StoryEditor

Diskusia: Problém nie sú financie, ale kam ich umiestniť

10.02.2009, 23:00

Ján Boďa, Fakulta matematiky, fyziky a informatiky UK
Máme v podnikateľskom sektore firmy, ktoré by boli schopné absorbovať peniaze na výskum? Ako sa bude dať robiť aplikovaný výskum?
Ján Mikolaj, podpredseda vlády a minister školstva SR: Pred desiatimi -- pätnástimi rokmi bol aplikovaný výskum na vysokej úrovni, musíme sa k nemu vrátiť tak, aby boli jeho výsledky použiteľné aj na Slovensku. Ako si podmienky na jeho podporu nastavíme, tak ich budeme mať. Čo sa týka podnikov, aj tie musia participovať na financovaní výskumu. Vieme, kto je schopný zakladať centrá excelentnosti a chceme podporiť len tých najlepších. Problémom už nie je, koľko peňazí, ale kam ich nasmerujeme.

Beáta Skyvová, redaktorka HN
Ako sa dá motivovať podnikateľská sféra, aby viac financovala vedu a výskum?
Ján Mikolaj: Štát musí pripraviť systémové opatrenia. Umožníme vytvárať spoločné podniky medzi vysokými školami a súkromným sektorom. Napríklad Nokia vznikla práve ako spoločný podnik s vysokou školou.
Vladimír Báleš, prezident Slovenskej rektorskej konferencie: Spolupráca medzi vysokými školami a praxou existuje na základe hospodárskych zmlúv. No priemysel nebol naučený investovať do priameho výskumu.

Darina Kyliánová, predsedníčka Úradu priemyselného vlastníctva SR
Aké sa robia opatrenia na zvýšenie povedomia ľudí o priemyselnom vlastníctve?
Ján Slezák, 1. podpredseda Slovenskej akadémie vied: Akadémia má vyčlenené peniaze na podporu ľudí, ktorí chcú patentovať.
Vladimír Báleš: Problém je v tom, že chýbala motivácia, ale aj peniaze. Lebo zapatentovať niečo na Slovensku nestačí, a v zahraničí je to drahé.
Robert Šimončič, riaditeľ Microsoft Business Solutions: V tomto by mohli byť prospešné i centrá transferu technológií, ktoré pomáhajú aj s patentmi.

Pavol Ondruš, vedúci odboru ekonomiky a obchodu VÚEZ
Uvítame aktivity na podporu výskumu, lebo dnes sa už väčšina vecí kupuje licenčne a opierame sa o zahraničné poznatky. Netreba sa báť, že by priemysel niekoho obral o peniaze.

Ladislav Komora, podpredseda predstavenstva a riaditeľ pre výskum VUP Prievidza
Prečo by mali priemyselné podniky financovať výskum, keď z neho často nemajú žiadny úžitok? Treba im dokázať, že jeho výsledky môžu aj uplatniť v praxi. A treba sa zamerať na veci, ktoré sú aj vo svete originálne.

Peter Baláž, Ekonomická univerzita v Bratislave
Na Slovensku sú nositeľmi výskumu často profesori, ktorých posledným cieľom je dosiahnutie profesúry. Je tu aj garnitúra odborných asistentov, ktorí nemajú ambície. A navyše najlepší študenti nám utekajú do zahraničia. Riešením by bolo vytvorenie elitnej univerzity, ktorá by pritiahla elitných študentov, profesorov aj peniaze.
Ján Mikolaj: Nemôže sa stať, že profesor nič nerobí, kritériá pre nich sme nastavili veľmi tvrdo. Ja som rád, že nám študenti chodia do zahraničia. Zlé však je, že na Slovensku sa vzdeláva málo zahraničných študentov. Aj na to by mali slúžiť spoločné študijné programy.
Rudolf Sivák, rektor Ekonomickej univerzity v Bratislave: Treba si uvedomiť aj to, že len so zameraním na ekonomiku a manažment funguje na Slovensku 25 fakúlt. A to je veľmi veľa.

Jozef Buday, generálny riaditeľ EVPU
Kedy bude platiť zákon o stimuloch pre výskum a vývoj?
Ján Mikolaj: Vláda ho už schválila, predložíme ho na najbližšiu schôdzu Národnej rady a do platnosti by mal vstúpiť v júni či júli.

Ivan Zahradník, podpredseda SAV
Podpora podnikania vedeckých pracovníkov bola slabá. V USA je to bežné, v Európe nie a program podpory mikropodnikov by mohol v tejto veci pomôcť. Dá sa však nájsť cesta, ako zabezpečiť jeho plné financovanie, nie do výšky 70 percent?
Ján Mikolaj: Narážame tu aj na pravidlá EÚ. Tá nemá rada, keď všetko financuje štát.

Vladimír Tomko, generálny riaditeľ a člen Predstavenstva VUKI
Pripravuje sa tento rok všeobecná výzva pre aplikovaný výskum a vývoj?
Ján Mikolaj: Takáto výzva už bola a stretla sa len s päťpercentnou úspešnosťou. A tú chceme zvýšiť, už aj preto, že podporu chceme viac nakloniť k aplikovanému výskumu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 22:34