Igor Kolla je šéfom a zároven majitelom košickej spolocnosti Antik Telecom.Archív HN
StoryEditor

Telemedicína bude čoskoro realitou

04.06.2021, 00:00
Pandémia nám naplno odhalila zásadný význam kvalitného domáceho pripojenia, tvrdí pre HN Igor Kolla, generálny riaditeľ a majiteľ košickej technologickej spoločnosti Antik.

Na Slovensko mieri medzi bežných používateľov vysokorýchlostný 10-gigabitový internet. Čím sa táto technológia líši od jej predchodcov?
Jej hlavnou výhodou je nízka latencia, teda rýchly čas odozvy. V praxi to znamená, že príchodom tejto technológie dokážeme využívať takzvaný cloud computing. Do celého procesu sa tak zapájajú počítače, ktoré sú umiestnené niekde v dátových centrách a majú špeciálnu kapacitu hlavne na využitie umelej inteligencie alebo virtuálnej či rozšírenej reality. Pre tieto oblasti je to skutočne veľký prínos. Ďalšou výhodou je fakt, že kým za starých čias sme celú domácnosť pripájali na jeden hlavný centrálny vstup, teraz sa to zmení.

V čom to bude iné?
Tento nový technologický spôsob zabezpečí, že každý člen domácnosti bude mať dostatočne kvalitné a rýchle pripojenie. Najmä v čase koronavírusu sme si totiž uvedomili, aké podstatné je mať dobre pripojenú domácnosť, predovšetkým ak ste potrebovali buď vzdialene pracovať, alebo sa dištančne vzdelávať. Vyžadovalo si to rýchlu obojsmernú komunikáciu.

Bude sa technológia 10G internetu využívať aj mimo domácností?
Určite áno, konkrétne využitie má v rôznych oblastiach. Celkový trend nám ukazuje, že zhruba o 10 rokov sa nám počítače presunú do silných dátových centier. Budú vybavené špecifickými možnosťami pre jednotlivé služby. Doma budeme používať len ako keby terminály. Samotný počítačový výkon bude vzdialený. Veľkú rolu v tom bude hrať práve komunikácia medzi naším domácim počítačom a rozumovým zariadením vďaka nasadeniu umelej inteligencie.

V ktorých oblastiach sa tento systém bude dať využiť?
Naša spoločnosť už tento rok plánuje spustiť...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 02 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor) 04 - Modified: 2024-04-24 08:01:41 - Feat.: - Title: Daja Turnerová: „Gény sa nezaprú, aj keď ich stretnete na opačnom konci sveta.“ 05 - Modified: 2024-04-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Chcete si dodatočne legalizovať stavbu? Ak nedodržíte podmienky, hrozí vám mastná pokuta (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 14:11