StoryEditor

Zákonník môže stáť ľudí prácu

21.06.2007, 00:00
Asociácia textilného a odevného priemyslu sa obáva škôd, ktoré môže napáchať novela Zákonníka práce. Podľa nej je ohrozená až tretina pracovných miest v odvetví. Ide najmä o podniky s 20 a viac zamestnancami, v ktorých pracuje takmer 36-tisíc ľudí.Novela podľa asociácie obsahuje nové charakteristiky náročnosti práce, ktorých negatívny dosah zosilní aj avizované októbrové zvýšenie minimálnej mzdy.

Asociácia textilného a odevného priemyslu sa obáva škôd, ktoré môže napáchať novela Zákonníka práce. Podľa nej je ohrozená až tretina pracovných miest v odvetví. Ide najmä o podniky s 20 a viac zamestnancami, v ktorých pracuje takmer 36-tisíc ľudí.
Novela podľa asociácie obsahuje nové charakteristiky náročnosti práce, ktorých negatívny dosah zosilní aj avizované októbrové zvýšenie minimálnej mzdy. "Ďalšie zvyšovanie minimálnej mzdy a striktné dodržiavanie kategorizácie stupňov náročnosti práce povedie k stratám zákaziek z dôvodu neefektívnosti a výrazne ohrozí ďalší vývoj zamestnanosti v sektore textilu a odevov. Odhadujeme, že v dôsledku takéhoto vývoja bude priamo ohrozených spolu 11-tisíc pracovných miest," povedal generálny tajomník asociácie Dušan Gajdúšek.
Zákonník práce
Aj napriek rôznym obavám je ministerka práce Viera Tomanová presvedčená, že návrh novely prejde v parlamente v takom znení, ako je predložený.
Podľa exministerky Ivety Radičovej je potešiteľné, že pri príprave návrhu novely zákonníka vláda ustúpila od mnohých svojich pôvodných zámerov. "Tie by znamenali neopodstatnené obmedzenia tých, ktorí si chcú svojou prácou zarobiť alebo by zhoršili situáciu tých, ktorí si prácu hľadajú," povedala. Upozornila pritom na to, že v parlamentných výboroch prešlo 30 vecných pozmeňujúcich návrhov, s ktorými sa stotožnili poslanci koalície aj opozície. "Keďže mnohé z návrhov predkladali koaliční poslanci, očakávam, že budú rovnako hlasovať aj v pléne," dodala Radičová.
Kritika vlády
Kroky, ktoré prijala súčasná vláda v sociálnej oblasti od júla minulého roka, vníma SDKÚ-DS ako rozporuplné. Podľa jej podpredsedníčky Ivety Radičovej, vláda sa v prvom roku zamerala na dve priority, a to spochybnenie zavedenia druhého piliera dôchodkového systému a predloženie novely Zákonníka práce. Tomanová jej oponovala slovami, že na ministerstve, kde predtým pôsobila Radičová, "museli odstraňovať problémy, ktoré spôsobila ona ako ministerka alebo ešte v spolupráci s exministrom Ľudovítom Kaníkom".

 

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 19:48