StoryEditor

Čína zakázala dovoz amerického kontaminovaného mäsa

16.07.2007, 17:24
Autor:
TASRTASR

Čínske úrady zakázali dovoz kontaminovaného mäsa od amerických spracovateľov, vrátane tých najväčších. Do USA sa vracajú dodávky mrazených kureniec od spracovateľa Tyson Foods, ktorý je najväčším podnikom v odbore. Čínske úrady uviedli, že príčinou neprevzatia dodávky je kontaminácia mäsa salmonelami. Do čínskeho vnútrozemia nemôže pokračovať z prístavu ani tovar od spoločnosti Sanderson Farms Inc. V jeho hydine sa našli stopy antiparazitických látok. Ani bravčové mäso od spoločnosti Cargill Meat Solution Corp., nemôže ísť do čínskych obchodov. Zistili sa v ňom látky, ktoré sa dávali ošípaným proti ukladaniu tuku.
Odhalenia čínskych veterinárnych služieb prišli po tom, čo sa v uplynulých mesiacoch v Kanade a USA vyskytli prípady nečakaného úhynu mačiek a psov, kŕmených konzervami z Číny. Úrady oboch krajín uviedli, že importované krmivo pre domácich miláčikov obsahuje zakázané látky, množstvo toxínov a chemikálií.
Peking v poslednom období začal dôsledne pristupovať k zabezpečeniu kvality potravín. Doplatil na to aj šéf agentúry pre kontrolu liekov, ktorého za bratie úplatkov odsúdili na smrť a popravili. Úrady tiež zakázali používať nemrznúcu zmes v zubných pastách.
V Číne dochádza k zmenám v celkovom systéme kontroly potravín a liekov i ochrany spotrebiteľov, ktorá bola doteraz rozdelená medzi šesť dozorných orgánov. Pri skvalitňovaní potravín sa úrady v súčasnosti zamerajú najskôr na kontrolu dovážaných produktov. Podľa niektorých analytikov ide čínskym úradom teraz aj o to, aby dokázali, že Čína nie je jedinou krajinou na svete, ktorá má problémy s kvalitou exportovaných potravín.
Peking už pred časom odmietol dovoz podštandardných pomarančov, sušených marhúľ, hrozienok a rozličných doplnkov výživy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 01:12