StoryEditor

Sťahovaním do Žiliny podnik neušetrí

13.12.2007, 23:00
Minister životného prostredia Jaroslav Izák už netrvá na svojom rozhodnutí zo 14. novembra.

V ten deň totiž prikázal riaditeľovi štátneho Slovenského vodohospodárskeho podniku Petrovi Nemčokovi, aby zariadil presťahovanie jeho riaditeľstva z Banskej Štiavnice do budovy v Žiline, ktorá patrí eseročke R.D.P., blízkej koaličnej SNS. Izák rozhodnutie zrušil a podnik sa má, hoci to minister ešte oficiálne nepotvrdil, presťahovať do objektu v centre Žiliny, ktorý patrí štátnym Lesom SR. "Podmienky na prenájom neboli výhodné, aby sme išli do tej budovy (firmy R.D.P.). Tak sme hľadali ďalej," odôvodňuje zmenu žilinského sídla podniku jeho riaditeľ Peter Nemčok. Sťahovať sa má napriek tomu, že v Banskej Štiavnici má riaditeľstvo svoju, za 37 miliónov korún zrekonštruovanú budovu, menšiu ubytovňu a sedem bytov. V Žiline by mal ročne platiť za jeden štvorcový meter 700 korún. Keďže nie je ešte známa plocha priestorov, ktorú by mal podnik v novom sídle užívať, Nemčok nevedel povedať ani celková sumu ročného nájomného.
Ušetrí sa takým šetrením?
Izák, ako aj Nemčok, však odôvodňujú sťahovanie potrebou šetriť, hoci finančné náklady na zmenu sídla a prevádzku podniku v Žiline ešte nemajú spočítané. Ušetriť však chcú hlavne na cestovnom. Lebo z Banskej Štiavnice je podľa nich do prevádzok podniku po celom území Slovenska zlé autobusové spojenie. Vlaky do tohto mesta nechodia, takže jediná možnosť je využívať osobné autá. To je však podľa nich drahé. "Cestovné náklady sa blížia ročne k 40 miliónom korún. Autom z Košíc do Banskej Štiavnice a späť stojí cesta 8 500 korún. Jedna jazda rýchlikom z Košíc do Žiliny však 672 korún," odôvodňuje sťahovanie cenovými rozdielmi Nemčok. Tieto náklady by sa podľa neho dali po presťahovaní znížiť asi na 20 miliónov, čo akceptuje aj Izák.
Na otázku HN, či hovoril o sťahovaní aj s premiérom Robertom Ficom, minister odpovedal kladne. "S pánom premiérom bolo hovorené o tejto problematike. Súhlasí s tým, aby sídlo podniku prešlo (do Žiliny - pozn. HN) vzhľadom na to, aby boli znížené náklady," povedal Izák. Podľa informácií HN však 40 miliónov korún nie sú náklady vynaložené len na prepravu zamestnancov podniku po Slovensku, vrátane do Banskej Štiavnice a z Banskej Štiavnice. Okrem prostriedkov na tuzemské pracovné cesty sú totiž v tejto sume zahrnuté aj peniaze vynaložené na zahraničné služobné cesty, školenia a podobne. Takže so sťahovaním sa tieto peniaze nedajú celkom spájať. Ročné cestovné náklady 67 pracovníkov riaditeľstva v Banskej Štiavnici sú len okolo 700-tisíc korún.
Zamestnanci až poslední
Ministerstvo odmieta, že sa sťahovaním zníži odborná výkonnosť riaditeľstva podniku, ktoré má dôležité kompetencie napríklad počas povodní. Hoci podľa viacerých vodohospodárov, ktorí túto firmu pred desiatimi rokmi v Banskej Štiavnici zakladali, odchodom do Žiliny sa "rozbije odborný kolektív, ktorý bude ťažko znova dávať dokopy". Do Žiliny sa totiž nebude môcť odsťahovať väčšina zamestnancov. Viacerí majú v Banskej Štiavnici svoje alebo služobné byty. "Ak budú mať záujem, byty sa im predajú," informuje Nemčok. Koľko by však za ne museli podniku zaplatiť, nepovedal. Ak by však išlo o trhovú cenu, bolo by to viac ako milión korún za jeden byt.
Podnik má v Žiline jedného svojho zamestnanca, ktorého prijal pred viac ako mesiacom. Pripravuje sťahovanie, ale len z "technickej stránky". Nehľadá nových vhodných pracovníkov, ktorí by nahradili tých, čo sa nemôžu presťahovať. Podľa pôvodných informácií ministerstva riaditeľstvo malo začať v Žiline fungovať od januára. Tento termín sa však nestihne a sťahovať sa má v priebehu prvého štvrťroka 2008. Žiadny z jeho zamestnancov však zatiaľ nedostal výpoveď.

Komentár HN:
Fabrika mení obec na nepoznanie

Vaša obec sa zo dňa na deň stala atraktívnou a vyhľadávanou lokalitou. Odrazilo sa to aj cenách nehnuteľností?
V priebehu uplynulých mesiacov sme zaznamenali enormný nárast cien pozemkov. Ešte donedávna sa dal štvorcový meter ornej pôdy v extraviláne obce kúpiť za sedem korún. V súčasnosti sa cena pohybuje už okolo 100 korún a ďalej stúpa. Táto stále relatívne nízka cena súvisí aj s tým, že týmto pozemkom nie sú pritiahnuté inžinierske siete, cesty ani žiadna ďalšia infraštruktúra. Iná situácia je s nehnuteľnosťami priamo v obci. Tam sa cena už vyšplhala až na 1 500 Sk za m2.


Zákon vraj neporušuje
V budove, v ktorej podnik teraz sídli, má byť stredisko historických vodných stavieb, na ktoré je Banská Štiavnica bohatá. Stredisko sa tam má zriadiť napriek tomu, že pred niekoľkými dňami ministerstvo odôvodňovalo sťahovanie do Žiliny aj tým, že "Banská Štiavnica nemá v oblasti vodárenstva žiadnu tradíciu..." Tento výrok vtedy vodohospodárov pobúril a označili ho za "hrubé ignorovanie pravdy". Podľa prednostky Mestského úradu v Banskej Štiavnici Nadeždy Babiakovej najprv mal podnik "vyhodnotiť ekonomické fakty a až potom sa prípadne rozhodnúť o odsťahovaní". Babiaková včera odovzdala na ministerstve petíciu 3 221 občanov mesta, ktorí Roberta Fica a Jaroslava Izáka žiadajú ponechať sídlo podniku v Banskej Štiavnici. Pre mesto je totiž podnik dôležitý z ekonomických dôvodov. Prednostka síce priznáva, že mesto má kvôli okolitým horám horšiu dostupnosť. "Tým sa však sťahovanie podniku nemôže odôvodňovať. Roky sa mesto snaží dopravnú situáciu zlepšiť, ale samotné na to nestačí," povedala. Podľa zákona o Banskej Štiavnici vláda mu má "napomáhať pri zachovaní a rozvoji administratívneho, hospodárskeho a kultúrneho postavenia". Izák si však nemyslí, že príkazom na sťahovanie tento zákon neporušuje.

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 20:44