StoryEditor

Hypotekárnu krízu už pociťujú aj nezadlžení Američania

15.12.2007, 09:43
Autor:
TASRTASR
Kto z Američanov si myslí, že sa ho úverová kríza nijakým spôsobom netýka, že je len vecou bilancií v bankových počítačoch a dlžníkov hypotekárnych ústavov, nech sa len pozrie, čo sa deje na Floride.

Dôsledky krízy tam plnou silou zasiahli množstvo ľudí, ktorí sú na prvý pohľad na míle vzdialení od súčasných turbulencií na finančnom trhu.

Hádam najmarkantnejším znakom dopadu úverovej krízy v tomto federálnom štáte je rozhodnutie predstaviteľov okresu Jefferson neplatiť za elektrinu, potraviny a plyn. Rozhodli tak preto, aby táto územná jednotka mala peniaze na platy pre učiteľov. Úrady potrebovali takto získať 500 000 USD, v prepočte 11,3 milióna SKK, pretože konzervatívny, štátom vedený investičný fond, ktorý spravoval peniaze aj pre okres, na určitý čas zamedzil prístup k peňažným zdrojom. Stalo sa tak potom, ako fond realizoval niekoľko veľmi zlých investičných rozhodnutí v oblasti s hypotékami.

Tento chaos na Floride môže byť len povestnou špičkou ľadovca a mnohých Američanov, ktorí nepoznajú skutočnú situácie, môže pripraviť o radostné Vianoce. "Epidémia dolieha na nevinných," poznamenal šéf a investičný riaditeľ spoločnosti pre správu aktív Cumberland Advisors David Kotok a dodal, že "to, čo sa tu deje, je výsledkom nefunkčných úverových trhov".

V prvom polroku prežívala nádej, že sa vznikajúce problémy na hypotekárnom trhu obmedzia na ohraničený počet neuhradených hypoték a dočasné obmedzenia pri výstavbe nových domov. V lete sa však sprísnili podmienky pre poskytovanie hypoték a došlo k paralyzovaniu obchodovania v najrizikovejších sektoroch úverového trhu. Na pozadí rastúcich obáv z rozsahu chaosu na úverovom trhu došlo k prepadu hodnôt akcií, ktoré boli v tom čase na rekordne vysokých hodnotách.

Ako sa zdalo, najhoršie straty utrpeli finančné inštitúcie, ktoré zakomponovali tzv. úvery druhej triedy (subprime loans) do svojich komplexných cenných papierov. Hodnota takýchto dlhov sa náhle prepadla a veriteľom tak vznikli obrovské straty.

Chaos je čoraz väčší a väčší. Kauza "druhotriednych hypoték" sa začína dostávať k ľuďom a na miesta, kde by sa to nečakalo. Vládny floridský iInvestičný fond má stratu 2 miliardy USD.

Florida nie je jediným spolkovým štátom americkej únie, ktorý zápasí s problémom tohto druhu. Rovnakému riziku čelia aj Montana, Connecticut a Maine. Výpočet neúspešných investorov sa nekončí na hraniciach Spojených štátov. Štyri nórske mestá, ktoré kúpili balíky akcií od amerických bánk, prišli v dôsledku úverovej krízy o milióny dolárov. Mnohé z tých zabezpečených (hedžových) investičných fondov sa usilovali dosiahnuť vysoké výnosy. S cieľom naplniť tento zámer ignorovali hroziace riziká. Teraz, ako sa zdá, dostanú mnohí tvrdý účet za bezhlavé naháňanie sa za veľkým ziskom, ale aj za slepú dôveru k ratingom balíkov akcií, ktoré ako prvotriedne schválili medzinárodne uznávané ratingové spoločnosti Fitch, Moody´s a Standard & Poor´s. Informovala o tom agentúra AP.
(1 USD = 22,666 SKK)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 17:35