Aj vzhľadom na moje predchádzajúce zameranie v štúdiu som považoval za prirodzený vývoj prejsť do bankového sektora."
Uni potrebuje numero uno
Je to už siedmy rok odvtedy, čo Viliam zavítal do UniCredit banky. Banka v tom čase rozmýšľala o vytvorení pozície pre makroekonomiku. Práve referencie z tretieho sektora mu dopomohli. Nastúpil teda na pozíciu analytika.
O rok ho povýšili. Stal sa hlavným analytikom. "Bolo to pre mňa zadosťučinenie a zároveň povzbudenie." Dnes je analytický tím UniCredit Bank jedným z najcitovanejších a najrenomovanejších na Slovensku.
Viliam má však renomé aj v zahraničí. Ľudia sa oňho zaujímajú. "Jasné, že správy o tom, že sa na mňa niekto pýtal na zahraničnom sympóziu, potešia." Mnohí ho poznajú práve z médií. Jeho názory sú uverejňované nielen doma, ale aj v zahraničných médiách. Svoj častý výskyt komentuje: "Po začatí reformného procesu sa v médiách zvýšil dopyt po názoroch analytikov. Nebolo ťažké preraziť." Ako však dodáva: "Prezentovanie sa však tvorí len zanedbateľnú časť našej pracovnej náplne. Zvyčajne nie viac ako dve -- tri hodiny týždenne." Viliam tiež publikuje. "Je to aj mojím koníčkom. Nie je to len o prezentovaní sa, ale aj o prispievaní k rozvoju tém."
Alfa a omega úspechu
Za časté skloňovanie svojho mena vďačí aj dobre prepracovanému a integrovanému systému práce analytikov v celej skupine UniCredit, ktorá zahŕňa viac ako 20 krajín Európy a Ázie. "Prakticky denne spolu diskutujeme a spolupracujeme na spoločných analýzach. Je to veľmi obohacujúce."
Rozhodujúcou súčasťou práce analytika je prezentácia výsledkov a názorov. "Prezentovať a školiť je pre mňa mimoriadne naplňujúce. Najmä keď vidím, že to moji poslucháči považujú za prínos." Na otázku, či ho napĺňajú viac školenia alebo hodiny strávené za počítačom, odpovedá: "Školenie si vyžaduje prípravu za počítačom. Školiť alebo prezentovať môžete, až keď máte skúsenosti alebo výsledky." S úsmevom dodáva: "Analytici nie sú ponuré typy sediace celý deň za počítačom. Musia byť všestranní -- mať veľa načítané, vedieť budovať na kvantitatívnych prístupoch, ale zároveň vedieť výsledky aj pútavo a použiteľne odprezentovať. To je alfa a omega úspechu."
Analytik verzus veštec
Proti označeniu jasnovidec ekonomického vývoja sa ohradí. "Naša práca nie je o zaručených riešeniach. Je o pravdepodobnom scenári, založenom na našich technických schopnostiach a intuícii. Každý z našich odhadov je podmienený. To znamená, platí za istých podmienok. Ak sa tie zmenia, tak sa nemusí naplniť ani náš odhad."
Ako analytik by mal mať logicky výhodu aj pri investovaní do akcií. Keď vidí ekonomický vývoj, vidí aj ich smerovanie. "Nie je to celkom tak," vysvetľuje. "V akciách hrá najmä v krátkom období svoju rolu nielen čisto ekonomický faktor. Na ich vývoj významne vplýva faktor masovej psychológie trhov. Skôr si myslím, že ten úspešne predikovať nemožno." Do akcií teda investuje, no zdráha sa preto dávať investičné odporúčania.
Úspech a funkcie
Má 29 rokov, je renomovaným analytikom a sedí tiež v Rade Protimonopolného úradu. "S trochou zjednodušenia môžem povedať, že je to paradoxne bývalý režim, ktorému vďačíme za to, že v porovnaní so Západom majú mladí ľudia na Slovensku lepšie kariérne možnosti. Je to dané tým, že väčšina elít bývalého režimu, najmä v spoločenských vedách, sa nedokázala úspešne transformovať. To je tá príležitosť. Odvrátenou stránkou mince je, že nám chýbali kvalitní mentori." Naproti tomu úspech v osobnom živote je podľa neho otázkou preferencií.
K práci na Protimonopolnom úrade sa vyjadruje: "Táto práca ma napĺňa. Ak sa pozriem na zoznam členov rady v minulosti a v súčasnosti, tak to vnímam ako ocenenie." Stretol sa tam vynikajúci tím právnikov a ekonómov. Vhodne tiež dopĺňa jeho hlavné zamestnanie. "Hlavný analytik v banke je povahou práce skôr konzultant, má minimum rozhodovacích právomocí. Rada je naproti tomu viac o rozhodovacích právomociach, čo v človeku buduje iný typ zodpovednosti."
