StoryEditor

Infláciu začneme podľa Šramka plniť asi už tento mesiac

15.08.2007, 14:47
Autor:
SITASITA
Slovensko by pravdepodobne malo podľa guvernéra Národnej banky Slovenska Ivana Šramka inflačné maastrichtské kritérium začať plniť už tento mesiac.

Naznačili to podľa neho údaje o vývoji spotrebiteľských cien podľa národnej metodiky, zverejnené Štatistickým úradom SR minulý týždeň. "Predpokladám, že harmonizovaný index sa priblíži k situácii, že budeme plniť aj 12-mesačný priemer, čo znamená, že budeme plniť od tohto mesiaca aj inflačné kritérium. Čísla, ktoré sme dostali k dispozícii, dávajú dosť vážne dôvody na potvrdenie týchto slov," povedal Šramko po stredajšom rokovaní vlády.
Čo sa skrýva za 9,2-percentným rastom ekonomiky z druhého štvrťroka tohto roka, o ktorom vo svojom rýchlom odhade ŠÚ informoval v utorok, ukáže podľa Šramka až detailnejšia analýza, ktorú ŠÚ zverejní začiatkom septembra. "Ak by ten rast potvrdil predchádzajúcu štruktúru, dá sa považovať za zdravý a udržateľný. To znamená, že pokiaľ by jeho podstatnou časťou bol zahraničný export, tak nemusí priniesť vážnejšie ekonomické nerovnováhy," povedal guvernér. Celkovo však zatiaľ hodnotí rast ekonomiky pozitívne a pokiaľ sa jeho štruktúra nebude meniť, tak aj ako udržateľný. "Takýto rast predpokladáme aj v ďalších kvartáloch," konštatoval Šramko.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 07:24