StoryEditor

Samosprávy sa ujali stavebného konania

Obce sa postupne vyrovnávajú s novými kompetenciami v územnom konaní a stavebnom poriadku. Ako vyplýva z hlásení samospráv pre potreby vestníka ministerstva výstavby, začiatkom júna bolo na Slovensku 210 samostatných stavebných úradov a 192 spoločných obecných úradov.
"Obce teda využili možnosť, ktorú im dáva zákon o obecnom zriadení," skonštatovala Zuzana Králiková z odboru štátnej stavebnej správy ministerstva výstavby.
Právomoci v oblasti územného plánu a stavebného poriadku prešli na obce od začiatku tohto roka. S ich výkonom sa musia obce vyrovnať materiálne aj personálne. Hovorca Trnavy, kde sa kvôli francúzskemu investorovi rozhodli zriadiť spoločný stavebný úrad pre Trnavu a Zavar, Pavol Tomašovič, označil ako najväčší problém rýchleho naštartovania práce úradu zdedené prípady, ktoré nestihol uzatvoriť okresný úrad. Mnohé veci neboli dotiahnuté do konca a noví pracovníci stavebného úradu sa k nim museli vracať a naštudovať ich od začiatku. Spoločný stavebný úrad v Trnave má v súčasnosti osem pracovníkov. Od začiatku roka vybavili vyše tritisíc písomností.
Dvoch pracovníkov pre vykonávanie kompetencií stavebného úradu nateraz zamestnáva Miestny úrad Bratislava - Vajnory. Podobne ako v iných mestských častiach aj vo Vajnoroch pracuje stavebný úrad až od mája tohto roka. Dovtedy túto činnosť zabezpečoval magistrát. "Požiadali sme Raču o zriadenie spoločného obecného úradu, ale poslanci tamojšieho zastupiteľstva to neschválili. Napokon sme radi, že stavebný úrad zostal u nás. Pre ľudí je to určite prijateľnejšie," povedala starostka Anna Zemanová. Otvorená zatiaľ zostáva otázka vyvlastňovania, kde mestská časť zvažuje možnosť hoci aj externej spolupráce so špecialistom.
V Košiciach fungujú štyri samostatné stavebné úrady, ktoré územne "kopírujú" pôsobenie štyroch okresných úradov. Podľa zástupcu vedúceho stavebného úradu Košice-Juh Stanislava Lumtzera, výkon stavebného úradu a jeho vzťah k občanom je za prvý polrok od jeho zriadenia bezproblémový, nedostatok vidí v zatiaľ nenaplnených počtoch pracovníkov. Zo siedmich tabuľkových miest sú zatiaľ obsadené len štyri. Problém vidí aj v tom, že meritum výkonu vyvlastnenia vo verejnom záujme prešlo na samosprávy, pričom vhodnejšie by bolo jeho zotrvanie na štátnej správe.
Samostatné stavebné úrady a spoločné obecné úrady

Kraj

Samostatné stavebné úrady

Spoločné obecné úrady

Bratislavský 15 15
Trnavský 25 21
Nitrianský 18 27
Trenčianský 18 24
Banskobystrický 33 30
Žilinský 11 25
Prešovský 60 21
Košický 30 29
Spolu 210 192
Zdroj: MVRR SR
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. jún 2024 15:08