Večný študent
Viliamovi nestačilo päť rokov na vysokej škole. Chcel viac. Prerušil pracovnú dráhu v UniCredit Bank, aby sa opäť stal študentom, tentoraz na Univerzite Bocconi v Miláne. Takisto mal možnosť pracovať priamo v centrále talianskej skupiny UniCredit. Bola to preňho veľmi dobrá skúsenosť. "Dobré zahraničné univerzity, špeciálne v ekonómii, dávajú know-how, ktoré zatiaľ tie slovenské neposkytujú. Okrem toho je to skvelá možnosť stretávať sa s ľuďmi z rôznych krajín." Zároveň si ťažko opäť zvykal na každodenné chodenie do školy, manuálne počítanie integrálov a podobne. Vždy je ťažšie rozbehnúť sa pre tých, čo už pracovali a rozhodnú sa opäť študovať.
Podľa neho je štúdium doma odlišné od toho v cudzine. Vo všeobecnosti je život študentov na vysokých školách u nás menej naplnený podstatou toho, na čo tam sú.
"Na Slovensku mám pocit, že študent chce len rýchlo absolvovať skúšky, aby mohol ísť do práce, ktorú robí na 80 percent popri škole. V Taliansku sme boli schopní diskutovať a riešiť problémy priamo v škole pravidelne aj do polnoci."
Univerzitou v Miláne sa to neskončilo. V súčasnosti si ukončuje doktorát na Ekonomickej univerzite v Bratislave. "Myslím si, že analytik je všade na svete tak trochu na pomedzí medzi akadémiou a praxou. Doktorát je preto prirodzený spôsob, ako zvyšovať svoj teoretický potenciál."
Ciele a voľný čas
Chce ostať aktívny a prinášať nové nápady. Ide mu o dobrú pracovnú atmosféru a minimálne také výsledky ako doteraz. "Nestaval by som to tak, kam to chcem v budúcnosti dotiahnuť. Prvoradé je, aby boli s mojou prácou spokojní moji kolegovia, partneri aj ja sám."
Patrí do funkčnej jednotky menom rodina. Je manželom a otcom trojročného syna. Spočiatku bolo preňho ťažké skĺbiť pracovné a rodinné povinnosti. Dnes je však všetko inak: "Našiel som model v tom, že odchádzam z práce skôr než kedysi. Venujem sa synovi a keď zaspí, ja večer ešte pracujem. Veľkou oporou mi je od začiatku moja manželka."

Ako zvyčajne začínam pracovný deň?
O 6.15 robím "čokoládové kakauko" synovi.
Koľko času strávim priemerne v práci?
Ťažko sa to počíta. Priamo v kancelárii je to 8 až 9 hodín denne. Robím však aj večer a cez víkendy.
Čo ma postaví na nohy?
Energetický nápoj. Tých vypijem litre.
Ako sa udržiavam v kondícii?
Vo fyzickej kondícii športom, v mentálnej tým, že si toho beriem veľa na plecia.
Čo mi zdvihne adrenalín?
Lietanie v lietadle.
Pri čom si najlepšie oddýchnem?
V rôznom čase je to rôzne. Akékoľvek pôžitky sú pre mňa oddychom.
Ako si predstavujem ideálnu dovolenku?
Kedysi som viac inklinoval k moru a slnku. Dnes ma láka čosi aktívnejšie.
Čo nemám rád na sebe a na druhých?
Ťažšie prijímam kritiku, najmä osobnú. V práci nemám rád, keď ľudia necítia spoluzodpovednosť.
Na čom jazdím, na čom by som chcel jazdiť?
Momentálne jazdím na Seate. Môj adrenalínový sen je starší model Subaru Impreza WRX.

Kto je Viliam Pätoprstý?
Viliam Pätoprstý je 29-ročný šéf analytik UniCedit Bank Slovensko. Narodil sa v Prešove. Vyštudoval ekonómiu v Bratislave a v Miláne. V súčasnosti si robí na Ekonomickej univerzite v Bratislave doktorát. Patrí medzi najcitovanejších analytikov. Jeho príspevky sa objavujú v médiách doma i v zahraničí. Pôsobí tiež ako člen Rady Protimonopolného úradu. Je ženatý a má trojročného syna. Ovláda anglický, nemecký a taliansky jazyk.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 17:26