StoryEditor

Transpetrol chráni holandský súd

26.07.2007, 00:00
Akcie Transpetrolu, ktoré pred piatimi rokmi sprivatizoval dnes už zbankrotovaný Jukos, by sa podľa vyjadrenia moskovského správcu konkurznej podstaty Eduarda Rebguna mali objaviť na dražbe 15. augusta.

Ak by ich však aj niekto kúpil, transakcia nebude platná, upozorňuje bývalé vedenie holandskej dcéry Yukos Finance, ktoré Rebgun vlani odvolal. Akcie sú totiž predmetom sporu medzi oboma frakciám a kým o nich nerozhodne amsterdamský súd, sú pod jeho ochranou.

Súdia sa o akcie
Ruský Jukos sa dostal do sporu s Kremľom pre údajné miliardové daňové nedoplatky a dlhy. Aby uchránilo zahraničné aktíva vrátane Transpetrolu, previedlo bývalé, dnes uväznené vedenie ropného gigantu majetok na dcérsku firmu Yukos Finance. Spoločnosť so sídlom v Holandsku spadá pod miestnu jurisdikciu.
Dnes sa o Transpetrole, prevádzkovateľovi slovenských ropovodov, rozhoduje v štyroch súdnych sporoch. Ruská strana žiada vydanie akcií, keďže chce uspokojiť ruských veriteľov. Bývalé vedenie spoločnosti zas poukazuje na to, že vyhlásenie bankrotu bolo zmanipulované. "Daňové výmery nevychádzajú z platných právnych predpisov. Navyše, ruské úrady zmrazili účty Jukosu, takže nemohol splatiť svoje záväzky," vysvetľuje hovorkyňa Yukos Finance Claire Davidsonová. Preto žiadajú, aby holandský súd neuznal nároky Eduarda Rebguna na holandské aktíva.
O tom, kto má nárok rozhodovať v Jukos Finance a nakladať s akciami Transpetrolu, by amsterdamský okresný súd mal rozhodnúť v posledný októbrový deň.

Dohodnú sa?
Holandské vedenie si teraz nechalo určiť trhovú hodnotu majetku. Potom Transpetrol chcú predať niekomu, kto zaplatí túto cenu so súhlasom slovenskej strany a uspokojiť veriteľov, ktorí sa prihlásili na holandskom súde.
"Potom budeme rokovať s ministerstvom hospodárstva," hovorí Davidson, ktorá hodnotí kooperáciu s vládou ako dobrú.
Nie je jasné, či slovenská strana trvá na svojich zámeroch akcie odkúpiť. "Kým sa majetkové pomery nevyčistia, zatiaľ sa k Transpetrolu nevyjadrujeme," povedal Dárius Bošjak z ministerstva hospodárstva.
Ruský správca konkurznej podstaty chce akcie predať v dražbe a peniazmi uspokojiť ruských veriteľov, najpravdepodobnejšími kandidátmi sú podľa pozorovateľov štátne firmy Gazprom a Rosnefť. Riešením by bola dohoda oboch súperiacich strán, ktorá dnes nie je veľmi pravdepodobná. Nie je však úplne nereálna. Jedným z hlavných veriteľov Jukosu prihlásených na holandskom súde je práve ruský kandidát na akcie Transpetrolu, štátna ropná firma Rosnefť.
Jedným z kupcov mala byť v minulosti aj spoločnosť Russnefť. Tá podľa včerajšieho vydania denníka Vedomosti od rozhovorov o kúpe akcií odstúpila na základe osobného príhovoru bývalého viceprezidenta firmy Gazprom nefť Alexandra Rjazanova. Táto spoločnosť sa pritom tiež považuje za možného záujemcu o Transpetrol.

Chronológia
December 2001 - Víťazom privatizačného tendra o 49 percent akcií a manažérsku kontrolu v Transpetrole sa stáva Jukos.
Apríl 2002 - Jukos zaplatil 74 miliónov dolárov a Transpetrol prešiel do ruských rúk.
Október 2003 - Začínajú sa spory Kremľa a Jukosu. Majiteľ Michail Chodorkovskij smeruje pre údajné daňové nedoplatky do väzenia na Sibíri.
Február 2006 - Jukos podpísal zmluvu o predaji akcií s ruskou firmou RussNefť. Transakcia stroskotala na nesúhlase slovenskej strany. Akcie sú v rukách holandskej dcéry Yukos Finance.
August 2006 - Ruský Jukos ide do konkurzu, správcom konkurznej podstaty je Eduard Rebgun. Slovensko sa dohodlo na spätnom odkúpení Transpetrolu s vedením Yukos Finance, to však Rebgun o dva dni neskôr odvolal.
Apríl 2007 - Uplynulo právo veta, ktoré Slovensko malo v prípade predaja tretej strane.
August 2007 - Akcie Transpetrolu by sa mali objaviť na dražbe v Moskve. Holandské vedenie spochybňuje legitimitu tohto kroku. Rozhodne holandský súd v októbri.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:14