StoryEditor

Vianoce stupňujú boj o prenositeľnosť čísla

06.11.2007, 23:00
Autor:
SITASITA

Orange Slovensko má eminentný záujem o čo najrýchlejšie sprístupnenie prenositeľnosti telefónnych čísel zo siete Telefónica O2 Slovakia do svojej siete. Orange tým reagoval na minulotýždňové vyhlásenia Telefóniky. "Orange s nepochopením sleduje vyjadrenia zástupcov spoločnosti Telefónica O2 Slovakia prezentované prostredníctvom médií, ktoré vykazujú znaky kampane k téme prenositeľnosti telefónnych čísel a priamo útočia na jej partnerov v rokovaniach obvineniami o údajných obštrukciách. Argumentovať údajnými obštrukciami zo strany ostatných operátorov Orange považuje za nekorektné a účelové búchanie na otvorené dvere," tvrdí operátor vo svojom vyhlásení.
Orange preto spoločnosť Telefóniku opätovne písomne požiadal o obnovenie rokovaní o sprevádzkovanie aspoň manuálnej portácie, ktoré ako dočasné náhradné riešenie dodnes neexistuje. Toto dočasné riešenie chce mať Orange zmluvne podchytené a zadefinované, pričom operátor tvrdí, že práve Telefónica O2 ho v poslednom čase odmieta.
Manuálny prenos považuje Orange za nevyhnutný a potrebný medzikrok vzhľadom na komplikácie a prieťahy v procese zavedenia automatickej prenositeľnosti telefónnych čísel. Snahu skrátiť ostávajúci čas vynechaním testovacej fázy však Orange považuje za neúnosné riziko.
T-Mobile Slovensko v reakcii na obvinenia Telefóniky tvrdí, že robí všetko potrebné na odštartovanie prenositeľnosti čísla s tretím operátorom. "Dôrazne odmietame akékoľvek obvinenia takéhoto druhu. Systémy pre prenositeľnosť čísel ešte nie sú medzi operátormi prepojené. Pred ich spustením trváme na dôkladnom otestovaní. Nedostatky by mohli vyvolať problémy už s existujúcou prenositeľnosťou, čomu, samozrejme, chceme predchádzať," Martin Vidan z T-Mobile.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:41