StoryEditor

Rozpočtu sa vyčíta, že nemyslí na budúcnosť krajiny

Podľa ministra financií Jána Počiatka najlepší v histórii, podľa opozície zabúdajúci na budúcnosť. Taký je nový štátny rozpočet na rok 2008.

Podľa ministra financií Jána Počiatka najlepší v histórii, podľa opozície zabúdajúci na budúcnosť. Taký je vraj nový štátny rozpočet na rok 2008.
Vláda považuje za najdôležitejšie, že rozpočet spĺňa podmienky na prijatie eura v roku 2009, keďže počíta so schodkom 2,3 percenta hrubého domáceho produktu. Premiér Robert Fico oceňuje, že napriek šetreniu, ktoré vyplýva zo snahy o splnenie maastrichtských kritérií, sa vláde darí plniť aj jej program. Kritici však tvrdia, že rozpočet peniaze prejedá, dáva priveľa na agrodotácie a na druhú koľaj odsunul vedu a vzdelávanie.
Schodok môže byť nižší
Podľa ekonómov mohla vláda využiť rekordné rasty slovenskej ekonomiky na čo najrazantnejšie znižovanie schodku. Vytvorila by si tak rezervu pre časy, keď sa rasty spomalia a budú sa pohybovať okolo šiestich percent medziročne.
Podľa predsedu Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory Petra Mihóka v návrhu rozpočtu "absentuje väzba na hospodársku politiku vlády, ako aj na vecné dlhodobé priority Slovenska a Európskej únie, ktoré boli deklarované v programovom vyhlásení vlády." Takto hodnotil v analýze HN vládnu podobu rozpočtu, na ktorej už parlament nič nezmenil.
Mihók by privítal viac peňazí na podporu znalostnej ekonomiky, aplikovaného výskumu a vývoja, na podporu zvyšovania vzdelanostnej úrovne, sofistikovanej výroby, na podporu malého a stredného podnikania, znižovanie regionálnych rozdielov a podobne.
Podobne aj výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska Róbert Kičina vláde vyčíta, že pred investíciami do budúcnosti, predovšetkým do rozvoja vzdelanosti a infraštruktúry, uprednostnila spotrebu. Negatívne tak vidí najmä dotácie do poľnohospodárstva, nárast zdrojov, ktoré majú kryť dlhy v zdravotníctve bez zásadnej reformy, ktorá by rezort ozdravila.
Presuny peňazí v prospech vzdelanosti navrhovali v parlamente opozičné strany, ich pozmeňovacie návrhy však neprešli.
Výhľad pre euro
Hlavným pozitívom nového rozpočtu je podľa ekonómov to, že umožňuje prijať euro v plánovanom termíne -- v januári 2009. Budúcoročný rozpočet však bude pri hodnotení dôležitý iba ako výhľad, keďže rozhodnutie o prijatí alebo neprijatí eura padne na jar budúceho roka. V tomto termíne ešte nebudú k dispozícii čísla o plnení rozpočtu, ktoré by dokázali dať relevantnú odpoveď na otázku, či sa schválený plán podarí naplniť. Napríklad, hoci je schodok rozpočtu na tento rok plánovaný na 2,9 percenta HDP, ku koncu novembra bol rozpočet v prebytku vyše päť miliárd korún. Dočerpanie ostatných peňazí sa očakáva v decembri, tak, ako po minulé roky. Aj preto nebude plnenie rozpočtu za rok 2008 technicky možné zhodnotiť skôr, než v januári 2009.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 17:43