StoryEditor

Nová vláda sprejazdnila necelých 70 kilometrov diaľnic

22.01.2008, 23:00
Autor:
SITASITA

Počas funkčného obdobia súčasnej vlády sa na Slovensku odovzdalo do používania od októbra 2006 do konca minulého roka necelých 70 kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest. Ich výstavba sa pritom začala ešte za predchádzajúcich vládnych kabinetov. Z toho v roku 2007 pribudlo 32 kilometrov na diaľniciach D1, D2 a D3 a takisto takmer 6,5 kilometra rýchlostnej cesty R3. Ako ďalej vyplýva z vládou schváleného programu prípravy a výstavby diaľnic a rýchlostných ciest do roku 2010, výstavba vlani odovzdaných úsekov na diaľniciach a rýchloceste stála spolu viac ako štyri miliardy korún. Cieľom vlády Roberta Fica v tomto funkčnom období do roku 2010 je odovzdať do používania sto kilometrov nových diaľničných a rýchlostných úsekov. Ešte v závere roka 2006 bolo odovzdaných do používania vyše 27 kilometrov na rýchlostných cestách R1 a R2.
"Je to veľmi dobré číslo, keď si zoberieme, že programové vyhlásenie vlády na toto volebné obdobie hovorí o odovzdaní sto kilometrov diaľnic a rýchlostných ciest," zhodnotil pre agentúru SITA generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti Igor Choma takmer 70 kilometrov odovzdaných úsekov diaľnic a rýchlostných ciest počas súčasnej vlády. Nespokojnosť však vyslovil s tým, že nezačali realizovať niektoré plánované stavby, čo súviselo s ich pomalým majetkovoprávnym vyrovnaním. "Vždy je to najväčší problém," dodal. Zároveň pripomenul, že vlani sa začala stavba obchvatu Svidníka v rámci rýchlostnej cesty R4, ako aj druhého úseku D1 Sverepec -- Vrtižer.
Podľa diaľničného programu sa už vlani mali začať stavať štyri úseky na D1, R1 a R4 v dĺžke vyše 19 kilometrov a v hodnote okolo 2,2 miliardy korún. Prvá etapa úseku R1 Žarnovica -- Šášovské Podhradie v dĺžke 9,7 kilometra v cene 311 miliónov by sa však mala začať stavať až v tomto roku. V ňom by mala byť začatá aj stavba druhej etapy uvedeného úseku v dĺžke 8,4 kilometra za 1,26 miliardy korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 02:39