StoryEditor

Sarkozy prisľúbil, že sa pokúsi odstrániť deficit verejných financií do r. 2010

10.07.2007, 11:00
Autor:
TASRTASR

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy prisľúbil v pondelok ministrom financií eurozóny, že sa pokúsi odstrániť deficit verejných financií svojej krajiny do konca roka 2010. Dodal však, že to nemôže zaručiť, lebo potrebuje urobiť reformy, aby sa rozvoj a tempo rastu ekonomiky krajiny dostali na nový základ. Práve preto sa môže stať, že dosiahnutie cieľa sa o dva roky oddiali.
Ministri ocenili francúzske úsilie podporiť konkrétnymi krokmi závery, ktoré sa prijali pred 3 mesiaci na zrýchlenie tempa znižovanie schodku verejných financií v eurozóne práve teraz, keď je ich ekonomika na vzostupe.
Prezident na tlačovej konferencii po hodinovom rokovaní s ministrami financií povedal, že "Francúzsko má pred sebou bezprecedentné výzvy".
"My budeme robiť, čo je v našich silách," povedal prezident novinárom, "aby sme stihli rok 2010. Keď nie, tak potom to bude v roku 2012." Dodal, že "ak bude mať krajina vyšší rast, než sa predpokladá, všetko čo sa získa, sa použije na konsolidáciu verejných výdavkov, cieľ dosiahneme v roku 2010. Ak však rast nebude, potom budeme musieť povedať, cieľom je rok 2012".
Tento rok by mal deficit francúzskeho rozpočtu klesnúť z vlaňajších 2,5 na 2,4 % hrubého domáceho produktu (HDP). Na budúci rok by mal poklesnúť asi na 1,8 %, "ale to nie je isté", povedal Sarkozy. Kritizoval predchádzajúcu vládu, že dala sľuby (EÚ), ktoré on môže len ťažko dodržať.
Francúzskymi rozpočtami na nasledujúce roky sa budú ministri financií eurozóny zaoberať na svojom septembrovom stretnutí. Francúzsko nepotrebuje súhlas od ostatných členov eurozóny, aby zmenilo svoje verejné výdavky. Ale podľa doterajšieho zvyku sa pri schvaľovaní dohovorov radšej dáva prednosť priateľskému stisku rúk než prijímaniu záväzných pravidiel.
Sarkozyho najnovšia iniciatíva prichádza po jeho predchádzajúcich sťažnostiach na silné euro a na presadenie politického vplyvu na rozhodnutia Európskej centrálnej banky (ECB), ktoré majú vplyv na rast alebo pokles nezamestnanosti. Sarkozy nepriamo navrhoval, aby došlo k obmedzeniu nezávislosti ECB.
Ale Sarkozyho uvedené názory sa nestretli s porozumením, aby sa dostali na program rokovania. Sarkozy obavy o drahé euro nezdieľajú ani prezident ECB Jean-Claude Trichet ani prezident Európskej komisie (EK) Jose Manuel Barroso. Tento fakt potvrdil aj sám prezident, ktorý povedal, že v tejto otázke neboli všetci traja "na rovnakej vlnovej dĺžke". Nepodporili ani Sarkozyho návrh, aby sa ne jeseň uskutočnil špeciálny ekonomický summit o zmenách v riadení národných ekonomík členov EÚ.
Predseda stretnutia ministrov, luxemburský premiér Jean-Claude Juncker, súhlasil s plánom prezidenta Sarkozyho. "Posolstvo z tohto večera je ÁNO reformám, ÁNO zámerom prezidenta, lebo sú v súlade s naším želaním dosiahnuť v strednodobom horizonte (vyrovnaný rozpočet) v roku 2010".
Nemecký minister financií Peer Steinbrück povedal, že zo stretnutia odchádza spokojný. Holandský minister financií Wouter Bos bol skeptickejší. Poľa neho Sarkozy nehovoril o detailoch, ktoré budú na programe rokovania ministrov o dva mesiace. Poukázal aj na to, že Sarkozy nepredniesol celistvý program, preto ten jeho skepticizmus.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 04:28