StoryEditor

Európski výrobcovia požadujú atidumpingové clo na čínsku oceľ

29.10.2007, 16:24
Autor:
TASRTASR

Európski výrobcovia ocele požadujú zavedenie antidumpingových dovozných ciel na oceľ z Číny a iných ázijských krajín. Dnes to uviedla Európska konfederácia železiarskeho a oceliarskeho priemyslu (Eurofer).
Podľa hovorcu Euroferu Gordona Moffata sa čínska produkcia vymkla kontrole a rozhovory s Pekingom nepriniesli zníženie nadmerných kapacít. "Sme svedkami enormného nárastu prakticky z nuly pred rokom 2004 na 12 miliónov ton vlani," povedal Moffat pre agentúru AP.
Eurofer dnes popoludní požiadal Európsku komisiu (EK) o uvalenie antidumpingového cla na dovoz za studena valcovaných plochých produktov z nehrdzavejúcej ocele z Číny, Južnej Kórey a Taiwanu, a na dovoz ostatných produktov potiahnutých za tepla nehrdzavejúcim kovom, teda pozinkovaných, pochrómovaných, poniklovaných a pocínovaných z Číny. "Dnes popoludní sme podali dve sťažnosti," uviedol obchodný riaditeľ Euroferu Karl Tachelet.
"Preverujeme aj ostatné produkty, aby sme mohli čoskoro predložiť aj ďalšie sťažnosti, predovšetkým proti Číne. Stane sa to pravdepodobne počas najbližších dvoch týždňoch," uviedol nemenovaný zdroj pre agentúru Reuters. Riaditeľ obchodnej asociácie britských oceliarov UK Steel Ian Rodgers povedal, že spomínané produkty majú na prvý pohľad dumpingové ceny. Dodal, že ak EK nič nespraví proti ich dovozu, môže to výrazne poškodiť európskych výrobcov.
Európska únia (EÚ) bude mať teraz niekoľko mesiacov, kým začne oficiálne konanie a začne so zbieraním dôkazov. Najskoršie obchodné sankcie pripadajú do úvahy na budúci rok.
Najnovšie štatistiky potvrdzujú sťažnosti Euroferu: Za prvých 9 mesiacov tohto roka medziročne vzrástol dovoz čínskej ocele do únie o 137 % na 8,9 milióna ton. A deficit obchodu EÚ s Čínou sa za prvých 7 mesiacov zvýšil takmer o 25 %. Toto viedlo európskych predstaviteľov k tomu, že vyzvali Čínu, aby viac otvorila svoj vlastný trh pre zahraničné výrobky a služby. Okrem toho požadujú zhodnotenie jüanu, keďže slabá čínska mena zvýhodňuje domácich výrobcov na exportných trhoch.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 20:44