StoryEditor

Ilčišin pre HN: Štát robí z práva trhací kalendár

21.04.2009, 00:00
Tvrdí, že je vlastníkom 34 percent akcií prepravcu ropy a že štát nerešpektuje rozhodnutia súdov. Ignác Ilčišin.

V piatok bolo valné zhromaždenie spoločnosti Transpetrol, na ktorom štát vymenil vo vedení firmy predstaviteľov Jukosu. Ministerstvo hospodárstva tvrdí, že sa stalo 100-percentným vlastníkom akcií firmy. Stále trváte na tom, že vaša skupina má 34-percentný podiel v Transpetrole?
Štát nemá žiadnu kúpnu zmluvu, ktorá by dokazovala, že získal späť 49 percent akcií. Ministerstvo hospodárstva sa teraz chce nechať zapísať do Centrálneho depozitára cenných papierov (už sa tak stalo minulý týždeň - pozn. HN) ako držiteľ týchto akcií, ktoré údajne získalo od spoločnosti Yukos International. V skutočnosti to však nie je pravda. Ale ak bude ministerstvo do depozitára zapísané, štát nebude musieť ukázať kúpnu zmluvu. Lebo takáto zmluva na spätné odkúpenie 49 percent akcií neexistuje.

Ako viete, že neexistuje?
Riadna kúpna zmluva s firmou, ktorá je oprávneným vlastníkom akcií, nie je. Existuje len zmluva o budúcej zmluve. Aj to nie s osobou, s ktorou by mala byť uzavretá.

Kto je teda oprávneným vlastníkom 49 percent akcií?
Yukos Finance. Nie Yukos International, od ktorého štát akcie kúpil.

Okresný súd Bratislava 1 nedávno rozhodol, že ako akcionár môžete zvolať valné zhromaždenie Transpetrolu. Prečo podľa vás štát nerešpektuje toto rozhodnutie a tvrdí, že vlastní všetky akcie?
Do telefónu sa to ťažko vysvetľuje. Je to zložitá otázka. Je to tak, ako keď máte auto, ale niekto vám ho ukradne a predá. Môže ho však objektívne predať niekto, kto nie je jeho vlastníkom? V skutočnosti áno, ale právne nie. Ak súd uzná, že ste vlastníkom tohto auta, tak komu patrí? Samozrejme, že vám, hoci ho nemáte, lebo vám ho ukradli. Jeden klasik raz povedal, že na Slovensku je to tak. Keby na Slovensku fungovalo právo a generálny prokurátor by nebol slúžkou výkonnej moci, tak by bezodkladne začal tresné stíhanie.

Môžete vysvetliť, prečo podľa vás štát nerešpektuje vlastnícke práva občanov?
Ja neviem, ako to vysvetliť. Keď vám ukážem všetky podklady čo mám, tak zistíte, že štát si robí z práva trhací kalendár. Zodpovedne vám hovorím, že štát si robí čo chce.

Ministerstvo hospodárstva vás na valné zhromaždenie Transpetrolu asi nepozvalo, že?
Samozrejme, že nie.

Vedeli ste, že sa bude konať?
Mal som také avízo.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. jún 2024 14:15